Τοπικά

Ηλιάδα Γάκη, συγγραφέας ετών 17: «Ζωντανεύει» τοπικούς μύθους στα βιβλία της

Η Ηλιάδα Γάκη είναι ένα παιδί μόλις 17 ετών, που γράφει βιβλία την ίδια ώρα που παλεύει για την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο.
Βιβλία εμπνευσμένα από το περιβάλλον που ζει, τις μνήμες της, τις αφηγήσεις, την ιστορία. Πριν τέσσερα χρόνια, ολοκλήρωσε ένα βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ήρα, με τίτλο «Πριν το ταξίδι», που ήταν αφιερωμένο στην Αργώ.
Το νέο βιβλίο που ετοιμάζει αφορά ένα θέμα που θα εξάψει τη φαντασία κάθε αναγνώστη που γνωρίζει το Αρχοντικό Κοντού στα Λεχώνια. Το «στοιχειωμένο σπίτι» που το συνοδεύουν δεκάδες μύθοι. Εκεί, μια ανεξάρτητη γυναίκα, που πιστεύει ότι τους ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να τους ορίζουν οι προκαταλήψεις, μια γυναίκα που με την ιδιότητα της ψυχολόγου έχει «ερευνήσει» τα βάθη της ψυχής της, θα δοκιμάσει την πρόκληση να ζήσει μέσα στο στοιχειωμένο σπίτι.

Η πρώτη οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο αρχοντικό ήταν η οικογένεια Κοντού, αφού ο Κοντός, που υπηρέτησε ως πρέσβης της Υψηλής Πύλης στη Βιέννη, μετακόμισε στα Λεχώνια μετά τη συνταξιοδότησή του.
Ο θρύλος ήθελε την κακοδαιμονία του σπιτιού να οφείλεται σε ένα σαμιαμίδι που έπεσε στην καράφα με το γάλα και δηλητηριάστηκαν τα τρία παιδιά της οικογένειας. Το ταφικό τους μνημείο στο νεκροταφείο του Βόλου, «ενισχύει» τον μύθο αφού παρουσιάζει ένα τραπέζι, τρία καρεκλάκια και την καράφα στο τραπέζι. Εκεί, σε αυτό το σπίτι, πλέκεται η ιστορία.
Όσον αφορά στη στήριξη που έχει από την οικογένειά της και από φίλους η Ηλιάδα τόνισε πως ποτέ δεν της λείπει.
Οι συγγραφείς που έχει ως πρότυπα είναι οι Παπαδιαμάντης, Ροΐδης, Καζαντζάκης, Καρκαβίτσας, Αλεξίου, Πόε, Ντοστογιέφσκι και άλλοι. «Η μητέρα μου κατάφερε να αγαπήσω και να εκτιμήσω κυρίως την ελληνική γραμματεία και γενικότερα την ποιοτική λογοτεχνία».

Η ίδια επισημαίνει ότι «όλοι οι άνθρωποι «γράφουμε» μέσα στο μυαλό μας, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Κάποιοι νιώθουμε την ανάγκη αυτό που σκεφτόμαστε να το αποτυπώνουμε στο χαρτί. Στην ηλικία μου ακούμε συχνά τη φράση «όταν μεγαλώσεις», εγώ θα πω «όταν νιώσεις έτοιμος».
Στην ερώτηση πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί της ηλικίας της να γράψει ένα βιβλίο, λόγω των σχολικών υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων, η Ηλιάδα απαντά ότι «έστω και λίγο χρόνο για να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί όλοι βρίσκουμε. Ακόμη και σήμερα που το πρόγραμμά μου είναι ακόμη πιο απαιτητικό, προσπαθώ να αφιερώνω έστω λίγη ώρα σε κάτι εποικοδομητικό».
Ο κυριότερος στόχος της είναι η εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο και ευελπιστεί να περάσει στο τμήμα ιστορίας – αρχαιολογίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το