Πολιτισμός

Ιδρύθηκε το Σωματείο “Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου”

Μεγάλο πλήθος επισκεπτών έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται από την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, ημέρα των εγκαινίων, της νέας έκθεσης του Μουσείου της Πόλης του Βόλου “Βόλος, 10+ιστορίες”. Η νέα έκθεση στηρίζεται στις δωρεές κατοίκων του Βόλου, που αξιοποιήθηκαν με επιστημονικά εργαλεία από το σύνολο του προσωπικού της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και μελέτες που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με ευρωπαική χρηματοδότηση (πρόγραμμα Θαλής). Η έκθεση έχει την δυνατότητα να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό που θα ανανεώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αξιοποιώντας υπάρχουσες, αλλά και καινούργιες προσφορές ή δάνεια των πολιτών .
Τα θέματα των 10 ενοτήτων αφορούν την πολεοδομική οργάνωση και τις υποδομές, τα δίκτυα της πόλης(πολιτιστικά, οικονομικά, μεσογειακά), τη δημογραφία, την πολυσυλλεκτικότητα, τον αστικό μετασχηματισμό και τον νεωτερισμό, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, καθώς και την ιστορία της πόλης σε περιόδους κρίσεων και ανασυγκροτήσεων. Αναπτυγμένη σε έκταση 900 τμ στους δύο ορόφους του κτιρίου 600 εκθέματα, 1000 λήμματα (ψηφιακά και έντυπα), εκατοντάδες αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών και 150 λεπτά προβολών(βίντεο, ταινιών) κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη έως το τέλος της περιήγησης του.

Είναι σίγουρο ότι ο επισκέπτης μέσα από τον πλούτο των εκθεμάτων θα ανακαλύψει κάτι που αφορά τον ίδιο, κάποιον συγγενή ή φίλο, την γειτονιά του, την ιστορία του. Εξάλλου αυτός είναι και ο κυριότερος στόχος της έκθεσης. Να “συνομιλήσει’ με τον επισκέπτη, να του “ξυπνήσει μνήμες”, να κεντρίσει το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί επανειλημμένα την έκθεση και αν είναι δυνατόν” να κουβαλήσει μαζί του και να καταθέσει την δική του ιστορία”. Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου είναι το Μουσείο του κάθε Πολίτη και δεν αφορά μόνο τις ιστορίες των άλλων , αλλά και την δική μας. Η έκθεση προσπαθεί να ενεργοποιήσει όχι μόνο το μυαλό αλλά και να “μιλήσει” στην καρδιά του επισκέπτη , που πρέπει να την προσεγγίζει βιωματικά.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της λειτουργίας και των δράσεων του Μουσείου της Πόλης του Βόλου και του δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, σε αγαστή πάντοτε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση ιδρύθηκε το Σωματείο “Πολίτες για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου”. Ενδεικτικοί τρόποι υποστήριξης είναι η εθελοντική συμμετοχή των μελών του σωματείου στην οργάνωση και πραγματοποίηση εκθέσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, διαλέξεων, παραστάσεων και κάθε μορφής εκδηλώσεων για θέματα σχετικά με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου και του δικτύου, ο εμπλουτισμός των συλλογών, η προβολή και επικοινωνία των δράσεων και των προγραμμάτων του Μουσείου, η προσπάθεια κινητοποίησης των πολιτών με στόχο την μεγιστοποίηση της πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς του Μουσείου καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχα σωματεία, συλλόγους και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εξορμήσεων.

Προφανώς στο Σωματείο μπορεί να εγγραφεί κάθε πολίτης του Βόλου και όχι μόνο, που συμφωνεί με τον σκοπό της υποστήριξης του Μουσείου και τους παραπάνω τρόπους και γενικά ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά δρώμενα. Αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η έδρα του Σωματείου, βρίσκεται σε γραφείο , που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βόλου , στο ισόγειο του Μουσείου-Πινακοθήκης Χρυσούλας Ζώγια στη διασταύρωση των οδών Βλαχάβα και Ανθ. Γαζή 263 και είναι ανοικτό κάθε Πέμπτη 18.00-20.00. Είναι μια ευκαιρία να επισκεφθείτε και το γνωστό ως ” Σπίτι με το Τριαντάφυλλο”, δωρεά της ζωγράφου στην πόλη, όπου εκτίθενται 250 έργα της καθώς και σημειώσεις της, προσωπικά της αντικείμενα και τεκμήρια της δημιουργικής και ενδιαφέρουσας ζωής της. Προσωρινά τηλέφωνα επικοινωνίας: 9945417680 Καπλάνης Ξενοφών και 6971801412 Τσιμπλούλης Γεράσιμος .
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στις 18.30, έχει προγραμματισθεί ξενάγηση στην έκθεση “Βόλος, 10+ ιστορίες” από τον κ. Γιάννη Κουτή στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, για τα μέλη του Σωματείου, αλλά και για όποιον πολίτη του Βόλου θα ήθελε να την παρακολουθήσει και να εγγραφεί στο Σωματείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το