Πολιτισμός

Ημέρες Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Βόλου

Μετά τις πολύ επιτυχημένες Ημέρες Θεάτρου & Χορού που ολοκληρώνονται στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής με την παράσταση KWAIDAN των Stereo Nero Dance Co. σε χορογραφίες της αγαπημένης Βολιώτισσας χορογράφου Κατερίνας Φώτη και Εύης Σούλη η οποία παρουσιάστηκε διαδικτυακά στο Arc for Dance Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, αρχίζουν αύριο Δευτέρα οι Ημέρες Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Βόλου 2021.
Φέτος δεν θα παρακολουθήσουμε ανεξάρτητες προβολές ταινιών. Η διοργάνωση του φεστιβάλ καινοτομεί για άλλη μια φορά και προσκαλεί τις διοργανωτικές ομάδες έτερων εμβληματικών κινηματογραφικών φεστιβάλ της περιφέρειας.

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF), το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Psarokokalo Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους παίρνουν το καθένα από μία ημέρα του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Βόλου 2021 και παρουσιάζουν τη δική τους επιλογή ταινιών πάνω στη Μετάβαση.
Ομιλίες πριν τις ταινίες στις αίθουσες μεταξύ κοινού και συντελεστών, αλλά και μετά το τέλος των προβολών στο καφέ του φεστιβάλ Filippou Cafe Classique θα γεμίσουν από Δευτέρα 27 μέχρι και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου την πόλη του Βόλου με κινηματογραφικό ενδιαφέρον, προετοιμάζοντας παράλληλα το κοινό για τις συναρπαστικές Ημέρες Γαστρονομίας που ακολουθούν μεταξύ 1 έως 3 Οκτωβρίου.

Εκδηλώσεις των Ημερών Κινηματογράφου στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών Θεατρίνη

SIFF (Syros International Film Festival)
Απηχώντας τη φετινή θεματική του Φεστιβάλ Βόλου, η οποία αναπτύσσεται γύρω από τη «Μετάβαση», αλλά επεκτείνοντας και τη διερεύνηση της θεματικής του Off Season που διερεύνησε επιμελητικά το ίδιο το Φεστιβάλ τα δύο τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας ταινίες με διαφορετικές αναπαραστάσεις και ερμηνείες της κίνησης και της στάσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που φέρνει κοντά διαφορετικούς, τόπους, φορμά και εποχές του κινηματογράφου σε κίνηση. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ένα έργο κινούμενης εικόνας μιας νέας εικαστικής καλλιτέχνιδας από την Ελλάδα, το οποίο γυρίστηκε σε φιλμ super8 film και παρουσιάστηκε ως επί το πλείστον στον χώρο μιας γκαλερί, συναντά ένα ορόσημο του ομιλούντα, μια θεατρική διασκευή με φόντο το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου – που δεν είναι άλλο από τη Μασσαλία. Ένα πρόγραμμα που μας προτρέπει να μην ξεχαστούμε κατά τη μετάβασή μας σε διαφορετικά στάδια, αλλά να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την εμπειρία μας της κίνησης.
Το Diving Film (2011, 4′) της Νατάσας Ευσταθιάδη ξεκινά με μια πτώση – την κατάδυση στα νερά μιας αχαρτογράφητης θάλασσας. Κάπως έτσι μπορεί να ιδωθεί και η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, με όλες τις ηθικές και συναισθηματικές συνέπειες που αυτή επιφέρει. Αλλά όσο τραυματικό και αν είναι ένα τέτοιο γεγονός, δεν είναι απαραίτητο πως έχει μόνο αρνητικές αποχρώσεις. Άλλωστε, όπως μας διδάσκει αυτή η ταινία με το «εσωτερικό» μοντάζ μέσα στην κάμερα, μόλις ξεπεράσουμε τη θλίψη των πρόσφατων γεγονότων μέσω της ειρωνείας, μπορούμε να σταθούμε για άλλη μια φορά στη γραμμή της αφετηρίας, με νέα ελπίδα για ένα πρωτόγνωρο μέλλον.
Στην ταινία Marius (1931, 127’), ο νεαρός πρωταγωνιστής που δίνει το όνομά του στην ταινία, και μια γυναίκα με το όνομα Φάνι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως η μακρόχρονη φιλία τους έχει εξελιχθεί σε ειδύλλιο, αλλά οι ελπίδες τους να παντρευτούν εξανεμίζονται, όταν ο Μάριους αδυνατεί να ξεπεράσει τη λαχτάρα του για τη θάλασσα. Ο Αλεξάντερ Κόρντα, ένας σκηνοθέτης γεννημένος στην Ουγγαρία, αποδίδει με λυρισμό την ιστορία αυτών των εραστών που διχάζονται ανάμεσα στην αφοσίωση και το ασίγαστο πάθος για περιπέτεια: Μια σύγκρουση που ξεκινά να διαμορφώνει το πεπρωμένο τους με τρόπο που δεν θα μπορούσαν ποτέ να προβλέψουν.

Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μηκους
Κύριο αντικείμενο δράσης της ΚΥΚΛΟΣ ΜΚΟ είναι η διοργάνωση του ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους PSAROKOKALO μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προβολή του έργου των νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο και στην ανάδειξη και προώθηση της μικρού μήκους ταινίας (από τον Δεκέμβριο 2006 έως και σήμερα).
Το Φεστιβάλ είναι ένα μέρος του προγράμματος που στοχεύει στην έρευνα, στην προώθηση και την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές βραβευμένων ταινιών από όλο τον κόσμο (διαγωνιστικό τμήμα), αφιερώματα, ειδικές προβολές, οπτικοακουστικά δρώμενα, διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, κ.ά.
Το Psarokokalo είναι πολύ χαρούμενο που το Φεστιβάλ Βόλου το προσκάλεσε να παρουσιάσει μέρος του προγράμματος του επάνω στη θεματική της Μετάβασης!

Διεθνές φεστιβάλ Πελοποννήσου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Πελοποννήσου γεννήθηκε το 2015, με πρωτοβουλία του «Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας», με αρχικό σκοπό να παρέχει στις τοπικές κοινωνίες πρόσβαση σε ευρωπαϊκά και διεθνή ντοκιμαντέρ. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες των μελών του, και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, το φεστιβάλ αναπτύχθηκε γρήγορα.
Στόχος του φεστιβάλ είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής δημιουργίας ντοκιμαντέρ, η συμβολή στην κινηματογραφική εκπαίδευση και η ανάπτυξη ανταλλαγών μεταξύ επαγγελματιών του κινηματογράφου, η ανάπτυξη του κοινού του εκτός της Περιφέρειας μέσω της επικοινωνιακής στρατηγικής του, η ενίσχυση των συμφωνιών και των συνεργασιών με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και ιδρύματα.
Η κύρια εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ μεγάλο μέρος του προγράμματος προβάλλεται σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου (Καλαμάτα, Πάτρα, Σπάρτη, Άργος, Ναύπλιο, Γύθειο, Αμαλιάδα, Ξυλόκαστρο και Ακράτα) ενώ ο αριθμός των πόλεων του δικτύου αυξάνεται κάθε χρόνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το