Οικονομία

Ημέρα – κόλαση για τους φορολογούμενους

χρήματα

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν συνέπεσε η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, στις τράπεζες επικράτησε το αδιαχώρητο ενώ θρηνήσαμε και έναν νεκρό.

Σήμερα, στήνεται και πάλι το ίδιο σκηνικό μόνο που αυτή τη φορά οι φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν είναι τέσσερις: η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η 3η από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, η 2η δόση του ΦΠΑ για το 3ο τρίμηνο του 2014 και φυσικά η 1η δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τουλάχιστον 10.000 οφειλέτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση κατά την 1η ημέρα ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet.

Από τα στατιστικά στοιχεία, προκύπτουν ελπίδες ότι η ουρά σήμερα θα είναι σχετικά μικρότερη σε σχέση με αυτή του Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί:

1.      Πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων φρόντισαν να εξοφλήσουν από την 1η δόση ολόκληρο το ποσό του φόρουγια να ξεμπερδεύουν. Έτσι, από τα 6,2 εκατομμύρια υπόχρεους, ο αριθμός έχει πέσει στα 5,2 εκατομμύρια

2.      Πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ οπότε και αυτοί θα λείπουν σήμερα από τις ουρές.

Από την άλλη βέβαια, η σημερινή πληρωμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη.Όποιος δεν πληρώσει, αποκτά ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μετά την 1η Οκτωβρίου του 2014. Και αυτό, του στερεί αυτομάτως το δικαίωμα από το να μπει από Δευτέρα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Προσοχή: όσοι νομίζουν ότι επειδή η τελευταία ημέρα του μήνα πέφτει μέσα στο Σαββατοκύριακο μετατίθεται και η προθεσμία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων για την επόμενη εργάσιμη, θα διαψευστούν. Η ημερομηνία εκπνέει σήμερα. Μάλιστα, από σήμερα επιβάλλεται και η «ποινή» του 10% για όσες οφειλές έχουν παραμείνει απλήρωτες για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι δύο αυτές υποχρεώσεις, έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί από τον Σεπτέμβριο. Αν δεν εξοφληθούν σήμερα (ή αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων) τότε επί της οφειλής θα προστεθεί προσαύξηση 10% πέραν του τόκου του 0,75% που επιβάλλεται ανά μήνα.

Όσοι δεν πληρώσουν τις υποχρεώσεις του Νοεμβρίου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να ενταχθούν μετά στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να πληρώσουν τοις μετρητοίς ή να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις και τις απλήρωτες οφειλές του Οκτωβρίου και τις απλήρωτες οφειλές του Νοεμβρίου. Όσοι εντάχθηκαν από την 1η ημέρα στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά δεν θα πληρώσουν την 1η δόση, τότε θα πρέπει να ξανακάνουν τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης από την αρχή.

Πηγή:thetoc.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το