Τοπικά

Εικόνα «Μεσαίωνα» στην αγορά εργασίας και στη Μαγνησία- Μεροκάματο πέντε ευρώ ή ένα ευρώ την ώρα…

Με χρηματικά πρόστιμα που φτάνουν από 3.000 έως και 15.000 ευρώ, ποινικές διώξεις και «λουκέτα» βρίσκονται αντιμέτωποι εργοδότες, που εντοπίστηκαν να απασχολούν αδήλωτο, παράνομο και ανασφάλιστο προσωπικό, από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας της Μαγνησίας, που έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

 

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει σε πρατήρια καυσίμων, όπου εντοπίστηκαν εργαζόμενοι να δουλεύουν με πέντε ευρώ την ημέρα και σε επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού και καφέ, που ζητούν εργαζόμενους με ένα ευρώ την ώρα…

Το ΣΕΠΕ διαπίστωσε στους ελέγχους ότι με τις περικοπές και τις ατομικές συμβάσεις η μείωση μισθών είναι κατά μέσο όρο περίπου 35%. Στην ανασφάλιστη εργασία, το ποσοστό που προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, ανέρχεται στο 36%. Ανασφάλιστο παραμένει το 46,9% των αλλοδαπών και το 31% των ημεδαπών εργαζομένων.

Επίσης διαπιστώνεται η μετατροπή όλο και περισσότερων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγούμενων ετών, που μετατράπηκαν στη διάρκεια 2015-2016 είναι αυξημένες κατά 53,12%, όσον αφορά στη μερική απασχόληση και 80,36% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, σε σχέση με τις αντίστοιχες το 2014.

Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.550 ευρώ για τη μη καταχώρηση του εργαζόμενου στην κατάσταση προσωπικού, συν 500 ευρώ, αν είναι ανασφάλιστος, συν 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για παράνομα απασχολούμενο αλλοδαπό.

Οι καταγγελίες για συμβάσεις που μετατρέπονται από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, οι ψεύτικες συμβάσεις, που ενώ έχουν δηλωθεί για τετράωρη απασχόληση οι εργαζόμενοι απασχολούνται 12ωρο, είναι περίπου δέκα κάθε εβδομάδα.

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των καταγγελιών δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, στην εστίαση και στο εμπόριο.

Τσουχτερά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις, που καθυστερούν επανειλημμένως την καταβολή δεδουλευμένων. Όταν μάλιστα έχει καταγραφεί ότι η επιχείρηση έχει «υποτροπιάσει», επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 15.000 ευρώ, με τον εργοδότη να έχει το δικαίωμα της ένστασης και πληρωμής του προστίμου με έκπτωση μέχρι 80%, εάν ανταποκριθεί και πληρώσει μέσα σε 60 ημέρες.

Όπως τονίζεται από την Επιθεώρηση, έχει δημιουργηθεί μια νέα μορφή εργαζομένων και είναι οι εργαζόμενοι του «έναντι». Εργαζόμενοι στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στην παροχή υπηρεσιών, ζουν με έναντι 100-400 ευρώ τον μήνα. Η δικαιολογία της μείωσης του κέρδους χρησιμοποιείται ως άλλοθι, προκειμένου επιχειρήσεις να καθυστερούν την καταβολή δεδουλευμένων τριών και τεσσάρων μηνών, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να παραμένουν χωρίς εισόδημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ίδια εικόνα σε πολλές επιχειρήσεις του μετάλλου, όπου οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι συχνές, για μικρομεσαίες βιοτεχνίες που καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία.

Οικτρή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στους υγειονομικούς υπαλλήλους, που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία του ΣΕΠΕ, εργαζόμενοι που δηλώνονται στην καλύτερη περίπτωση για 8ωρο, δουλεύουν μέχρι και 16ωρα. Κι αυτό σε μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να εμφανίζουν έξοδα… Στις μικρομεσαίες, που είναι η πλειοψηφία του κλάδου, οι περισσότεροι δηλώνονται για 4ωρη-6ωρη απασχόληση, πενθήμερο, με πλασματικά ρεπό, ενώ εργάζονται 12ωρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο μισθός που «φαίνεται» και επί του οποίου αποδίδονται εισφορές, είναι πλασματικός και συνήθως κοντά στο κατώφλι των 586 ευρώ. Το… συμπλήρωμα δίνεται κάτω από το τραπέζι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το