Κόσμος

“Είμαι 14. Mα είμαι ήδη νεκρή”

traffiking

«Τι σημασία έχει αν με βίασαν 100 ή 10.000. Για ένα χρόνο ήμουν κλεισμένη σε ένα διαμέρισμα και καθημερινά ζούσα αυτό το μαρτύριο. Είμαι 14 χρονών και όμως νιώθω ήδη νεκρή».

Είναι η απάντηση ενός κοριτσιού – θύματος trafficking, στην ερώτηση του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όνειρα που έχει για το μέλλον της. Η 14χρονη είχε βρει καταφύγιο σε ένα κέντρο προστασίας γυναικών σε πρωτεύουσα της Ευρώπης. Βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τους βιαστές της στην αστυνομία.
Το κορίτσι αυτό, του οποίου η ταυτότητα, η υπηκοότητα και η χώρα διαμονής δεν έγιναν γνωστά, είναι μάλλον η εξαίρεση. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ψήφιση της Οδηγίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το διάστημα 2013-2014, 15,846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 15% ήταν παιδιά…«Τον πραγματικό αριθμό δεν μπορούμε να τον γνωρίζουμε. Οι εκτιμήσεις μας λένε ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε η Μύρια Βασιλειάδου, συντονίστρια της δράσης της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπωνστην χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που έδωσαν τα κράτη-μέλη, αλλά και οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή (το 67% των καταγεγραμμένων θυμάτων). Ακολουθεί η εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση (21% των καταγεγραμμένων θυμάτων). Πάνω από τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες (76%), ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά. Τα 2/3 των θυμάτων (65%) έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα.
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του 12% των θυμάτων, που κατήγγειλαν άλλου τύπου εκμετάλλευση: βίαιη απόσπαση ζωτικών οργάνων (πχ. νεφρού), «υποχρεωτικές» λοχείες και τοκετοί κατά παραγγελίαν για αγοραπωλησίες βρεφών, παιδιά που αποσπάστηκαν από τους γονείς τους με τη βία για να πουληθούν.
«Το φαινόμενο του trafficking ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα μιας χώρας, ακόμη και τα όρια της Ευρώπης. Είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτο και ασυγχώρητο το γεγονός ότι στην ΕΕ του 21ου αιώνα υπάρχουν ανθρώπινα όντα που αγοράζονται, πωλούνται και αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης σαν να ήταν εμπορεύματα. Είναι χρέος όλων μας, συλλογικά και ατομικά, αλλά και εκ του νόμου υποχρέωσή μας να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την κατάσταση. Προς τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο νομοθετικό πλαίσιο. Κύρια ευθύνη μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να διώκονται και τα θύματα να λαμβάνουν κάθε προστασία και βοήθεια. Αυτή η σημαντική έκθεση θα μας καθοδηγεί για την περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου πολιτικής μας», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Η έκδοση της οδηγίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, το 2011, συνέβαλε στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις διαστάσεις του φαινομένου στην ΕΕ και την ανάγκη αντιμετώπισής του με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, από την ποινικοποίηση των πράξεων μέχρι τη λήψη προληπτικών μέτρων. Αν έπρεπε να κάνουμε άμεσα κάτι, ένα πρώτο βήμα, θα ήταν να ακολουθήσουμε τη διαδρομή του χρήματος. Σε αυτήν την υπόθεση, πέρα από τα θύματα, κάποιοι πουλάνε και άλλοι αγοράζουν», κατέληξε η συντονίστρια Μύρια Βασιλειάδου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το