Ελλάδα

Ιερέας στη μάχη με τις φλόγες στο Ναύπλιο: «Εχω κινδυνεύσει από τη φωτιά»

Tον περασμένο Σάββατο, την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά σε δασική έκταση κοντά στο Ναύπλιο, είδαν έναν άνδρα με γενειάδα και στολή εθελοντή δασοπυροσβέστη. Οι πιο παλιοί τον ήξεραν, οι νεότεροι έμαθαν την ιστορία του πατέρα Ιωάννη Μητροσύλη, του ιερέα που όταν αφήνει το Ευαγγέλιο πιάνει τη μάνικα και σβήνει φωτιές.

Το 2006, προτού χειροτονηθεί ιερέας, ξεκίνησε να βοηθά την Πυροσβεστική στην κατάσβεση της φωτιάς, διαθέτοντας, μάλιστα, και το αγροτικό του. Ένα αυτοκίνητο που μετέτρεψε σταδιακά σε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα, το οποίο κάθε καλοκαίρι βρίσκεται στη διάθεση της υπηρεσίας Ναυπλίου. Για την προσφορά του, το Πυροσβεστικό Σώμα τον ανακήρυξε εθελοντή δασοπυροσβέστη το 2008, ελάχιστους μήνες μετά τη χειροτόνησή του.

«Η αγάπη μου για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον ήταν τα κίνητρα που με ώθησαν στη δασοπυρόσβεση», εξομολογείται στο ethnos.gr ο ιερέας και τονίζει πως η ικανοποίησή του κάθε φορά που σώζει το σπίτι ενός συγχωριανού του δεν συγκρίνεται με τίποτα. Στο χωριό του, την Αγία Τριάδα Μιδέας στην Αργολίδα, τον λατρεύουν τόσο για τη σοφία του όταν λειτουργεί από τον άμβωνα όσο και για την αυταπάρνησή του όταν ρίχνεται μέσα στις φλόγες, προκειμένου να σώσει τον τόπο του.

«Όταν με βλέπουν, μου λένε ευχαριστώ», συνέχισε. «Εγώ δεν το βλέπω ως κάτι διαφορετικό και εμείς οι ιερείς άνθρωποι είμαστε», αναφέρει στο ethnos.gr και φέρνει στη μνήμη του ένα περιστατικό, όταν ένα ζευγάρι τον επισκέφθηκε για να τον ευχαριστήσει επειδή είχε σώσει τα 15 μελίσσια τους από τη φωτιά. «Έχω κινδυνέψει μια φορά. Με είχε περικυκλώσει η φωτιά και τρόμαξα προς στιγμή αλλά με τη βοήθεια του Θεού τα κατάφερα και γλίτωσα. Με τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας τα κάνουμε έτσι και αλλιώς όλα», σημειώνει ο πατέρας Ιωάννης Μητροσύλης.

Όπως λέει, πάνω από όλα είναι η ιεροσύνη και η διδασκαλία του κηρύγματος του Θεού. Ωστόσο, αν νιώσει ότι το χωριό του απειλείται δηλώνει πρόθυμος να αφήσει τα ράσα και να ριχτεί στη μάχη με τους καπνούς. «Την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε φωτιά είχα ένα μυστήριο να τελέσω. Μόλις τελείωσα πήγα στο πόστο μου, πλάι στους πυροσβέστες», προσθέτει ο πατέρας Ιωάννης, ο οποίος εκτός από τα βάρη του ποιμνίου του και του δάσους σηκώνει και τα οικογενειακά βάρη. Είναι έγγαμος με τέσσερα παιδιά και νιώθει ότι με τη δράση του δίνει το καλύτερο παράδειγμα στην οικογένειά του.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το