Τοπικά

Ημερίδα για τις πειραματικές ανθρωπιστικές επιστήμες και την δημόσια ανθρωπολογία

Ημερίδα αφιερωμένη στις πειραματικές ανθρωπιστικές επιστήμες και την δημόσια ανθρωπολογία, επιστημονικά πεδία που στοχεύουν στη διασάλευση των ορίων μεταξύ της έρευνας και της διδασκαλίας, της εμπειρικής καταγραφής και της κριτικής δημιουργίας, του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας, του κριτικού αναστοχασμού και της δημόσιας παρέμβασης, διοργανώνει το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Ημερίδα με τίτλο «PODCAST και άλλα πειράματα Δημόσιας Ανθρωπολογίας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στους χώρους του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα από τις 11.00 έως τις 18.00.

Η ημερίδα επικεντρώνεται στις δυνατότητες για τη δημοσιοποίηση της κοινωνικής έρευνας μέσα από αφηγηματικά πειραματα και νέους τρόπους συνεργασίας και γίνεται με αφορμή τη δημιουργία μιας σειράς από podcast με τίτλο Από τον Πέμπτο. Η πρώτη ‘σεζόν’ συνιστά μέρος κριτικής ανάλυσης της επικαιρότητας και συσχέτισης με το προπτυχιακό μάθημα Ανθρωπολογία του Θανάτου που διδάχτηκε φέτος το Τμήμα ΙΑΚΑ από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πηνελόπη Παπαηλία. Τη παραγωγή οργάνωσε και επιμελήθηκε ο υποψήφιος διδάκτορας Παντελής Προμπονάς.

Η σειρά των PODCASTS είναι διαθέσιμη εδώ.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν δύο ακόμη ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας: το Anthrobombing που εξερευνά νέα κανάλια επικοινωνίας με το ευρύ κοινό, τα οποία απομακρύνονται από τις καθιερωμένες, συμβατικές και τυποποιημένες μορφές διάδοσης του επιστημονικού Λόγου και της επιστημονικής γνώσης, όπως το stand-up comedy και το cartoneras & το Πολιτισμική Μνήμη στο Παρόν-Φακελός

Covid-19 ένα ανοικτό, συνεργατικό ψηφιακό αποθετήριο εικόνων, βίντεο και σημειώσεων πεδίου αποτελεί ένα “αρχείο του μέλλοντος” της ελληνικής εμπειρίας της “Πρώτης Καραντίνας” (23 Μαρτίου – 18 Μαΐου 2020).

Κεντρικός ομιλητής ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου, παραγωγός ενός εκ των ιστορικότερων podcast στην Ελλάδα του Infowar με τίτλο Podcast Manet.

Για τη δράση συνεργάζονται το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ερευνητικό πρόγραμμα Anthrobombing και το Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities ενώ την υποστηρίζει το Εxperimental Humanities Collaborative Network.

Τα άτομα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα πρέπει να επιδείξουν κατά την είσοδο είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), είτε εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν και αστυνομική ταυτότητα. Η χρήση ιατρικής μάσκας στους χώρους του μουσείου είναι υποχρεωτική. Λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα επιτρέπονται στον χώρο της εκδήλωσης σε κάθε συνεδρία, πέρα από τις ομιλήτριες και ομιλητές και διοργανωτές, μέχρι 20 άτομα.

Contact: Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνείτε με τον κ. Παντελή Προμπονά, 6949287516, [email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το