Τοπικά

Οικολογική Θεσσαλία: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η καύση ελαστικών

οικολογική θεσσαλία

Επικίνδυνη μέθοδο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χαρακτηρίζει την χρήση κοκκοποιημένου ελαστικού ως καύσιμου υλικού η παράταξη Οικολογική Θεσσαλία-Ανοικτή Αλληλέγγυα Παρέμβαση. Ήδη κατέθεσε την τοποθέτησή της στην δημόσια διαβούλευση της Περιφέρειας δηλώνει ότι θα καταψηφίσει την έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην χρήση αυτού του καυσίμου από τη «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΪΑ – CaO HELLAS Α.Β.Ε.Ε.», στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο

Σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καύση των ελαστικών σε οποιαδήποτε μορφή, σε θερμοκρασίες μικρότερες από τους 1200οC (δηλαδή σε κοινούς κλιβάνους της βιομηχανίας) παράγει ισχυρά τοξικές ουσίες όπως διοξίνες, υδράργυρο, φουράνια, εξασθενές χρώµιο, υδροχλώριο, υδροφθόριο καθώς και τοξική τέφρα που απαιτεί ειδικούς χώρους διάθεσης. Σύµφωνα, επίσης, µε την βιβλιογραφία, πολλές από αυτές τις ουσίες δεν συγκρατούνται από το συµβατικό σύστηµα αντιρρύπανσης (σακκόφιλτρο). Επιπρόσθετα, από την χρήση ανάλογων τεχνολογιών στη βιομηχανία, παρατηρήθηκε ότι σε τακτά χρονικά διαστήµατα αποβάλλονται διοξίνες και οξείδια βαρέων µετάλλων τα οποία είναι υπαίτια για καρκίνους, χρόνιες πνευµονοπάθειες, προβλήµατα στα πνευµόνια και καρδιοπάθειες.

Από όλα αυτά πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι η χρήση κοκκοποιηµένου ελαστικού ως καύσιµου στην παραγωγή ασβέστου της συγκεκριμένης εταιρείας θα επιβαρύνει επιπλέον την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του Βόλου και των περιοχών γύρω από την Β΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, αλλά και περιοχές σε μια σημαντική ακτίνα γύρω από αυτή, καθώς οι αέριοι ρύποι είναι εύκολα μεταφερόμενοι. Επειδή δε, πολλοί από τους ρύπους αυτούς δεν διασπούνται στο περιβάλλον, αλλά συσσωρεύονται στους οργανισμούς, η χρήση αυτή γίνεται επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών άμεσα και έμμεσα από την κατανάλωση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι ΔΕΝ πρέπει να εγκριθεί/αδειοδοτηθεί από την αρμόδια υπηρεσία η συγκεκριμένη χρήση, όπως άλλωστε εισηγήθηκε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Βόλου.

Επιπλέον να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν δίνει σαφείς εξηγήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν την διαδικασία και ως εκ τούτου εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις, κατά τη γνώμη μας σκόπιμα, καθώς η απάντηση σε αυτά θα φανέρωνε την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης χρήσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ασάφεια γύρω από το θέμα του προμηθευτή του κοκκοποιημένου ελαστικού και τον έλεγχο ποιότητας του υλικού, το οικονομικό κόστος της χρήσης του υλικού που προτείνει η μελέτη για τη δέσμευση των ρύπων καύσης, τον τρόπο ελέγχου της χρήσης του, την εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας σε περιπτώσεις ατυχημάτων και την εγκατάσταση συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης των αέριων ρύπων, τη χρήση μετάλλων στη σύσταση του καυσίμου, τη διάρκεια λειτουργίας του κλιβάνου (βασική παράμετρος για την παρακολούθηση της παραγωγής των ρύπων) και άλλα.

Ο επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πουτσιάκας δήλωσε: «Με την εμπειρία που υπάρχει σήμερα γύρω από το θέμα, η κατάθεση και μόνο της πρότασης της ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΙΑΣ για καύση ελαστικού ως καύσιμου αποτελεί αναχρονισμό. Και η έγκριση της ελλιπέστατης σε στοιχεία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα αποτελέσει πρόκληση και υποβάθμιση της νοημοσύνης μας. Μάλιστα, είναι καιρός να αρχίσει η περιφέρεια να εξετάζει και τους όρους και τις συνθήκες χρήσης του Πετρελαϊκού Κωκ (Pet Coke) ως καύσιμο, καθώς εμφανίζει παραγωγή ανάλογα ισχυρά τοξικών ρύπων. Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και τη δημόσια υγεία των ανθρώπων της από ενέργειες που τα υποβαθμίζουν και μας φέρνουν κάθε μέρα αντιμέτωπους με την κλιματική αλλαγή και τις τραγικές της συνέπειες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το