Κόσμος

Εικόνες ντροπής στην «Ειδομένη» των Σκοπίων

eidomeni

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, να ζητά επιτακτικά από την Ελλάδα να πάρει τους πρόσφυγες από την Ειδομένη, ακόμη και με τη βία, όμως η ίδια η ΠΓΔΜ έχει εδώ και μερικές εβδομάδες μια δική της «Ειδομένη», έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό δίπλα ακριβώς στο πρόχειρο σύνορο με τη Σερβία, βόρεια του Κουμάνοβο, στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

Εδώ έχουν εγκλωβιστεί περίπου 400 πρόσφυγες Σύροι και Ιρακινοί, στους οποίους οι σερβικές Αρχές δεν επιτρέπουν την είσοδο στη Σερβία. Μπορεί να μην υπάρχει φράχτης, αλλά υπάρχει μόνιμα σημαντική δύναμη Σέρβων αστυνομικών και στρατιωτών, που επιτηρεί την περιοχή και εμποδίζει την είσοδό τους στη Σερβία.

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε έναν ανάλογο λασπότοπο με εκείνον της Ειδομένης, σε πολύ μικρότερες διαστάσεις, χωρίς καμία κρατική υποστήριξη από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, μόνο με τη βοήθεια κάποιων ανθρωπιστικών οργανώσεων, με έναν και μόνο σκοπό. Οπως και εκείνοι της Ειδομένης, ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και θα κινηθούν προς τα βόρεια, ενώ αρνούνται να μεταφερθούν στο κέντρο του Ταμπάνοβτσι, λίγο νοτιότερα, όπου υπάρχουν επίσης εγκλωβισμένοι πάνω από 1.500 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν (700 άτομα), ενώ οι υπόλοιποι είναι από τη Συρία και το Ιράκ.

Η διαφορά είναι ότι το κέντρο του Ταμπάνοβτσι αποτελεί στην πραγματικότητα ένα περιφραγμένο με συρματόπλεγμα στρατόπεδο, το οποίο φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από άνδρες της αστυνομίας και του στρατού και δεν επιτρέπεται η έξοδος κανενός πρόσφυγα ή μετανάστη – όπως χαρακτηρίζονται συλλήβδην από τις Αρχές της ΠΓΔΜ.

Αν δεν υπήρχαν οι συνθήκες κράτησης, το σύνολο των προσφύγων του Ταμπάνοβτσι θα βρίσκονταν ένα χιλιόμετρο πιο πάνω στο σύνορο, αψηφώντας τις άθλιες συνθήκες του λασπότοπου, όπου οι άσχημες καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών με τις συνεχείς βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίας τις κάνουν ακόμη χειρότερες.

Τις περασμένες ημέρες 40 πρόσφυγες από το στρατόπεδο του Ταμπάνοβτσι διέφυγαν και ίσως κρύβονται ανάμεσα στους 400 του αυτοσχέδιου καταυλισμού ή κατάφεραν να περάσουν στη Σερβία από κάποια περάσματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Γιατί κι εδώ, όπως και στην Ειδομένη, παρά τις κακουχίες παραμένουν διατηρώντας την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βρουν ευκαιρία να περάσουν. Το «Εθνος της Κυριακής» είχε βρεθεί εδώ στο Ταμπάνοβτσι, τις πρώτες μέρες όταν ξεκινούσε ο εγκλωβισμός τους. «Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, αν γυρίσουμε πίσω. Φτάσαμε έως εδώ ύστερα από μια μεγάλη διαδρομή και πολλές περιπέτειες. Θα συνεχίσουμε έστω κι αν θα πρέπει να περιμένουμε για ένα θαύμα», μας έλεγαν.

Ιβάνοφ εναντίον της Ελλάδας
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, την περασμένη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της γειτονικής χώρας, τηλεφώνησε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συνομίλησε με προέδρους και πρωθυπουργούς κυρίως των χωρών εκείνων που τηρούν σκληρή στάση στο Προσφυγικό, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς. Κι είχε στο στόχαστρό του την Ελλάδα.

Γιατί, όπως αναφέρθηκε, θέλησε να τους ενημερώσει «για τις εξελίξεις στα νότια σύνορα και τις λεπτομέρειες του συμβάντος της 14ης Μαρτίου, όταν επιχειρήθηκε να περάσει τα σύνορα, από την πλευρά της Ελλάδας, ένας ανεξέλεγκτος αριθμός μεταναστών και αλλοδαπών υπηκόων…».

Κι ακόμη τους ζήτησε «να σταματήσει η πρακτική της συγκέντρωσης όλο και περισσότερων μεταναστών στα σύνορα με τη χώρα του», εκφράζοντας την ανησυχία για την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών με εκείνο της 14ης Μαρτίου.

Εκπρόσωποι της ΜΚΟ Legis
Από τον λασπότοπο αναζητούν την ελπίδα

Ο Προεδρος των Σκοπίων Γκ. Ιβάνοφ δεν είπε τίποτα για τους 400+1.500 πρόσφυγες της δικής τους «Ειδομένης» στο Ταμπάνοβτσι, που παραμένουν εκεί παρά τις άθλιες συνθήκες, αναζητώντας μία ελπίδα. Κι όσα δεν λέει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, μας τα είπαν εκπρόσωποι της ΜΚΟ Legis, που έχει έδρα στα Σκόπια. Οι πρόσφυγες διαμένουν μέσα σε μικρές σκηνές, σε έναν λασπότοπο, μόλις λίγα μέτρα από το σύνορο με τη Σερβία, δίπλα ακριβώς στη σιδηροδρομική γραμμή.

Οι περισσότεροι είναι οικογένειες με μικρά παιδιά και παρά την τραγική κατάσταση και τις όποιες προσπάθειες έγιναν, δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την περιοχή και να δεχθούν έστω προσωρινά να μεταφερθούν στο κέντρο-στρατόπεδο του Ταμπάνοβτσι, μόλις χίλια μέτρα νοτιότερα. Οι μικρές σκηνές δεν τους προσφέρουν καμία προστασία, οι συνθήκες είναι δύσκολες, βρέχει συνεχώς και έχει κρύο, ενώ τα παιδιά παίζουν στις λάσπες και δεν υπάρχουν υποδομές υγιεινής, μας είπαν οι εκπρόσωποι της Legis. Βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τους εξασφαλίζουν μέχρι τώρα μέλη της Legis και της επίσης ΜΚΟ της NUN, που εδρεύει στην ΠΓΔΜ, ενώ βοήθεια προσφέρουν ο Ερυθρός Σταυρός, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η UNICEF, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η «La strada».

Κάτι που ίσως αγνοεί ο κ. Ιβάνοφ είναι ότι οι συμπατριώτες του της Legis βρίσκονται εδώ και ένα δεκαήμερο και στην ελληνική Ειδομένη προσφέροντας τη δική τους βοήθεια στους πρόσφυγες. Τα σχετικά ντοκουμέντα υπάρχουν στη σελίδα της ΜΚΟ στο Facebook.

16 ΜΚΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

Μετά τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας και τη βίαιη επαναπροώ­θηση στην Ελλάδα των 1.000-1.500 προσφύγων και τον πνιγμό τριών προσφύγων, 16 ΜΚΟ της ΠΓΔΜ με κοινή τους ανακοίνωση επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης για τον πλήρη αποκλεισμό των νότιων συνόρων με την τοποθέτηση του φράχτη, επισημαίνοντας ότι τα σύνορα έχουν μετατραπεί σε ένα κρησφύγετο λαθρεμπόρων που παραμονεύουν σε κάθε βήμα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το