Τοπικά

Ίδρυση ΕΠΑΛ ζητεί ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Αίτημα επαναλειτουργίας δομής επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Ανατολικό Πήλιο, θα υποβάλει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου μετά τη θετική ανταπόκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στην πρόταση για ΕΠΑΛ στην περιοχή.
Η λειτουργία του ΤΕΕ Ζαγοράς στο παρελθόν και η νέα φυσιογνωμία της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αποτελούν ισχυρά κίνητρα για μια νέα συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, μια νέα συμμαχία για την Παιδεία, την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης σε επικοινωνία του με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Δρ. Σωκρ. Σαβελίδη ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την ίδρυση Επαγγελματικού Λυκείου στην περιοχή και την καθολική στήριξη σε όποιες ενέργειες απαιτηθούν.
“Στους σχεδιασμούς μας για την πρόοδο του τόπου μας, την πολυδιάστατη ανάπτυξη, δεν περιοριζόμαστε στην αναβάθμιση υλικών υποδομών. Στηρίζουμε την ανάπτυξη των δυνατοτήτων που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και αυτές τις δυνατότητες τις δίνει η εκπαίδευση και η μόρφωση.
Οι νέοι μας πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση και ανεξαρτήτως εισοδήματος, τόπου διαμονής κ.α., η Πολιτεία οφείλει να τους παρέχει τις ίδιες δυνατότητες, ώστε να καταφέρουν να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες, να μείνουν στον τόπο μας, να ζήσουν μία ζωή δημιουργικότερη και αξιοπρεπή.
Σχεδόν σαράντα μαθητές από την περιοχή μας, όσοι περίπου απαιτούνται για τη λειτουργία ΕΠΑΛ, μεταβαίνουν καθημερινά σε Επαγγελματικά Λύκεια του Βόλου. Επίσης για κάποιους το ΓΕΛ δεν είναι ελκυστικό και ορισμένοι εγκαταλείπουν την εκπαίδευση λόγω έλλειψης εναλλακτικών επιλογών.

Η λειτουργία ΕΠΑΛ στην περιοχή μας, με δύο τομείς και έξι ειδικότητες, θα μπορούσε να προσφέρει επίσης κατάρτιση και επαγγελματικά δικαιώματα σε παλαιότερους αποφοίτους ΓΕΛ, οι οποίοι αναζητούν νέες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Όπως συμβαίνει και σε αστικά κέντρα, απόφοιτοι ΓΕΛ, εγγράφονται στο δεύτερο έτος των ΕΠΑΛ για να αποκτήσουν ειδικότητα, νέες δυνατότητες εισαγωγής στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση κ.α.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς στους σχεδιασμούς μας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, βρίσκεται δίπλα μας προάγοντας εκπαιδευτικές πολιτικές, οι οποίες παρέχουν πολλαπλές διεξόδους και ενισχύουν τη διασύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την κοινωνία.
Η συνεργασία μας, καταλήγει ο κ. Κουτσάφτης, θα ενταθεί ώστε η πρόταση της ΔΔΕ Μαγνησίας προς το Υπουργείο, να τεκμηριώνει κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο την ανάγκη λειτουργίας βιώσιμου και ελκυστικού ΕΠΑΛ στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το