Τοπικά

Εικόνες … χωματερής στο Δημοτικό θερινό θέατρο Νέας Ιωνίας “Θ”

Σε… χωματερή παραπέμπει η εικόνα του θερινού δημοτικού θεάτρου στη Νέα Ιωνία. Ένας χώρος που κατά το παρελθόν έχει φιλοξενήσει μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με τη σημερινή όψη του προκαλεί μόνο θλίψη.

Η εγκατάλειψη του θεάτρου, το οποίο βρίσκεται στο πολιτιστικό άλσος της Νέας Ιωνίας «Ανδρέας Βαλαχής», δεν περνά απαρατήρητη. Το σίγουρο είναι πως στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ημέρα που θα ανοίξει τις πύλες του για την φετινή σεζόν, θα πρέπει να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικό.

Ο περιβάλλων χώρος κυριολεκτικά έχει «πνιγεί» από απορρίμματα και παραμένει άγνωστο πότε δόθηκε η τελευταία εντολή για τον καθαρισμό του θεάτρου. Ιδιαίτερα στην πλευρά που βρίσκονται τα καμαρίνια και οι υπόλοιποι βοηθητικοί χώροι, τα σκουπίδια έχουν καλύψει τα πάντα, με αποτέλεσμα το θέατρο να έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης κι ενώ σε μικρή απόσταση λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το θέατρο δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της πλημμελούς καθαριότητας στο πάρκο «Ανδρέας Βαλαχής», το οποίο υποβαθμίζεται καθημερινά από την έλλειψη συντήρησης από πλευράς Δήμου Βόλου.

Ανυπολόγιστες ζημιές

στο εσωτερικό

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στο εσωτερικό του θερινού θεάτρου της Νέας Ιωνίας, λόγω των πολλών φθορών που κατέγραψε ο φακός της «Θ». Σε δεκάδες ανέρχονται τα σπασμένα πλαστικά καθίσματα, απτή απόδειξη των βανδαλισμών που καταγράφονται στο χώρο. Ολόκληρες σειρές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και η αποκατάσταση των ζημιών θα επιβαρύνει τα ταμεία του Δήμου Βόλου, που έχει υπό τη δικαιοδοσία του την εγκατάσταση. Η πρόσβαση στο θέατρο είναι εύκολη υπόθεση και από τη στιγμή που δεν φυλάσσεται, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά καταστροφής της δημοτικής περιουσίας. Εξάλλου, νωπές είναι οι μνήμες από την περσινή λεηλασία του θεάτρου από άγνωστους δράστες, οι οποίοι είχαν αφαιρέσει μεγάλο αριθμό καθισμάτων, αλλά και μέρος του εξοπλισμού. Σε άλλο σημείο του θεάτρου στο πάνω διάζωμα, το ρολό ασφαλείας παραβιάστηκε. Ο χώρος υπήρξε στόχος διαρρηκτών, οι οποίοι αφαίρεσαν ό,τι υπήρχε εκεί μέσα, ενώ στη συνέχεια το εσωτερικό έγινε παρανάλωμα του πυρός.

«Το θέατρο είναι ευάλωτο και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις φθορές από αγνώστους, αλλά και τα κρούσματα κλοπών», παραδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θανάσης Σταυρίδης, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δοθούν από τον ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ. «Έχει γίνει μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών και στο βαθμό που μας αναλογεί, θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε όσα μπορούμε», συμπλήρωσε ο Αθ. Σταυρίδης.

Θυμίζουμε πως στη Νέα Ιωνία υπάρχει το ένα από τα δύο ανοικτά θέατρα της πόλης (το άλλο είναι το «Μελίνα Μερκούρη» στην πλατεία Ρήγα Φεραίου) και σε ετήσια βάση φιλοξενεί εκδηλώσεις από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Γνωστοί καλλιτέχνες, αλλά και σημαντικά θεατρικά σχήματα έχουν περάσει από εκεί, αποτελώντας σημείο αναφοράς κάθε καλοκαίρι.

«Αυτή την περίοδο το θέατρο είναι κλειστό. Ωστόσο, όταν έρθει η στιγμή να επαναλειτουργήσει, όλα θα είναι έτοιμα και θα βρίσκεται στην κατάσταση που πρέπει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του κοινού», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ, κ. Γιώργος Βλιώρας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει όσα καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ και σίγουρα δεν τιμούν την πόλη του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το