Ελλάδα

Ικαρία: Το μοιραίο μήνυμα πριν από τον θάνατο της Νάταλι Κρίστοφερ

Οδυνηρη κατάληξη είχε η υπόθεση της Νάταλι Κρίστοφερ στην Ικαρία, με την 35χρονη αστροφυσικό από την Αγγλία να εντοπίζεται νεκρή σε χαράδρα κοντά στον οικισμό Κεραμέ το απόγευμα της Τετάρτης. Το θρίλερ που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, όταν ο σύντροφός της δήλωσε την εξαφάνισή της στο αστυνομικό τμήμα του νησιού, εξελίχθηκε σε τραγωδία. Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη, ο οποίος εξέτασε το άψυχο σώμα της 35χρονης το μεσημέρι της Πέμπτης, διαπιστώνοντας πως ο θάνατός της ήταν ακαριαίος και προήλθε λόγω πτώσης από μεγάλο ύψος.

Στο πλευρό των διασωστών που «χτένιζαν» νυχθημερόν το νησί προκειμένου να βρουν έστω ένα ίχνος της 35χρονης στάθηκε από την πρώτη στιγμή ο Κύπριος σύντροφός της, ο οποίος, παρά το βαρύ πένθος του, δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όλους όσοι συμμετείχαν στις έρευνες. «Να πεις σε όλους τους λεβέντες που βοήθησαν ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Πολιτική προστασία, εθελοντές πυροσβέστες… Ευχαριστώ» έγραψε ο Κυριάκος Ασίκαλης στο μήνυμα που έστειλε σε έναν από τους εθελοντές, μετά την είδηση του θανάτου της αγαπημένης του. Στις συνομιλίες που είχε, όμως, με τους διασώστες αποκαλύφθηκε πως είχε λάβει στο κινητό του το στίγμα με την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν η άτυχη τουρίστρια προτού χάσει τη ζωή της. Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει στο φως τους διαλόγους του συντρόφου της Νάταλι με τις ομάδες διάσωσης και συνθέτει τα κομμάτια του «παζλ» της εξαφάνισής της.

Το χρονικό της τραγωδίας
Δευτέρα 5 Αυγούστου, 8.30 το πρωί. Η Νάταλι Κρίστοφερ βάζει την αθλητική της περιβολή, φορά το ρολόι της και ξεκινά για την αγαπημένη συνήθειά της, το τζόκινγκ. Πριν φύγει από το δωμάτιο, στο οποίο είχε καταλύσει το ζευγάρι για τις καλοκαιρινές του διακοπές από το Σάββατο 3 Αυγούστου, χαιρετά τον σύντροφό της, ενημερώνοντάς τον πως σε μία ώρα θα βρίσκεται πίσω. Η κοπέλα, ωστόσο, αργεί να επιστρέψει. Ο σύντροφός της τηλεφωνεί χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το κινητό της είναι απενεργοποιημένο. Το κλειστό τηλέφωνο τον προβληματίζει, έτσι μετά τις 12.30 αποφασίζει να φύγει από το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην περιοχή του Κεραμέ, και να απευθυνθεί στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Κήρυκου, προκειμένου να δηλώσει την εξαφάνιση της φίλης του. Αμέσως δίνεται εντολή στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες του νησιού να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό της 35χρονης.

Την επιχείρηση συνδράμουν από τις πρώτες ώρες εθελοντές διασώστες, ενώ από τα ξημερώματα της Τρίτης σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και drones «χτενίζουν» την Ικαρία. Οι έρευνες εστιάζουν στην περιοχή ανάμεσα στον Αγιο Κήρυκο και τον Φάρο, και οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν φωτογραφίες της Νάταλι, αναζητώντας μάρτυρες που μπορεί να είδαν την αγνοούμενη προτού εξαφανιστεί. Παράλληλα, αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου σε συνεργασία με κλιμάκιο του γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών διενεργούν προανάκριση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν τα ίχνη της νεαρής αστροφυσικού, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εκείνες τις δραματικές ώρες, ο σύντροφός της, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους διασώστες ώστε να κατευθύνει τις έρευνές τους, δίνει ένα σημαντικό στοιχείο. Την ώρα που η γυναίκα ανέβαινε τις απότομες πλαγιές της περιοχής έστειλε μέσω Facebook στον Κυριάκο ένα μήνυμα με την ακριβή τοποθεσία στην οποία βρισκόταν ώστε να δεχθεί τα συγχαρητήριά του για το επίτευγμά της.

Δυστυχώς, όμως, για την ίδια, τα στίγματα του Facebook παραμένουν ενεργά μονάχα για 60 λεπτά, με αποτέλεσμα το μήνυμα να έχει διαγραφεί όταν ξεκίνησαν οι έρευνες, τέσσερις ώρες αργότερα. «Μας είπε ότι η κοπέλα έφυγε το πρωί για τρέξιμο και μας εξήγησε πως συνήθως επιλέγει δύσβατα και περίεργα μονοπάτια. Μας έδειξε και ένα στίγμα που του είχε στείλει νωρίς το πρωί αλλά είχε λήξει. Αυτά τα locations μέσω του messenger διαρκούν 60 λεπτά. Μετά δεν θυμόταν ακριβώς το σημείο και μας έστειλε στο περίπου. Ετσι ξεκινήσαμε να ψάχνουμε και περάσαμε από δίπλα της» αποκαλύπτει στο «Eθνος της Κυριακής» ο εθελοντής διασώστης και μέλος της ομάδας ΕΠΟΜΕΑ της Ικαρίας, Βαγγέλης Κριαράς.

Οι έρευνες
Οπως λέει, την πρώτη ημέρα των ερευνών, αυτός και η ομάδα του πέρασαν δύο φορές δίπλα από τη χαράδρα στην οποία εντοπίστηκε νεκρή η Βρετανίδα, χωρίς ωστόσο να τη δουν, καθώς το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι εξαιρετικά δύσβατο. «Το σημείο είναι δύσβατο, δεν πηγαίνει κάποιος εύκολα. Η Ικαρία είναι δύσκολο νησί. Ακόμη και οι ΕΚΑΜίτες που ήρθαν τα βρήκαν σκούρα. Εμείς είμαστε εξοικειωμένοι, αλλά ο ξένος που θα έρθει να κάνει το χόμπι του δεν πρέπει να πηγαίνει πουθενά μόνος του» τονίζει ο κ. Κριαράς και επισημαίνει πως, αν στο νησί υπήρχε θερμική κάμερα, η κοπέλα θα είχε βρεθεί από τη Δευτέρα.

Το μήνυμα του Facebook με τις συντεταγμένες του σημείου στο οποίο χάθηκε η Νάταλι Κρίστοφερ είδε και το μέλος του συντονιστικού των εθελοντών διασωστών της Πυροσβεστικής, Κώστας Μαρκάκης, ο οποίος έφτασε στο μοιραίο μονοπάτι ελάχιστα λεπτά μετά τον εντοπισμό της 34χρονης. «Ο σύντροφός της μας έδειξε από την πρώτη στιγμή το στίγμα που του είχε στείλει η κοπέλα στο Facebook, αλλά δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε τον χάρτη γιατί το μήνυμα είχε λήξει. Αν είχε μείνει στο κινητό, θα βρίσκαμε άμεσα το σημείο. Μας είπε ότι είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα και του έλεγε ότι έχει εγκλωβιστεί σε ένα δύσβατο μέρος, αλλά κάποια στιγμή θα κατέβει» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο εθελοντής της Πυροσβεστικής, ενώ εξηγεί πως η Βρετανίδα αστροφυσικός βρέθηκε από τύχη όταν ένας συνάδελφός του πέρασε για δεύτερη φορά από το σημείο και είδε το χρώμα των παπουτσιών της.

Ο κ. Μαρκάκης είναι ο άνθρωπος που έλαβε την πρώτη κλήση στον ασύρματο για τον εντοπισμό της Νάταλι, δίνοντας εντολή να μην αγγίξει κανείς το σώμα της. Στα επόμενα δέκα λεπτά έφτασε στην περιοχή του Κεραμέ, είδε την άτυχη κοπέλα και περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. «Το σώμα της ήταν ξαπλωμένο ανάσκελα, με το βλέμμα προς τον ουρανό. Από αυτό καταλάβαμε πως είχε γλιστρήσει και είχε πέσει στο έδαφος. Δεν είχε άλλα εμφανή τραύματα, παρά μόνο λίγα αίματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της» σημειώνει και εκτιμά πως ο θάνατός της ήταν ακαριαίος – άποψη η οποία συντάσσεται με την πρώτη εξέταση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη, αλλά και με την αυτοψία στη χαράδρα του θανάτου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το