Τοπικά

Ημερίδα στη μνήμη του επίκουρου καθηγητή Ηρακλή Χαλκίδη

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 17:30’ θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ημερίδα στη μνήμη του επίκουρου καθηγητή Ηρακλή Χαλκίδη, με τίτλο «Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Νέες Προκλήσεις της Γεωπονικής Έρευνας», όπου θα παρουσιαστούν σύγχρονα θέματα της γεωπονικής επιστήμης.

O Ηρακλής Χαλκίδης διετέλεσε μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο: «Γεωργική Υδραυλική με έμφαση στη διαχείριση του νερού στο έδαφος». Ήταν κάτοχος πτυχίου Γεωπόνου Εγγείων Βελτιώσεων και Γεωργικής Μηχανικής (ειδίκευση Υδραυλικής) (Γ.Π.Α 1996), μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην ειδίκευση Εγγείων Βελτιώσεων (Α.Π.Θ. 2001) και διδακτορικού διπλώματος με θέμα διδακτορικής διατριβής: «Διαχείριση Υδατικών Πόρων. Εφαρμογή της Προσεγγιστικής Θεωρίας στους Υπόγειους Υδροφορείς», (Α.Π.Θ 2005). Δίδαξε στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος τα προπτυχιακά μαθήματα: Υδρολογία και Υδραυλική και τα μεταπτυχιακά μαθήματα: Γενική και Υπολογιστική Υδραυλική, Ατομικά και Συλλογικά Δίκτυα Αρδεύσεων, Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Επαναχρησιμοποίηση Υγρών και Στερεών Αποβλήτων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονταν στον χώρο της υδρολογίας, της διαχείρισης υδατικών πόρων, τις προσομοιώσεις, την ασαφή λογική, στην κλιματική αλλαγή, στα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα και στις ορθολογικές καλλιεργητικές πρακτικές του Ιπποφαούς στην Ελλάδα. Είχε συμβάλει στην ολοκλήρωση σημαντικών ερευνητικών έργων, όπως: «Μελέτη σκοπιμότητας για την επανασύσταση της τέως λίμνης Ξυνιάδας» (2008) και «Διαχείριση των υδατικών πόρων στη λεκάνη του Στρυμόνα για τη μείωση των επιπτώσεων από τη γεωργία με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων» (2003 -2007). Μεγάλη ήταν η συμβολή του στη διάδοση της καλλιέργειας ιπποφαούς στην Ελλάδα, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων: «Διερεύνηση των καλλιεργητικών πρακτικών του Ιπποφαούς για τις εδαφο-κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας» και «Βάση Δεδομένων των καλλιεργητικών πρακτικών του Ιπποφαούς στον Ελλαδικό χώρο». Μέρος του ερευνητικού του έργου έχει δημοσιευτεί σε πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων και σε επιστημονικά περιοδικά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών (Φυτόκο), θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Τριήμερες εκδηλώσεις στο Ειδικής Αγωγής για τα 20 χρόνια λειτουργίας του
Εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του, θα πραγματοποιηθεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστούν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 8 Δεκεμβρίου. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Τ.Ε.Α.) είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό τμήμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα με αποστολή την κατάρτιση Ειδικών Παιδαγωγών για την εκπαίδευση μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1993 και άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1998-99. Σκοπός του Τμήματος είναι η προαγωγή της έρευνας και εκπαίδευσης στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής, για την εμβάθυνση και κριτική διαχείριση των σύγχρονων αναγκών στην εκπαίδευση των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Το Τμήμα παρέχει ένα πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα διδασκαλίας και ταυτόχρονα στην 20ετή παρουσία του κατέχει σημαντική θέση στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας. Σταθερός προσανατολιστικός άξονας όλων μας είναι η πολύπλευρη και άρτια κατάρτιση επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θα κληθούν να στελεχώσουν τις δομές που απευθύνονται σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, έναν τομέα με πολλές απαιτήσεις και έντονους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) οργανώνει και λειτουργεί από την έναρξή του Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, καθώς και από το ακαδημαϊκό έτος 2008−2009 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), διετούς διάρκειας. Το πρώτο από αυτά έχει τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή», το δεύτερο έχει τίτλο «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία», ενώ από το 2016 έχει την επιστημονική ευθύνη της οργάνωσης του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (συνεργασία του Παν. Θεσσαλίας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) με τίτλο: «Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική αγωγή και εκπαίδευση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το