Τοπικά

Ηλ. Ξηρακιάς: Η «στάση πληρωμών» στο Δήμο Βόλου και η αλήθεια

dimarxeio

Πίνακα με αναλυτικά στοιχεία των πληρωμών που έγιναν το 3μηνο του καλοκαιριού, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλ. Ξηρακιάς, σε απάντηση νέων δηλώσεων του δημάρχου Αχ. Μπέου περί «στάσης πληρωμών». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το επίμαχο 3μηνο πληρώθηκαν από τον Δήμο εντάλματα, συνολικού ποσού 23,3 εκ ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 7,7 εκ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά ιδιώτες προμηθευτές. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου την τελευταία ημέρα της απελθούσας δημοτικής αρχής ανέρχονταν σε 6,7 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά, στη δήλωση Ξηρακιά επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Ο κ. Α. Μπέος, παρά τις διαψεύσεις μας, συνέχισε και σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξη να μιλάει για, δήθεν, στάση πληρωμών στο Δήμο Βόλου το 3μηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2014, ήτοι από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου, και μάλιστα εσκεμμένη, προκειμένου –υποτίθεται- να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση επειδή χάσαμε τις εκλογές.
Για να γίνει μάλιστα πιστευτός, ξαναέδειξε την εικόνα κάποιων σωρών από εντάλματα πληρωμής που, δήθεν, βρήκε στο Ταμείο του Δήμου απλήρωτα.
Αφού λοιπόν επιμένει να παραπληροφορεί, αναγκαζόμαστε να του παραθέσουμε πίνακα με αναλυτικά στοιχεία των πληρωμών που έγιναν το 3μηνο του καλοκαιριού. Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα που υπήρχαν, όταν ανέλαβε το Δήμο.
Σύμφωνα λοιπόν με τον πίνακα που ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ελέγξουν, το επίμαχο 3μηνο πληρώθηκαν από τον Δήμο συνολικά 2.126 εντάλματα, συνολικού ποσού 23.282.695,13 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων της μισθοδοσίας και των προνοιακών επιδομάτων. Από αυτά, τα 1.405 εντάλματα, συνολικού ποσού 7.720.444,63 ευρώ, κατανεμημένα αναλογικά στους τρεις μήνες, αφορούν αποκλειστικά ιδιώτες προμηθευτές. Εξάλλου, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στις 29.8.2014, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν παραδώσουμε στη νέα Δημοτική Αρχή, ανέρχονταν σε 6.776.621,78 ευρώ.
Προφανώς υπάρχουν και εντάλματα που δεν είχαν πληρωθεί, γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τις κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών από κάποιους που οφείλουν να προσκομίσουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, η διαδικασία του ελέγχου από τον Επίτροπο κλπ. Άλλο όμως αυτό κι άλλο να μιλάει για «στάση πληρωμών».
Η μόνη δικαιολογία πλέον –αν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία σε τέτοια σοβαρά θέματα – είναι ότι δεν έχει ακόμη μάθει από τη λειτουργία του δημόσιου λογιστικού.
Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτονται οι πίνακες χωρίς τα ονόματα των δικαιούχων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το