Πολιτισμός

Το ΙΕΚ του Δήμου Βόλου σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τη χειροποίητη δημιουργία

DIEK

Οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και προώθηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και της Απασχόλησης, στον τομέα της Χειροποίητης Δημιουργίας, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου του 3ετούς project «Regio Crafts.eu», και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες των υπευθύνων που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, στις 6 χώρες – εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η Λετονία [lead partner], η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκαν στην Γρανάδα της Ισπανίας, από 9 έως 11.9.14, όπου τα αρμόδια στελέχη παρουσίασαν προτάσεις για την υλοποίηση «καλών πρακτικών» και δράσεων που εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντες κάθε χώρας από τις παρουσιάσεις των άλλων χωρών στα προηγούμενα συνέδρια.
Για την Ελλάδα και το Δήμο Παγγαίου την παρουσίαση έκανε η Όλγα Οικονόμου, Ενδυματολόγος και Εκπαιδεύτρια στο Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου, η οποία επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός οργανισμού που θα καλύψει το κενό που άφησε το «βίαιο» κλείσιμο του ΕΟΜΜΕΧ το καλοκαίρι του 2012. Ακόμη υπογράμμισε την ανάγκη εισαγωγής νέων τεχνολογιών και καινοτόμων προγραμμάτων από την Εκπαίδευση για τη δημιουργία, έως την παραγωγή και την προώθηση χειροποίητων προϊόντων, η οποία, όπως είπε, είναι πλέον επιτακτική για την χώρα μας, αν δεν θέλουμε να αποδυναμωθεί πλήρως ένας από τους βασικούς κλάδους της οικονομίας μας.
Χώρες με μακρά παράδοση στη Χειροτεχνία, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία, εκμεταλλευόμενες Ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια έχουν ήδη προχωρήσει στη δημιουργία «κυψελών» γνώσης και δημιουργίας, όπως το «Centro Albayzin» στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας.
H επίσκεψη στο Vocational Training Center in Crafts and Restoration [του συγκεκριμένου κέντρου] , στην Γρανάδα, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η προσπάθεια που γίνεται στο Ι.Ι.Ε.Κ. του Δ. Βόλου είναι σημαντική και σύμφωνη με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εγγραφές για τα τμήματα Εφαρμοσμένων Τεχνών και Τουρισμού του Ι.Ι.Ε.Κ. του Δ. Βόλου για την χρονιά 2014 – 2015. Πληροφορίες στα τηλ. 2421056446 -56389 και στο site www.diek.gr.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το