Τοπικά

Ικανοποίηση κυνηγών στον Βόλο από τη νέα ρυθμιστική για τη θήρα – Οι αλλαγές που προβλέπει

Απαλλαγή των κυνηγών από τέλη που αφορούν στο δημόσιο για την έκδοση άδειας, μείωσης της κάρπωσης των τρυγονιών και δήλωση του θηρεύματος από τον κυνηγό μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο, προβλέπονται στη νέα ρυθμιστική που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αλμυρά για τη θήρα την περίοδο 2021-2022. Την ικανοποίησή της εκφράζει για τη νέα ρυθμιστική και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την υπογραφή της. «Η νέα ρυθμιστική Απόφαση κυνηγίου, που υπέγραψε ο κ. Γ. Αμυράς, για την περίοδο 2021 -2022, σέβεται, και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιεί, όλο το περιεχόμενο των συζητήσεων που για μήνες έκανε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με την πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου» ανέφερε μεταξύ άλλων. Εξαιρετικά σημαντικό για την Κυνηγετική Συνομοσπονδία είναι επίσης ότι, τόσο ο υπουργός Κ. Σκρέκας, όσο και ο υφυπουργός Γ. Αμυράς, αποδέχτηκαν διευθετήσεις οι οποίες εξασφαλίζουν την οικονομική δυνατότητα των Κυνηγετικών Οργανώσεων κάθε βαθμίδας, να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης. Φέτος η νέα κυνηγετική περίοδος αρχίζει από 20 Αυγούστου 2021 και λήγει 28 Φεβρουαρίου 2022.
O πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου Γιάννης Μόσδρομος υπογράμμισε μιλώντας στη «Θ» πως όσοι κυνηγοί έχουν εκδώσει άδεια το χρονικό διάστημα 2020-2021 θα πληρώσουν το ποσό ανεξαρτήτως με το είδος της άδειας, δηλαδή αν ήταν τοπική – για κυνήγι στη Μαγνησία, περιφερειακή για κυνήγι στη Θεσσαλία ή εθνική- για κυνήγι σε όλη την Ελλάδα. «Τα τέλη χαρίστηκαν για όσους έβγαλαν πέρυσι άδεια. Τη χρονιά που μας πέρασε λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, οι κυνηγοί δεν μπορούσαν να κυνηγήσουν. Ήταν ένα αίτημα όλων των κυνηγετικών συλλόγων και της συνομοσπονδίας να είναι φέτος η άδειά τους μειωμένη, εφόσον δεν κυνήγησαν πέρυσι».
H νέα ρυθμιστική περιέχει τη μείωση της ανώτατης ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιών και την υποχρέωση δήλωσης του αριθμού που θήρευσε ο κυνηγός σε κάθε έξοδό του, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου (app). Ταυτόχρονα οι κυνηγοί απαλλάσσονται από το ποσό που αντιστοιχεί σε δημόσια τέλη, χαρτόσημα κ.λπ., όσον αφορά στην ανανέωση των αδειών θήρας τους. Τονίζεται ότι η ρύθμιση ως προς τη μείωση του κόστους στις άδειες κυνηγίου, αφορά εκείνη την κατηγορία κυνηγών που είχαν εκδώσει ή ανανεώσει πέρυσι τις άδειες θήρας τους, χωρίς, όμως, να μπορέσουν να κυνηγήσουν λόγω των έκτακτων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, λόγω της πανδημίας.
Αναφορικά με τον αριθμό των τρυγονιών που θηρεύονται στη χώρα μας αυτά ανέρχονται σε περίπου 280.000 χιλιάδες τρυγόνια τον χρόνο. Έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από τις χώρες να θηρευτούν φέτος τα μισά. Για αυτό αποφασίστηκε να μειωθεί το όριο κάρπωσης στα έξι τρυγόνια ανά έξοδο ώστε τα θηρευμένα τρυγόνια σε όλη τη χώρα να περιοριστούν κάτω από τις 140.000.

Η εφαρμογή
Οι κυνηγοί πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή Kentavros App καθώς η καταγραφή για την κάρπωση τρυγονιών είναι υποχρεωτική και η μη τήρησή της επιφέρει κυρώσεις με βάση τη νομοθεσία περί θήρας. Αρχικά πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή από το App Store ή το Playstore. Για συσκευές iphone, οι χρήστες πρέπει να κλείσουν την εφαρμογή όταν ολοκληρωθεί το κατέβασμά της. Στη συνέχεια πρέπει να ανοίξουν την κάμερα και να σκανάρουν τον κωδικό QR που έχουν παραλάβει από τον σύλλογο, στο παράθυρο που εμφανίζεται στην οθόνη θα πατήσουν ΟΚ και θα συμφωνήσουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις και μια σειρά από ερωτήσεις για να ενεργοποιηθούν όλες οι λειτουργίες της εφαρμογής. Για συσκευές Android, μετά το κατέβασμα της εφαρμογής, οι χρήστες πρέπει να πατήσουν «άνοιγμα», να σκανάρουν τον κωδικό QR που έχουν παραλάβει από τον κυνηγετικό τους σύλλογο και να συμφωνήσουν επίσης με τους όρους.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσδρομο, στην εφαρμογή ο κάθε κυνηγός θα δηλώνει τα τρυγόνια που έχει θηρεύσει. «Θέλουμε να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για τον αριθμό των τρυγονιών που θηρεύονται πανελλαδικά» ανέφερε. Κυνήγι τρυγονιών γίνεται πάντως και στην περιοχή της Μαγνησίας.
Η διαδικασία καταγραφής της κάρπωσης τρυγονιών είναι απλή και η συμπλήρωση πρέπει να γίνει πριν την αποχώρηση του κυνηγού από τον κυνηγότοπο. Έτσι στην ίδια εφαρμογή, θα επιλέγουν το πεδίο «κάρπωση τρυγωνιού», θα πατούν «νέα καταχώρηση» και θα συμπληρώνουν τον ημερήσιο αριθμό κάρπωσης με το + και το -. Στη συνέχεια θα πατούν καταχώρηση και σε περίπτωση νέας εξόδου εντός της ημέρας, ο χρήστης θα πρέπει να πατάει πάλι νέα καταχώρηση και να συμπληρώνει τον νέο αριθμό κάρπωσης. Φυσικά θα γίνεται έλεγχος αυτών που δήλωσαν οι κυνηγοί συγκριτικά με τον αριθμό που θήρευσαν από τη θηροφυλακή.
Πάντως τη Μαγνησία επισκέπτονται κατά καιρούς και κυνηγοί από το εξωτερικό. «Έρχονταν για τσίχλες ενώ έφτασαν να έρχονται μέχρι και μεγάλες ομάδες με λεωφορεία από την Ιταλία. Ειδικά κάποιες χρονιές που ο πληθυσμός τους ήταν υψηλός».

Ομάδες κυνηγών για αγριόχοιρους
Τέλος, ο κ. Μόσδρομος αναφέρθηκε στις ομάδες κυνηγιού αγριογούρουνων που θα συγκροτηθούν. «Λόγω της πανδημίας ο πληθυσμός τους αυξήθηκε πολύ και προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Έτσι θα δημιουργηθούν ομάδες κυνηγών για αγριόχοιρους, που θα κυνηγήσουν μόνο σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές και συγκεκριμένα, εκεί που υπάρχουν σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες» ανέφερε. Μετά τη συγκρότηση περιφερειακού συντονιστικού οργάνου θα μπορούν οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Κυνηγετική Ομοσπονδία, να συγκροτούν με απόφαση δασάρχη συνεργεία δίωξης ή ομάδες κυνηγών κατά τόπους. Το κόστος για την ασφάλιση των κυνηγών αυτών θα καλύψει η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και σύμφωνα με τον κ. Μόσδρομο θα υπάρχει ελεγκτικός μηχανικός είτε από το Δασαρχείο, είτε από ομοσπονδιακούς θηροφύλακες. Μάλιστα το ενδιαφέρον των κυνηγών για τις συγκεκριμένες ομάδες έχει ήδη ξεκινήσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το