Πολιτισμός

Ημερίδα για τη συμβολή του Μικρασιατικού και του Ποντιακού Ελληνισμού στην Επανάσταση ’21

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην οποία πήρε μέρος όλη η σκλαβωμένη Ελλάδα. Από αυτό το εθνικό προσκλητήριο δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι «Εγγλεζονήσι», «Ίωνες», «Μνήμες Προσφύγων» και η «Ένωση Ποντίων Μαγνησίας» λαμβάνοντας και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού πρόκειται να πραγματοποιήσουν ημερίδα το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30 στον κήπο του ξενοδοχείου «Ξενία».

Θέμα της ημερίδας είναι «Η πολύπλευρη συμβολή του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού κατά την Επανάσταση του 1821». Η εκδήλωση αυτή έχει σκοπό να προβάλει στο ευρύ κοινό τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας στον αγώνα της ανεξαρτησίας, που δεν είναι, δυστυχώς, γνωστός στους περισσότερους και ούτε καν αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας.

Η κήρυξη της Επανάστασης έγινε αφορμή διωγμών κατά των Ελλήνων όλης της Μικράς Ασίας. Ξεχωριστά ιστορικά γεγονότα υπήρξαν το ολοκαύτωμα των Κυδωνίων (Αϊβαλί), οι σφαγές της Σμύρνης και της Νέας Εφέσου (Κουσάντασι), καθώς και ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ το καλοκαίρι του 1821.
Το κύμα αυτών των διωγμών συνετέλεσε στην ενίσχυση της εθνικής συνείδησης όλων των Ρωμιών και ιδιαίτερα αυτών που κατοικούσαν στα ενδότερα της Μικράς Ασίας. Οι Έλληνες της Ανατολής παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες είχαν αξιοσημείωτη ενεργή συμμετοχή στην Επανάσταση με την εθελοντική στράτευση χιλιάδων Μικρασιατών που συμμετείχαν στις μάχες στο πλευρό των ομογενών τους. Άλλωστε, είχαν μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία που είχε ήδη εξαπλωθεί στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στις Κυδωνίες, στην Καππαδοκία και στον Πόντο.

Οι έξι διακεκριμένοι επιστήμονες κι ερευνητές και οι εισηγήσεις τους, που θα αναδείξουν τη συμμετοχή των Μικρασιατών στον αγώνα της ανεξαρτησίας, είναι:
Δημήτριος Καραμπερόπουλος-«Η Μικρά Ασία στη Χάρτα (1797) της Ελλάδας του Ρήγα Βελεστινλή», Δημήτρης Κωνσταντάρας Σταθαράς-«Η συμβολή του Μικρασιάτικου Ελληνισμού στην Επανάσταση του 1821», Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση-«Μουρούζη Υψηλάντη Μαρία, Χατζηκώστα Πανωραία. Δύο γυναικείες φυσιογνωμίες της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821», Βλάσης Αγτζίδης-«Η συμβολή των Ποντίων και των Θρακών στην Επανάσταση του 1821», Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης-«Η συμβολή των Καππαδοκών στην Επανάσταση του 1821», Αρχοντία Παπαδοπούλου-«Η συμμετοχή των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής στην Παλιγγενεσία του 1821».
Την ημερίδα θα συντονίσει ο κ. Πασχάλης Δήμου, διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου και ταμίας της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες».

Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση των κανόνων του ΕΟΔΥ και των υγειονομικών αρχών.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το