Ελλάδα

«Ιερός πόλεμος» για τα φιλέτα της Θεσσαλονίκης

newego_LARGE_t_420_54736875_type13145

«Ιερός πόλεμος» για οικόπεδα και ακίνητα (κτίρια), με μια σειρά επεισόδια το τελευταίο διάστημα, είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη μεταξύ της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μπουτάρη από τη μια και της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του μητροπολίτη Ανθιμου από την άλλη.

Νικητές στα σημεία, μάλιστα, φαίνεται να αποδεικνύονται οι τελευταίοι. Μια σειρά οικόπεδα-φιλέτα που προορίζονταν κυρίως για σχολεία και είχαν δεσμευτεί από τον δήμο αποχαρακτηρίζονται και αποδίδονται πίσω για εκμετάλλευση στην Εκκλησία, δεδομένου ότι ούτε ο δήμος ούτε τα αρμόδια υπουργεία έχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσουν στις απαλλοτριώσεις.

Επιπλέον η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (όπως εξελίχθηκε ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) άφησε τον δήμο στα «κρύα του λουτρού», ακυρώνοντας 21 προγραμματικές συμβάσεις για δεσμευμένα οικόπεδα. Ανάμεσά τους και αυτά της Εκκλησίας, εγκαταλείποντας τον δήμο έκθετο στις αξιώσεις τόσο της τελευταίας όσο και των ιδιωτών κατά περίπτωση, αδυνατώντας να ανταποκριθεί μόνος του οικονομικά μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση. Το ποσό που χρειάζεται συνολικά υπολογίζεται σε πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Σ’ αυτόν τον «ιερό πόλεμο» χαρακωμάτων κάθε πλευρά δείχνει να χρησιμοποιεί τα όπλα της. Η διοίκηση Μπουτάρη βλέποντας να χάνει τη μία μετά την άλλη τις μάχες των δεσμευμένων οικοπέδων προχωρά σε μια τακτική «αντιποίνων», που περιλαμβάνει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για περιορισμούς στη δόμησή τους, με αλλαγές του ρυμοτομικού σχεδίου.

Οπως έγινε τελευταία για ένα οικόπεδο-φιλέτο της Εκκλησίας στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης, Μανουσογιαννάκη, Φιλικής Εταιρείας και Μαργαρίτη, απέναντι από το κτίριο της Πολεοδομίας. Ο δήμος μείωσε τον συντελεστή δόμησης στο… μισό, από 4,8 σε 2,4, επικαλούμενος ανάμεσα στα άλλα ότι στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες.

Μπρα ντε φερ για Πολεοδομία
Τόσο ο σημερινός αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ανδρέας Παπάς όσο και ο πρώην, Ανδρέας Κουράκης (ηγετικό στέλεχος της «Πρωτοβουλίας» του Γ. Μπουτάρη), προκρίνουν αυτή την τακτική σε μια προσπάθεια ηπιότερης εκμετάλλευσής τους. Οπως όμως σημειώνει ο τελευταίος, όλα θα κριθούν από την Περιφέρεια και το τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, που παίρνει και την τελική απόφαση. Απαιτείται πολιτική βούληση και θα φανεί σύντομα αν υπάρχει. Ανάλογη είναι και η περίπτωση ενός οικοπέδου-φιλέτου στην παραλιακή (Μάρμαρα Μόσχου), απέναντι από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, το οποίο επίσης κερδήθηκε στα δικαστήρια από την Εκκλησία και έχει αποχαρακτηριστεί.

Σ’ αυτό το ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ της δημοτικής αρχής του Γ. Μπουτάρη και της Εκκλησίας έχει ενταχθεί και η συνέχιση της ενοικίασης του κτιρίου όπου στεγάζεται η Πολεοδομία και ανήκει στην τελευταία.

Το σημερινό ενοίκιο που καταβάλλεται για τέσσερις ορόφους ανέρχεται στο ποσό των 13.127 ευρώ τον μήνα, αρκετά υψηλό για τα σημερινά δεδομένα, ενώ ο δήμος υποχρεώθηκε να παρατείνει τη σύμβαση που έληξε φέτος για άλλα δύο χρόνια με το ίδιο τίμημα. Η προσπάθεια να εξευρεθεί άλλος χώρος σε πολύ χαμηλότερη τιμή, αφού τα ενοίκια έχουν καταποντιστεί -όπως είναι η βούληση της δημοτικής αρχής- δεν καρποφόρησε μέχρι τώρα, λόγω της γνωστής δυστοκίας που δημιουργείται στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Ηδη η αρμόδια Επιτροπή που συστήθηκε, όπως προβλέπεται από τον νόμο, για να εκτιμήσει τη μισθωτική αξία εν όψει της παράτασης έκρινε ότι το συγκεκριμένο μίσθωμα που καταβάλλεται στην Εκκλησία είναι πολύ υψηλό.

Κάνοντας σύγκριση τιμών κα με άλλα ακίνητα της περιοχής έκρινε ότι «η μισθωτική αξία των ακινήτων της περιοχής βαίνει μειούμενη συνεχώς από το 2010 και μετά λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι το νέο μίσθωμα θα έπρεπε να μειωθεί από τα 13.127 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα -157.524 ευρώ τον χρόνο- περίπου στα 2/3.

Η Εκκλησία πάντως εμμένει στο μίσθωμα, ενώ εκμεταλλευόμενη τις ανάγκες του δήμου για επιπλέον χώρους 1.802 τ.μ. στο ίδιο κτίριο ζητά άλλα 133.080 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή ένα συνολικό νοίκι που θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ τον χρόνο, κάτι που θεωρείται υπερβολικό από τη δημοτική αρχή.

• Κόντρα και για το παλιό Ορφανοτροφείο
Πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί και το παλιό Ορφανοτροφείο στην Τούμπα, που ανήκε στο Δημόσιο και το 2011 ζητήθηκε να παραχωρηθεί στον δήμο για να στεγάσει τον Οργανισμό Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας. Αντί όμως για τον δήμο, το ακίνητο δόθηκε για 50 χρόνια στη μητρόπολη με σκοπό να ανεγερθεί κτίριο και να στεγάσει κοινωνικό ίδρυμά της. Προϋπόθεση ήταν αυτό να γίνει μέσα σε μία πενταετία. Εκτοτε όμως δεν έγινε τίποτα από τη μητρόπολη.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το