Τοπικά

Οικοδομικός οργασμός σε μοναστήρια της Μαγνησίας

Κτίρια που ανακατασκευάζονται και επεκτείνονται, καθολικά που ανακαινίζονται, νέες πτέρυγες που δημιουργούνται. Στα μοναστήρια της Μαγνησίας παρατηρείται ένας οικοδομικός οργασμός τα τελευταία χρόνια λες και η κρίση δεν τα άγγιξε, καθώς χάρη στη στήριξη των πιστών καταφέρνουν να ξεπερνούν τα εμπόδια. Και έχουν καταφέρει χάρη στην ευλάβεια και την καρτερικότητα των δεκάδων μοναχών να αποτελούν πνευματικά προπύργια, όπου οι πιστοί αντλούν ψυχικά και ηθικά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας που εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης έχουν γιγαντωθεί.

 

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε ο νέος τόμος της Μητρόπολης Δημητριάδος για τα μοναστήρια της με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Είναι μια επανέκδοση του πρώτου τόμου που είχε κυκλοφορήσει πριν 10 και πλέον χρόνια. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές και νέα ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν ότι ο χρόνος στις Ιερές Μονές δεν σταμάτησε να κυλά και να φέρνει νέα δεδομένα.

Ο επιμελητής της πρώτης έκδοσης του τόμου, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης ανέφερε πως «πρόκειται για ένα εύχρηστο εγχειρίδιο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο παρουσιάζει τα 19 ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια της τοπικής μας Εκκλησίας. Στα κείμενα παρουσιάζονται η ιστορία, τα κειμήλια, τα κτιριακά συγκροτήματα, οι εκφάνσεις του τρόπου ζωής των μοναχών. Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο είναι σαν να διαβάζει την ιστορία της τοπικής εκκλησίας, καθώς τα μοναστήρια αποτελούν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου. Θα λέγαμε πως μέσα από το βιβλίο διαπνέεται το άρωμα της ορθόδοξης μοναστηριακής παράδοσης. Η ζωή των μοναχών στηρίζεται στην προσευχή, στην άσκηση, στην ηρεμία, στην ταπείνωση, στη λατρεία. Οι μοναχοί είναι οι επίγειοι άγγελοι και καθημερινά γίνονται δοχεία της χάρης παναγίου πνεύματος. Και αυτό το συνειδητοποιεί κανείς, όταν προσέρχεται στα μοναστήρια και γαληνεύει, δέεται έναν λόγο παρηγοριάς. Την επιμέλεια των κειμένων είχε ο ιεροκήρυκας και υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Μητρόπολης π. Επιφάνιος Οικονόμου».

Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης

Νέες μονές και αδελφότητες

Ο π. Δαμασκηνός ανέφερε πως χρειαζόταν η επικαιροποίηση των κειμένων, αφού προστέθηκαν νέα μοναστήρια, εμπλουτίστηκαν με νέο φωτογραφικό που απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα. Μάλιστα συγκρίνοντας κάποιος το πρώτο με το δεύτερο τεύχος, θα διαπιστώσει πως πραγματικά τα μοναστήρια μας σχεδόν δεν αναγνωρίζονται. Τα τελευταία χρόνια συντελείται ένας οικοδομικός οργασμός με την οικονομική στήριξη μόνο των πιστών εντός και εκτός Μαγνησίας. Σχεδόν όλα τα Μοναστήρια αναπαλαιώθηκαν, ενώ όσα ξεκίνησαν να ανοικοδομούνται σχεδόν πριν 15 και πλέον χρόνια, έφτασαν πλέον σε πολύ καλά επίπεδα. Ακόμη έχουν κτιστεί πολύ μεγαλοπρεπή καθολικά, όπως στη Μονή Ταξιαρχών, ανεγείρονται άλλα, όπως στη Μονή Συκής. Στη Παναγία του Γοργοϋπηκόου κτίστηκε εξαρχής το μοναστήρι, ενώ στο μοναστήρι της Κάτω Ξενιάς έχει επεκταθεί σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «στο μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, Γοργοϋπηκόου, Παντελεήμονος, Αγίου Σπυρίδωνος στο Προμύρι, της Παναγίας Λαμπηδόνας τοποθετήθηκαν νέες αδελφότητες. Επίσης κτίστηκαν νέα μοναστήρια, όπως του Αγίου Ιγνατίου στην Ανακασιά, το μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Πορταριά. Επίσης και το ανδρικό μοναστήρι της Άνω Ξενιάς επανακάμπτει δυναμικά με νέους μοναχούς, ενώ ο ηγούμενος επιδόθηκε σε ένα σημαντικό κατασκευαστικό έργο συνεχίζοντας την παράδοση του μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου.

Και όλα αυτά γίνονται με τη συνδρομή των πιστών, καθώς ελάχιστα μοναστήρια έχουν κάποια ακίνητη περιουσία».

Συγχρόνως πολλά μοναστήρια παρέχουν με διακριτικότητα και το φιλανθρωπικό τους έργο.

 

Προνομιούχος η Μητρόπολη

Ο π. Δαμασκηνός επισήμανε πως «η Μητρόπολη Δημητριάδος είναι προνομιούχος καθώς διαθέτει ίσως τα περισσότερα μοναστήρια στην Ελλάδα, που αποτελούν τα πνευματικά προπύργια και προστατεύουν από ορατούς και αόρατους εχθρούς την τοπική Εκκλησία. Είναι οι ψυχές των μοναχών που εγκαταβιούν, ασκητεύουν και προσεύχονται εκεί, είναι οι Άγιοι, τα λείψανα, οι εικόνες που αποτελούν μια ακένωτη πηγή ιαμάτων, είναι ο πνεύμονας της τοπικής μας εκκλησίας που στηρίζει το πνευματικό μας έργο. Στα μοναστήρια οι άνθρωποι βρίσκουν ανάπαυση, αναψυχή, γαληνεύει η ψυχή τους, διδάσκονται, καθοδηγούνται, αναβαπτίζονται, παρακολουθούν με κατάνυξη τις ακολουθίες. Και δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που μεταβαίνουν εκεί, αλλά εκατοντάδες από άλλα μέρη της Ελλάδας.

 

Τόποι θρησκευτικής περιήγησης

Τα μοναστήρια μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεψιμότητας για χιλιάδες πιστούς, ιδίως από τα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά εκατοντάδες Ρουμάνοι όλη αυτή την περίοδο μεταβαίνουν στη Μονή της Ξενιάς για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη και τη θαυματουργή εικόνα.

«Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξετάσουν οι τοπικοί φορείς. Τα μοναστήρια μπορούν να συνθέσουν ένα δίκτυο με πολλούς ιστορικούς ναούς του Πηλίου που μέσα από την επισκεψιμότητα θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Έχουμε τον θρησκευτικό πλούτο, το φυσικό κάλλος και την πολιτιστική κληρονομιά που μπορούμε να αναδείξουμε» ανέφερε ο π. Δαμασκηνός.

Το γυναικείο μοναστήρι της Κάτω Ξενιάς με την Αγία Ζώνη και την εικόνα της Παναγίας Ξενιάς μαζί με τη Μονή ταξιαρχών αποτελούν τις «ναυαρχίδες» της θρησκευτικής επισκεψιμότητας στη Μαγνησία. Ωστόσο και το Μοναστήρι της Ανατολής στην Αγιά με τον πολυεθνικό του χαρακτήρα και την έμφαση στη βιολογική κτηνοτροφία είναι γνωστή, ενώ και άλλες Μονές έχουν τα ιδιαίτερα στοιχεία για να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες μέσα από τις κατάλληλες δράσεις οργάνωσης και προβολής.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το