Τοπικά

Ημερίδα Δ.Σ.Β. – «Στο μικροσκόπιο» μη κρατικά ΑΕΙ, γεννητικό υλικό, προσωπικά δεδομένα

Ημερίδα για τις Αρχές του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και όψεις της εφαρμογής αυτών στην ελληνική έννομη τάξη, διοργάνωσε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, θίγοντας ζητήματα της επικαιρότητας, όπως την ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, την χρήση και την κατηγοριοποίηση του γεννητικού υλικού και τα προσωπικά δεδομένα.
Ο κ. Βασίλης Τζέμος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ)
αναφερόμενος στο θέμα ιδιωτικών πανεπιστημίων ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως
η απαγόρευση της ίδρυσής τους από το σύνταγμα, πρόκειται για έναν «αναχρονισμό». Ωστόσο, όπως δήλωσε, η ίδρυσή τους δημιουργεί σαφές πρόβλημα αντίθεσης με το σύνταγμα και το ενωσιακό δίκαιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίθεση με το ενωσιακό δίκαιο δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς και με το νέο νομοσχέδιο, δημιουργείται ένα καθεστώς το οποίο επιτρέπει την ίδρυση όχι ιδιωτικών πανεπιστημίων γενικά, αλλά την μετεγκατάσταση τμημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει «προβληματικό». Ο ίδιος τόνισε πως, ο τομέας της οικονομίας με αυτό τον τρόπο απελευθερώνεται και επιτρέπεται η λειτουργεία του μόνο από εταιρίες που ήδη υπάρχουν στο εξωτερικό, το οποίο είναι αντίθετο και στο ενωσιακό δίκαιο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζέμος, ο «ανορθολογισμός» που ψηφίστηκε, θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η κ. Ευθυμία Χαζαρίδη, Δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο ιατρικό δίκαιο και την βιοηθική, αναπτύσσοντας το θέμα του γεννητικού υλικού, ανέφερε πως, τις τελευταίες δεκαετίες, η δωρεά του γενετικού υλικού είναι ένα θέμα που εμφανίζεται όλο και περισσότερο και δεν υπάρχει σαφής θέση της χώρας μας ως προς τι το αναγνωρίζει. Σύμφωνα με την ίδια, η αναγνώριση του γεννητικού υλικού ως «πρόσωπο» ή ως «πράγμα» έχει μεγάλη πρακτική σημασία, καθώς συνιστάται στο αν θεωρείται στοιχείο της προσωπικότητας του δότη, ή ένα πράγμα το οποίο είναι απλό αντικείμενο συναλλαγών και οικονομικής δραστηριότητας, καθώς σε κάθε περίπτωση, είναι διαφορετικές οι δυνατότητες χρήσης αυτού και εγκαθίσταται μία νομική οριοθέτηση της ιατρικής αυτής πράξης.
Η κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου, Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δίκαιο και Πληροφορική», αναπτύσσοντας το θέμα των προσωπικών δεδομένων, ανέφερε πως, το ζήτημα αυτό έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα μετά το GDPR, παρότι η νομοθεσία προστατευτική για τα προσωπικά δεδομένα ισχύει με την οδηγία του 1995. Ένας από τους βασικούς λόγους, σύμφωνα με την ίδια, είναι η εκτόξευση των προστίμων, τα οποία μπορούν να φθάσουν και τα 20.000.000 ευρώ, ή το 4% του τζίρου μίας εταιρίας. Όπως αναφέρει, όλοι πρέπει να είναι επιμελής σε σχέση με τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς οι ίδιοι είναι τα υποκείμενα των δεδομένων. Η κ. Αλεξανδροπούλου τόνισε πως, το ίδιο επιμελής οφείλουν να είναι και αυτοί οι οποίοι εξετάζουν τα δεδομένα μας, καθώς δεν πρόκειται για απλά μία υποχρέωση αλλά μία ανάγκη, μία προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή αλλά και να ανταποκριθούν στα δικαιώματα των υποκειμένων.
Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή για το νομοσχέδιο που φέρνει ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, υπάρχουν πολλά οφέλη οικονομικά και επιστημονικά, ενώ σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο θα προσελκύει και ξένους φοιτητές. Όπως τόνισε η υφυπουργός, περίπου 40.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, ενώ οι ημεδαποί ακαδημαϊκοί που διδάσκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι περισσότεροι αθροιστικά όλων των υπολοίπων εθνικοτήτων, δημιουργώντας μία «διαρροή» επιστημονικού δυναμικού στη χώρα.
Σύμφωνα με την ίδια, το μοντέλο της Κύπρου, η κυβέρνηση, το επικαλείται ως ένα μοντέλο στο οποίο λειτούργησε η τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο όμως δεν επιθυμεί να υιοθετήσει, δίνοντας την δυνατότητα αντ’ αυτού να δημιουργηθούν μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την υιοθέτηση του Κυπριακού μοντέλου, όπως ανέφερε η κ. Μακρή, δεν είναι μόνο ο συνταγματικός περιορισμός, αλλά και ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν ακαδημαϊκές σπουδές ανωτάτου επιπέδου. Γι’ αυτό, κλείνοντας, η υφυπουργός υπογράμμισε πως, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα ελέγχει τα δημόσια και ιδιωτική πανεπιστήμια με πολύ αυστηρές και συγκεκριμένες προδιαγραφές εξίσου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΟΦΙΑΣ ΓΚΟΤΡΑ – ΚΟΥΤΡΑ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο της αγαπημένης μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς, προγιαγιάς…

15 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΣΙΚΛΗ

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εκδημία του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού…

15 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της λατρευτής μας συζύγου, μητέρας, αδελφής και…

15 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΕΣΤΗ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΕΣΤΗ συνταξιούχου επιθεωρητή…

15 Μαρτίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον θάνατο της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας…

15 Μαρτίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΑΧΑΙΡΑ

Τον πολυαγαπημένο μας ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΑΧΑΙΡΑ συντ/χο ξενοδόχο Ετών 85 κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου και…

15 Μαρτίου 2024