Τοπικά

Οι οικογένειες Ρομά στο Αλιβέρι ενημερώθηκαν για φοίτηση των παιδιών τους στα ΕΠΑΛ

Στο Αλιβέρι δεν υπάρχουν διευθύνσεις. Υπάρχουν παραπήγματα με μουσαμάδες, λακκούβες και σκουπίδια στους δρόμους, μυρωδιά από καμένα λάστιχα και καλώδια. Σε αυτήν τη συνοικία, που οι εικόνες της μοιάζουν να είναι βγαλμένες από ταινία, τα παιδιά δεν ζουν παιδική ζωή, όπως άλλα συνομήλικα…
Ανεβαίνουν σε αυτοσχέδια τρίκυκλα, φορτωμένα με κάθε είδους «πολύτιμα αντικείμενα» που βρίσκουν στη χωματερή, οδηγούν αυτοκίνητο από τα δέκα τους χρόνια και, αντί για παιχνίδι, μαθαίνουν πώς να μεγαλώνουν τα μικρότερα αδέλφια τους. Στα 16 κάνουν δικά τους παιδιά.
Η ζωή των Ρομά, όπως περίπου τη γνωρίζουμε.
Κι όμως κάποιοι ονειρεύονται να την αλλάξουν, να την κάνουν καλύτερη για εκείνους και τα παιδιά τους.
Μετρημένα στα δάχτυλα τους ενός χεριού είναι τα παιδιά των οικογενειών Ρομά που παρακολουθούν μαθήματα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του Νομού Μαγνησίας. Οι γονείς τους δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν, οπότε τα παιδιά τους ακολουθούν το δρόμο τους. Μετά τη μερική φοίτηση στο δημοτικό, τα παιδιά ως «διά μαγείας» εξαφανίζονται και δεν γράφονται στο Γυμνάσιο. Όταν έρθει η ώρα του λυκείου οι έφηβοι και οι έφηβες έχουν παντρευτεί, οπότε ο ρόλος τους στην καλύτερη περίπτωση είναι είτε να φυλάνε τα παιδιά, είτε να πουλάνε χαλιά και οπωροκηπευτικά στις λαϊκές.

Γνωριμία με τα ΕΠΑΛ
Την Παρασκευή, δύο εκπαιδευτικοί που μετέχουν σε πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας για επανένταξη των Ρομά είχαν συνάντηση με γονείς στο Αλιβέρι προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη σημασία της ένταξης των παιδιών τους ΕΠΑΛ.
«Προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν με ένα ειδικά διαμορφωμένο φυλλάδιο πως στα ΕΠΑΛ θα έχουν εξασφάλιση και επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι γονείς έχουν άγνοια και δεν προτρέπουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης μετά το δημοτικό. Είναι ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συμμετέχει σε αυτό και η Μητρόπολη Δημητριάδος.
Πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς ότι στα ΕΠΑΛ τα παιδιά τους αποκτούν γνώση που θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους αποκατάσταση», τόνισε ο κ. Σαβελλίδης. Η κοινωνική ένταξη περνά μέσα από το σχολείο και θα συνεργαστούμε με την πρωτοβάθμια.
Οι γονείς έχουν ευθύνες όταν παρεμποδίσουν την πρόσβαση του παιδιού τους στο σχολείο, αφού τους έχουν δοθεί όλα τα μέσα για να πάνε. Το κύριο βέβαια είναι να αποφασίσει συνολικά ότι θα κάνουμε τα πάντα σαν πολιτεία για να πηγαίνουν τα παιδιά των Ρομά στο σχολείο. Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πως με τη φοίτηση στα ΕΠΑΛ αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα και επί 9 μήνες στην πρακτική τους άσκηση πληρώνονται», υποστηρίζει ο κ. Σαβελίδης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το