Τοπικά

Ιεραπόστολοι και γιατροί “χτίζουν” ένα καλύτερο αύριο για την Αφρική

Την Αφρική μέσα από τα δικά τους μάτια και τις προσπάθειες που γίνονται από τις ιεραποστολές για την παροχή ιατρικής βοήθειας, παρουσίασαν οι ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος και οι Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης στο Πνευματικό Κέντρο Βόλου.  Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Ομότιμος καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Αρχ. Εφραίμ Παναούσης.

Ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου είναι ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Κέντρο Διεθνούς Αλληλεγγύης και Συμπαράσταση»ς με σκοπό την προσφορά ιατρική βοήθειας σε χώρες της Αφρικής.
«Η επιλογή έγινε σε χώρες που έχουν ορθόδοξες κοινότητες και εκκλησίες. Πήγαμε στην Ουγκάντα, την Καμπάλα και την Τανζανία . Οι ορθόδοξοι επίσκοποι είναι γηγενείς και συντονιστήκαμε μαζί τους. Στην Καμπάλα υπήρχε ένα νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση, το οποίο  ανακαινίστηκε, διπλασιάστηκε και εξοπλίστηκε και τώρα λειτουργεί ικανοποιητικά για τα αφρικανικά δεδομένα και στην Μπουκόμπα χτίσαμε ένα νοσοκομείο που λειτουργεί σαν ιατρικό κέντρο με πλήρη εξωτερικά ιατρεία και εργαστηριακή υποστήριξη ενώ εξυπηρετεί περίπου 5.000 ασθενείς τον χρόνο» ανέφερε ο καθηγητής χειρουργικής.

«Όταν φτάνεις, παθαίνεις πολιτισμικό σοκ»

Πρόσθεσε επίσης πως οι συνθήκες ζωής στις χώρες αυτές άλλαξαν τα τελευταία 20 χρόνια.
«Στις χώρες αυτές έγινε αλλαγή προς το καλύτερο ενώ σε εμάς έγινε ανάποδα. Όταν πήγαμε εκεί οι συνθήκες ήταν άθλιες. Κυριολεκτικά παθαίνεις πολιτισμικό σοκ.  Σταδιακά βελτιώθηκε η κατάσταση στις πόλεις αλλά υπάρχει διαφθορά και εγκληματικότητα.  Στα χωριά έχει γίνει βελτίωση ως στοιχειώδεις υγειονομικές αρχές. Πλέον δεν πάνε τουαλέτα στα χωράφια, θάβουν τους νεκρούς σε νεκροταφεία και όχι στην αυλή του σπιτιού.  Επίσης έχει μειωθεί το ποσοστό του Aids.  To 1988 στην Ουγκάντα το aids ήταν 30% και τώρα μειώθηκε στο 6%. Έχει γίνει μεγάλη διεθνής προσπάθεια και από το κράτος, από τις ιεραποστολές, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς».

Μάλιστα, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως η προσφορά της Ελλάδας είναι σημαντική, όπως και της Κύπρου, συγκριτικά με το μέγεθός της και τις δυνατότητες που έχει.
Οι πόροι για τις αποστολές αυτές μέχρι την κρίση προέρχονταν, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου από απλούς ανθρώπους, που έδιναν χρήματα με εντυπωσιακά μεγάλη ευκολία. «Υπήρχε κόσμος που έδινε λεφτά χωρίς δυσκολία. Μετά την κρίση καταφεύγουμε σε κρατικές επιδοτήσεις  ή σε διεθνή προγράμματα. Προσπαθούμε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, κυρίως από την Αμερική και Ελληνοαμερικάνους, να διατηρήσουμε  αυτά που έχουν γίνει στην Αφρική».

Όσο για τους κατοίκους της Αφρικής, ο κ. Παπαγεωργίου δηλώνει πως δικαιολογημένα έχουν επιφυλάξεις για τους λευκούς. «Έχουν τραβήξει πολλά αλλά έχουν μία αξιοπρέπεια και μία αρχοντιά. Είναι πολύ απλοί και πολύ αξιοπρεπείς στις σχέσεις τους.  Έχω εντυπωσιαστεί από τη συμπεριφορά τους.  Αναγνωρίζουν τη δουλειά που γίνεται αλλά πρέπει κάποιος να είναι εντάξει απέναντί τους».

Ο Αρχ. Εφραίμ Παναούσης, που μίλησε για την ιεραποστολή στην Ουγκάντα, δήλωσε πως αυτές οι αποστολές χωρίζονται στην προετοιμασία και σε αυτό που ζεις πραγματικά εκεί.

«Πονεμένα πλάσματα οι μητέρες»

«Όταν ξυπνάς το πρωί μετά το αεροπορικό ταξίδι των έξι ωρών, νομίζεις ότι είσαι σε ντοκιμαντέρ.  Δεν καταλαβαίνεις πως αυτό που βλέπεις είναι πλέον κομμάτι σου.  Πολύ νωρίς όμως αντιλαμβάνεσαι πως έτσι είναι η πραγματική ζωή. Η  πρώτη εμπειρία είναι τα «ξυπολητάκια», τα παιδιά με τα σκληρά πέλματα ενώ λίγα από αυτά πηγαίνουν σχολείο. Η ιεραποστολή εκεί πηγαίνει για να συναντήσει τον άνθρωπο, από όπου και αν είναι.  Στα ιατρεία μας δεν θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε μόνο τους χριστιανούς και να αποκλείσουμε τους άλλους.  Δείχνουμε σεβασμό στον κάθε άνθρωπο και ειδικά στα πιο πονεμένα πλάσματα που είναι οι μητέρες. Σκάβουν κουβαλώντας στην πλάτη τους πάντα ένα μωρό.  Ακόμα και από τα παιδιά, πιο πονεμένες είναι οι μάνες. Αυτό κάνουμε σε αυτή τη χώρα των 45 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ  45 είναι και ο μέσος όρος ζωής.  Δεν υπάρχουν άνθρωποι με άσπρα μαλλιά, δεν θα δεις γέρους στον δρόμο. Οι άνθρωποι εκεί πεθαίνουν πολύ εύκολα λόγω της έλλειψης φαρμάκων και της απουσίας ιατρείων και γιατρών».

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό που κάνουν οι ιεραπόστολοι μπορεί να είναι ουτοπικό αλλά αντιστεκόνταιε ακόμα και στους λογισμούς του εαυτού τους.

«Τι να προλάβεις; Είναι ένα χάος η Αφρική. Μπορείς να αλλάξεις κάτι;Είμαστε σαν την ιστορία με το παιδί που προσπαθούσε να ρίξει ξανά μέσα στη θάλασσα τους αστερίες που έβγαιναν έξω. Όταν τον ρώτησε ένας ενήλικας τι κάνει αφού οι αστερίες θα πεθάνουν, το παιδί του απάντησε «Ναι, αλλά ένας θα σωθεί»¨ είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται από την ιεραποστολή για την παροχή ιατρικής βοήθειας και τόνισε είναι σημαντικός ο διάλογος με το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας για να αναλάβει ο Βόλος με τους Λειτουργούς Υγείας της Αγάπης έναν συντονιστικό ρόλο για τις προσπάθειες που γίνονται σε όλη την Αφρική και σχετίζονται με τις ιατρικές παροχές.
Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης «ελπίζουμε αυτό να ευοδωθεί τον Σεπτέμβριο που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες αλλά κάνουμε μια καλή αρχή». Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία φοιτητών και καθηγητών της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα, καθώς κάνουν ήδη μια πρώτη επαφή με την Αφρική στην Κένυα και είναι μια καλή αρχή για να έχει η Θεσσαλία μια έντονη παρουσία στις προσπάθειες αυτές».

Σημειώνεται πως την ημερίδα συντόνισε η γιατρός Δέσποινα Τσιάνου-Γούση και ακολούθησε ευλογία για τις ιατρικές στολές των επαγγελματιών υγείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το