Τοπικά

Ιερομόναχος στη Μακρινίτσα συντηρεί βιβλία – «θησαυρούς» απ’ όλο τον κόσμο

Μηχανήματα, εργαλεία, δέρματα, λινά, χαρτιά, δεμένα βιβλία και κατασκευές. Είναι ο κόσμος που δημιούργησε στην ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής στη Μακρινίτσα ένας 42χρονος ιερομόναχος, που γύρισε όλο τον κόσμο για να μάθει την τέχνη της βιβλιοδεσίας. Σήμερα μεγάλοι συλλέκτες και οίκοι εμπιστεύονται στα χέρια του ανεκτίμητους θησαυρούς. Η τέχνη του και η δουλειά που γίνεται στη Μονή γίνεται γνωστή μέσα από το you tube και ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop).
Ο ιερομόναχος της Αγίας Παρασκευής στη Μακρινίτσα, Ακάκιος Νάνος είναι από εκείνους που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα βιβλία και είναι ένας από τους γνωστότερους βιβλιοδέτες στην Ευρώπη, αλλά άγνωστος στην πόλη του επιβεβαιώνοντας τον κανόνα… «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Μεγάλοι οίκοι και μουσεία του εμπιστεύονται την ιστορία τους για απολύμανση και συντήρηση και ο ίδιος, κοσμοπολίτης που γύρισε όλο τον κόσμο , συγκέντρωσε χιλιάδες τίτλους και δημιούργησε το eshop του βιβλιοδετείου, που στεγάζεται στη Μονή.
Το καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο είναι εγκατεστημένο σε υψόμετρο 950 μέτρων και σε απρόσιτη τοποθεσία στην μικρά Ι.Μ Αγίας Παρασκευής στην Μακρινίτσα το οποίο ανεγέρθηκε από την οπλαρχηγό της επανάστασης του Πηλίου Στεργίου Μπασδέκη το 1793.

Χρόνια παρακμάζουσα από καιρικές συνθήκες , σεισμούς, πολέμους και επίδοξους χρυσοθήρες. Επαναλειτούργησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 με προσωπική εργασία του ιερόμοναχου και από το επόμενο έτος, άρχισε να λειτουργεί το εργαστήριο παραδοσιακής βιβλιοδεσίας καλύπτοντας τις βιοποριστικές ανάγκες του Ακάκου Νάνου και τη συντήρηση της Ιεράς Μονής, ως άμισθου κληρικού και εφημέριου της Μακρινίτσας. Ο 42χρονος ιερομόναχος έχει δημιουργήσει κανάλι στο youtube, όπου παρουσιάζονται οι τεχνικές της βιβλιοδεσίας και της απολύμανσης καθώς και ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου πωλούνται σπάνια βιβλία.
Στο εργαστήριο βιβλιοδετούνται παλαιά και καινούρια βιβλία. Δερματόδετα ή υφαντόδετα (πανόδετα) με χειροποίητη μαρμαρόκολλα ραμμένα στο χέρι. Επίσης στο βιβλιοδετείο κατασκευάζονται άλμπουμ προσκλητήρια εκδηλώσεων και ειδικές παραγγελίες.
Ακόμα πωλούνται έτοιμα βιβλία αντίγραφα παλαιών εκδόσεων πιστά αντίγραφα εποχής.

Ο Ιερομόναχος Ακάκιος γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή του Βόλου.
Κοντά στον ξυλουργό θείο του, αδελφό του πατέρα του, έμαθε την τέχνη, την οποία εξασκεί μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσήλωση στον παραδοσιακό της χαρακτήρα.
Αρχικά, επέλεξε να μονάσει στην Ιερά Μονή Φλαμουρίου. Στον τόπο αυτόν εξάσκησε ακόμη περισσότερο τη δεξιοτεχνία του, αναλαμβάνοντας και άλλες εργασίες. Η αγάπη του για τη διάσωση των παλαιών χειρογράφων τον οδήγησε στην εκμάθηση και της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, την οποία χρόνο με τον χρόνο τελειοποίησε.
Το εργαστήριο παραδοσιακής βιβλιοδεσίας στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρινίτσας Πηλίου το ίδρυσε προκειμένου να διασώσει την τέχνη αυτή, που όλο και περισσότερο εκλείπει. Παράλληλα όμως καλύπτει και τη συντήρηση της Ιεράς Μονής, καθώς και τις βιοποριστικές του ανάγκες .

Τα βιβλία απολυμαίνονται και συντηρούνται με υποδομή που δημιούργησε ο ιερομόναχος.
«Κατοικώ στο Μοναστήρι και το συντηρώ από το 2013. Το βιβλιοδετείο το ξεκίνησα λόγω της αγάπης που έχω στα βιβλία και γιατί ήθελα να συντηρώ χειρόγραφα. Είμαι άμισθος κληρικός και ζώ με τη δουλειά μου, με τα έργα μου. Εδώ κάνουμε συντήρηση βιβλίων και τυπώνουμε και αντίγραφα παλαιών. Τα ράβουμε με την τέχνη που εφαρμοζόταν στη Βιέννη, το Βουκουρέστι και στη Βενετία πριν δύο αιώνες. Συντηρούμε και παλιά βιβλία που φέρνουν πολίτες, εκκλησίες, μουσεία. Έχουμε συντηρήσει βιβλία φυσικής που μας στάλθηκαν από έναν μεγάλο οίκο στη Βοστώνη, είναι γαλλικά και χρονολογούνται από το 1600. Μας εμπιστεύονται βιβλιόφιλοι συλλέκτες , μοναστήρια και μεγάλες βιβλιοθήκες αλλά και φοιτητές στα χέρια των οποίων πέφτουν σπουδαία χειρόγραφα». αναφέρει ο ίδιος.

Πολίτης του κόσμου ο Ακάκιος Νάνος , έχει γυρίσει όλη την Ευρώπη για να μάθει την τέχνη.
«Έχω πάρει τεχνογνωσία από τις χώρες όπου η βιβλιοδεσία είναι παράδοση ισχυρή και έχω αγοράσει όλα τα μηχανήματα από εκεί. Έχω αγοράσει εξοπλισμό από βιβλιοδετεία που έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα, τα εργαλεία αγοράστηκαν από Ισπανία. Λονδίνο , Λειψία, Τσεχία, Ρουμανία. Τα εργαλεία είναι συλλεκτικά και δεν υπάρχουν πλέον στο ελεύθερο εμπόριο και αναζητώ πολλά σε παλαιοπωλεία και συλλέκτες. Μέσα στη Μονή έχουμε εγκαταστήσει κοπτική μηχανή από το 1890. Κατασκευάσαμε μόνοι μας μηχάνημα με ακτίνες UV που κάνουν απολύμανση των βιβλίων και αποστείρωση από μύκητες και μικρόβια».
Στο e-shop πωλούνται τίτλοι κάθε είδους και ο συλλέκτης ιερομόναχος έχει στα χέρια του έναν μεγάλο θησαυρό που σταδιακά θα βγαίνει στον «αέρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το