Τοπικά

Ηλεκτροκίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλίας με κοινοτικά κονδύλια

O κ. Αγοραστός με τον υπεύθυνο της επιτροπής κ. Matthieu Grosh (δεξιά) και το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
O κ. Αγοραστός με τον υπεύθυνο της επιτροπής κ. Matthieu Grosh (δεξιά) και το στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ηλεκτροκίνηση εγκαθίσταται σε ολόκληρη τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη και βέβαια το κομμάτι της στη Θεσσαλία. Παράλληλα θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο από τη Λάρισα μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια με ενδιάμεσους σταθμούς τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα. Τα σημαντικά αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια ενώ στο σχεδιασμό της θα πάρει μέρος και η Περιφέρεια Θεσσαλίας που εξασφάλισε ποσό ενός εκατομμυρίων ευρώ, πάλι από κοινοτικό κονδύλια.

Τα νέα κομίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός που ήταν ο μοναδικός αιρετός από τη χώρα μας, ο οποίος μαζί με αποστολή του υπουργείου Ανάπτυξης συμμετείχε σήμερα  σε επιτροπή της Κομισιόν η οποία αφορά στα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Σκοπός της επιτροπής είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών σε ότι αφορά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα αλλά και λιμάνια, έχοντας ένα συνολικό μπάτζετ ύψους 26,25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020 για το σύνολο των κρατών – μελών.

 Ειδικότερα, σε ότι αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας, ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης με πλήρη εξηλεκτρισμό της, αλλά και την σημαντική βελτίωση του οδικού δικτύου από τη Λάρισα μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια με ενδιάμεσους σταθμούς τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

Ο κ. Αγοραστός είναι ο μόνος αιρετός που συμμετείχε στην επιτροπή όπου για πρώτη φορά υπήρξε αυτοδιοικητική παρουσία. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε ως “νίκη για την αυτοδιοίκηση τη συμμετοχή της στα κέντρα των σημαντικών αποφάσεων”, ενώ συμπλήρωσε ότι “η ουσιαστική παρουσία των αιρετών στην καρδιά των εξελίξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτεί μία νέα εποχή όπου τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας στους σχεδιασμούς των κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων”.

Να σημειωθεί τέλος πως η περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφάλισε επιπρόσθετα κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη συμβολή των υπηρεσιών της περιφέρειας στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προαναφερθέντων έργων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το