Τοπικά

Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων σήμερα στο μνημείο του Ολοκαυτώματος

Εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος θα πραγματοποιήσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων σήμερα Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στο μνημείο του ολοκαυτώματος στις 11 π.μ. (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος) και 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Μνημείο Ολοκαυτώματος – Πλατεία Ρήγα Φεραίου, 11.00, επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων, αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Παρουσιάζουν η Ροσσάνα Πόπωτα και ο Βίκτωρ Σακκής.
11.30 Άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Πλαισιώνει μουσικά ο Πέπο Σάλεμ – φλάουτο.
11.40 Προσφωνήσεις από τους: Κωνσταντίνο Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.
11.50 Χαιρετισμοί επισήμων.
12.00 Τραγούδια από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, με τη συνοδεία της Νεκταρίας Παπαδημητρίου στο πιάνο.
12.10 Απονομή τιμητικών διακρίσεων στις οικογένειες Θανάση Γούλα και Αντώνη Σαμπαζιώτη για τη διάσωση εβραϊκών οικογενειών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
12.30 Ομιλία από τον dr Φίλιππο Κάραμποτ, διδάσκοντα του King’s Kollege Λονδίνου (1990-2011) και ερευνητικό εταίρο του ιδρύματος Genda Henkel, με θέμα «Πτυχές του διωγμού και της διάσωσης: Η περίπτωση των Εβραίων στην Αθήνα».

Να σημειωθεί πως ο Φίλιππος Κάραμποτ δίδαξε νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία στο King’s College London από το 1990 έως το 2011. Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού και ερευνητικός εταίρος του Ιδρύματος Gerda Henkel. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ζητήματα κοινωνικής ιστορίας και στην εβραϊκή παρουσία στην ελληνική επικράτεια, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1960.
12.50 Καταληκτικός λόγος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.
12.55 Μουσικό πρόγραμμα από τη Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χιώτογλου. Ακολουθεί μικρή δεξίωση.

Εκδήλωση αύριο από το 8ο Λύκειο

Με στόχο να αναδειχθεί η θηριωδία του Ολοκαυτώματος και να ενημερωθούν οι μαθητές για τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος, πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα μεγάλη εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου, και οι μαθητές θα διαβάσουν ποιήματα και πεζά κείμενα, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια με τη συνοδεία κιθάρας. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει το 8ο Λύκειο Βόλου, ενώ πρόκειται να παραστούν η κ. Λίνα Σαμπεθάι και η κ. Αιμιλία Μαΐση για να μεταφέρουν τα όσα γνώρισαν, μέσω των γονιών τους, που ήταν φυλακισμένοι στο Άουσβιτς και γλίτωσαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το