Τοπικά

«Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία» – Στον Βόλο από 11 έως 15 Ιανουαρίου το 2ο Διεθνές Συνέδριο της ΙΟΤΑ

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου φιλοξενεί το 2ο Συνέδριο που διοργανώνει η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association). Το Συνέδριο με γενικό θέμα: «Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία», θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου, στην πόλη του Βόλου με γλώσσα εργασίας τα αγγλικά.
Η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A., υπήρξε καρπός της Πανορθόδοξης Συνόδου που έλαβε χώρα στην Κρήτη (2016). Μεταξύ των στόχων της IOTA είναι να α) διοργανώνει διεθνή συνέδρια και διευκολύνει ομαδικά ερευνητικά έργα, 2) να συνεργάζεται με ανθρώπους και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στη διδασκαλία και τη μετάδοση της Ορθόδοξης πίστης, 3) να φέρει σε διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την Ορθόδοξη παράδοση, 4) να συμβάλει στην ανανέωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και 5) να υποστηρίζει την πανορθόδοξη ενότητα και συνοδικότητα. Ως πανορθόδοξος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η IOTA δεν ανήκει σε καμία αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ προσπαθεί να διατηρεί γόνιμες σχέσεις με τους ηγέτες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στην εξαιρετικά σημαντική αυτή διοργάνωση, η οποία πρόκειται να συγκεντρώσει περίπου τετρακόσιους ειδικούς ομιλητές από πολλές χώρες (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, Ασία, Αφρική, Βαλκάνια, Ρωσία και Ελλάδα) θα λάβουν μέρος και 15 επίσκοποι από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες ως ακολούθως: Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος (Εκκλησία της Ελλάδος) ως οικοδεσπότης του συνεδρίου, οι μητροπολίτες Κορέας κ. Αμβρόσιος ως κεντρικός ομιλητής και Μπουένος Άιρες Ιωσήφ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας), ο επίσκοπος Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο μητροπολίτης Ταργκοβίστε κ. Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο μητροπολίτης Πότι και Κόμπι κ. Γρηγόριος (Πατριαρχείο Γεωργίας), οι μητροπολίτες Περιστερίου κ. Γρηγόριος, Ύδρας και Σπετσών κ. Εφραίμ (Εκκλησία της Ελλάδος), ο επίσκοπος Φορτ Γουόρθ κ. Γεράσιμος (Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική), οι επίσκοποι κ. Θωμάς και κ. Anba Suriel (Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησί), και ο αρχιεπίσκοπος κ. Άνθιμος Jack Yacoub (Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία). Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος επίσης και δεκάδες κληρικοί και μοναχοί, ενώ θα πλαισιωθεί από τη στήριξη σημαντικών φορέων, ιδρυμάτων και θεολογικών ερευνητικών κέντρων.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου αυτού στην πόλη του Βόλου αποτελεί αναγνώριση του σημαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και της σπουδαίας θεολογικής μαρτυρίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο σύγχρονο διεθνές θεολογικό πεδίο. Το Συνέδριο επικεντρώνεται στον ρόλο και τη σημασία της Ιεραποστολής, ως παρουσία, μαρτυρία και δράση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος (Ζωγράφος), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Οι επιπτώσεις του εθνοφυλετισμού στο έργο διαδόσεως της Ορθόδοξης μαρτυρίας εις πάντα τα έθνη.
Εκτός των ακαδημαϊκών δράσεων του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν και δύο εκδρομές στο Πήλιο και στα Μετέωρα, ενώ καθόλη τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα τελεστούν ακολουθίες σε ναούς της πόλης μας ελληνικά και αγγλικά. Επίσης, στον χώρο της υποδοχής του Ξενοδοχείου Παρκ, θα λειτουργεί χώρος έκθεσης και πώλησης βιβλίων της Εκδοτικής Δημητριάδος και άλλων διεθνών εκδοτικών οίκων.

Στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου της IOTA η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει ή συμμετέχει με τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες της στις ακόλουθες συνεδρίες ή στρόγγυλες τράπεζες:
Α) «Θρησκευτικός εθνικισμός και ταυτοτικές πολιτικές», η οποία διοργανώνεται από την Έδρα «Πολιτικής Θεολογίας» της οποίας συμπρόεδρος είναι ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, ο οποίος και θα συντονίσει τη συνεδρία.
Β) (βιβλιοπαρουσίαση): Wisdom in Christian Tradition (εκδ. Oxford University Press, 2022), στην οποία συμμετέχει το μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Cambridge.
Γ) «Θεολογική Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα», η οποία διοργανώνεται από την ομάδα «Ορθόδοξα Θεολογικά Ινστιτούτα» και συμμετέχει ο επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου δρ. Ιωάννης Καμίνης, βοηθός καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας (Βουλγαρία) μαζί με τον διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη.
Δ) «Γενική συνεδρία Βυζαντινών Σπουδών» η οποία διοργανώνεται από την Ομάδα «Βυζαντινής Ορθοδοξίας» και στην οποία συμμετέχει το μέλος του Δ.Σ. Δημήτριος Μόσχος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ.
Ε) Στρόγγυλη τράπεζα: «Σύγχρονη Ελληνική Ορθοδοξία», με συντονιστή τον αναπληρωτή διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλουδρ. Νικόλαο Ασπρούλη.
Στ) Στις δύο ειδικές συνεδρίες των φορέων που στηρίζουν τη διοργάνωση του συνεδρίου, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών συμμετέχει με την παρουσίαση, τόσο της ίδιας της Ακαδημίας όσο και της ερευνητικής υποδομής RESILIENCE. Το RESILIENCE αποτελεί μια ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή για τη μελέτη του θρησκευτικού φαινομένου, στην υλοποίηση της οποίας συμμετέχει και η Ακαδημία του Βόλου με τον αναπληρωτή διευθυντή δρ. Νικόλαο Ασπρούλη και άλλα στελέχη της Ακαδημίας.
Ζ) Ειδική συνεδρία περί «Θεώσεως», στην οποία συμμετέχει ο διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης.
Η) «Ορθόδοξη εκπαίδευση και μη Ορθόδοξες κοινότητες», η οποία διοργανώνεται από την Ομάδα «Ορθόδοξης Εκπαίδευσης» και στην οποία συμμετέχει ο επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου δρ. Νίκος Τσιρέβελος.
Θ) «Διάλογος Ορθοδόξων-Καθολικών: Μια νέα βάση δεδομένων του Ιδρύματος PRO ORIENTE και οι προκλήσεις της οικουμενικής πρόσληψης στην Ανατολή και στη Δύση», η οποία συντονίζεται από την κ. Κατερίνα Πεκρίδου επιστημονική συνεργάτη της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και εκτελεστική γραμματέα Θεολογικού Διαλόγου της Συνέλευσης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ), στην οποία συμμετέχει και ο κ. Γιώργος Βλαντής επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και διευθυντής του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας.

Ι) «Φροντίδα της δημιουργίας και χριστιανική υπευθυνότητα», στην οποία συμμετέχει ο αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου δρ. Νικόλαος Ασπρούλης.
ΙΑ) «Υπέρ της του κόσμου ζωής: Το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας», στην οποία συμμετέχει η επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου κ. Κατερίνα Πεκρίδου, εκτελεστική γραμματέας Θεολογικού Διαλόγου στη Συνέλευση Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ).
ΙΒ) «Βιβλική ερμηνεία, θεολογία και πρόσληψη», η οποία διοργανώνεται από την Ομάδα «Βιβλικών Σπουδών», στην οποία συμμετέχει το μέλος Δ.Σ. δρ. Χρήστος Καρακόλης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΙΓ) «Προσωπική συνείδηση στην εποχή της εκκλησιαστικής κρίσης», η οποία διοργανώνεται από το αμερικανικό θεολογικό περιοδικό The Wheel και στο οποίο συμμετέχει η επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου κ. Κατερίνα Πεκρίδου, εκτελεστική γραμματέας Θεολογικού Διαλόγου στη Συνέλευση Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ).
ΙΔ) «Ανατολικός Οικουμενισμός: Πόσο κοντά είναι η ένωση μεταξύ των ανατολικών χριστιανικών παραδόσεων;», η οποία διοργανώνεται από την Ομάδα «Οικουμενικού Διαλόγου» και στην οποία συμμετέχει ο δρ. Νίκος Κουρεμένος, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
ΙΕ) Στρογγυλή τράπεζα: «Το Ορθόδοξο Ερευνητικό Ινστιτούτο Άγιος Χρυσόστομος και η σημασία του για τη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία και εκκλησιαστική ζωή», στην οποία συμμετέχει ο αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου δρ. Νικόλαος Ασπρούλης.
ΙΣτ) Στρογγυλή τράπεζα: «Η Ορθοδοξία μετά την 11η Συνέλευση του ΠΣΕ.: Προκλήσεις και Προοπτικές», την οποία συντονίζει και συμμετέχει ο κ. Γιώργος Βλαντής, επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και διευθυντής του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας.
Αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο και τους όρους συμμετοχής μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα της ΙΟΤΑ: https://iota-web.org/volos-2023-conference-information.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το