Τοπικά

Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα :”ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ”

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου (Κτίριο Π.Ε. Μαγνησίας , 3ος όροφος), διοργανώνεται ανοιχτή ενημερωτική Ημερίδα, με σκοπό να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αλλά και η τοπική κοινωνία της Μαγνησίας , από τους Φορείς που υλοποιούν ένα σημαντικό έργο στη Λίμνη Κάρλα, με τίτλο “ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσειςτης κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων”.

Το Έργο έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, αποδεικνύοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Φορέων, οδηγεί σε πρόοδο, όχι μόνο της επιστήμης, αλλά και της κοινωνίας και υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια” (Συντονιστής εταίρος ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.

Παράλληλα, δείχνει την ευαισθησία του Πράσινου Ταμείου για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Το έργο εστιάζει στις προσκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η περιοχή της λίμνης Κάρλας ενόψει της κλιματικής αλλαγής σε ότι αφορά στις χρήσεις γης και τους υδάτινους πόρους.
Ο κάθε εταίρος του έργου θα παρουσιάσει και αναλύσει τις δράσεις που θα υλοποιήσει κατά τη διάρκεια του έργου τους επόμενους μήνες

Κύριο στοιχείο του έργου αποτελεί ο δημόσιος διάλογος που θα αναπτυχθεί με φορείς και κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε σχετικά θέματα που αφορούν το κλίμα , τα νερά ,τις καλλιέργειες .
Ωφελούμενοι του έργου θα είναι άτομα και φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, επιστήμονες, στελέχη της αυτοδιοίκησης, κ.α.), αλλά και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (καθηγητές, φοιτητές, μαθητές).
Το έργο υποστηρίζεται από σημαντικούς φορείς της περιοχής (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Δίκτυο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομία, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού Ποταμού)\ και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Ένα έργο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία και τη Θεσσαλία
Για μια ακόμα φορά οι τρεις (3) Φορείς που υλοποιούν τοσημαντικό αυτό έργο,με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και την υποστήριξη Δήμων και τοπικών φορέων, θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσειςτης κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Λίμνη Κάρλα, αναδεικνύοντας παράλληλα την λίμνη και το τεράστιο περιβαλλοντικό έργο της περιοχής μας, έτσι ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Για τον λόγο αυτό καλούνται εκπρόσωποι Φορέων που έχουν άμεση σχέση με τη Λίμνη Κάρλα, εκπρόσωποι συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ,αλλά και απλοί πολίτες , να παραστούν στην ενδιαφέρουσα αυτή Ημερίδα που εξετάζει ένα μοναδικό περιβαλλοντικό οικοσύστημα, όπως είναι αυτό της λίμνης Κάρλας.
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν ευλαβικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά του κορονοϊού (αποστάσεις, μάσκες κλπ ), ενώ η Ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά – www.facebook.com/karlaclimachange.

Πρόγραμμα Ημερίδας
18:30 – 19:00
Προσέλευση
19:00 – 19:30
Χαιρετισμοί
19:30 – 19:45

Βαγγέλης Θέος, Υπεύθυνος υλοποίησης & Συντονιστής του Έργου, Περιβαλλοντολόγος
“Κάρλα Κλίμα – Γη – Ύδωρ” Παρουσίαση του Έργου.
Οι δράσεις της ΚοινΣΕΠ Δράση και Ενέργεια.
19:45 – 19:55
Δημήτρης Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Η Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Έργο
19:55 – 20:05
Ελένη Παπαδημητροπούλου, Χημικός, Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου
Η Συμμετοχή του Συλλόγου στο Έργο
20:05 – 20:15
Κωνσταντίνος Σκριάπας, Οικονομολόγος Σύμβουλος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας
Η εμπειρία του Έργου “Karla School”
20:15– 20:25

Δημήτρης Οικονομίδης, Φυσιογνώστης, Υπεύθυνος του «Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας στο Βόρειο Πήλιο», του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου
Ο ρόλος του Κέντρου Άγριας Ορχιδέας στην Ανάπτυξη της Περιοχής και η σχέση με την Κάρλα
20:25– 20:35

Κωνσταντίνος Μοράρος, Σύμβουλος Ανάπτυξης MSc,
Τα Έργα του Πράσινου Ταμείου, άξονας «Καινοτόμες Δράσεις με τους πολίτες»
20:35 – 21:00
Απαντήσεις σε ερωτήσεις
21:00 – 21:30
Κέρασμα

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το