Τοπικά

Ίδρυση ΕΠΑΛ σε Νότιο Πήλιο και Σκιάθο προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας διεκδικεί από το υπουργείο Παιδείας την ίδρυση δύο νέων επαγγελματικών λυκείων στο Νότιο Πήλιο και τη Σκιάθο, με ειδικότητες που θα συγκρατήσουν στα θρανία τον μαθητικό πληθυσμό. Η πρόταση κατατίθεται στις 2 Δεκεμβρίου και ένας από τους βασικούς στόχους είναι να σταματήσει το φαινόμενο εγκατάλειψης του σχολείου από τους μαθητές.

Όπως τόνισε χθες ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελίδης, το Επαγγελματικό Λύκειο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου με έδρα την Αργαλαστή, θα συγκρατήσει τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, στις σχολικές αίθουσες και θα τους δώσει τη δυνατότητα να σπουδάσουν μαθήματα που αφορούν στον ναυτιλιακό και αγροτικό τομέα.
Σύμφωνα με έρευνα 100 μαθητές ανά τριετία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο με την αποφοίτησή τους από το γυμνάσιο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Όσοι συνεχίζουν διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να παρακολουθήσουν μαθήματα σε επαγγελματικά λύκεια του Βόλου ή της Αγριάς.

Στο υπό ίδρυση επαγγελματικό λύκειο προτείνεται η λειτουργία τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με έδρα την Αργαλαστή και η λειτουργία Ναυτιλιακού Τομέα με έδρα στο Τρίκερι. Ο ναυτιλιακός τομέας θα φιλοξενείται στο Γυμνάσιο Τρικερίου.
Δυο τομείς στη Σκιάθο.
Το υπό ίδρυση ΕΠΑΛ θα φιλοξενηθεί στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Γενικού Λυκείου και τα εργαστηριακά μαθήματα θα διεξάγονται στο παλιό κτίριο του ΙΚΑ, που θα λειτουργεί ως σχολείο. Από τη Διεύθυνση προτάθηκε να λειτουργήσουν οι τομείς Διοίκησης – Οικονομίας και Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας.
Βασικό ζήτημα για να λειτουργήσουν οι τομείς σε Νότιο Πήλιο και Σκιάθο, είναι να καταβάλλουν οι δημοτικές αρχές 10.000 ευρώ για κάθε τομέα και ήδη έχουν ενημερωθεί.

Στο μεταξύ ο κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε χθες ότι ζητήθηκε η ίδρυση και λειτουργία νέας ειδικότητας στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας- 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου και συγκεκριμένα για την ειδικότητα τεχνικός ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικού και αυτοματισμού.
«Για τη συγκεκριμένη ειδικότητα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην αγορά εργασίας ενώ διαφαίνεται ότι θα υπάρξει και μεγάλη ζήτηση από τους ίδιους τους μαθητές», είπε.
Επίσης πρότεινε την τυπική επανίδρυση του ΓΕΛ Καναλίων το οποίο καταργήθηκε με υπουργική απόφαση το 2011 και έκτοτε λειτουργεί με προσωρινές υπουργικές αποφάσεις καθώς και την επανίδρυση των λυκειακών τάξεων της Ευξεινούπολης «Από την Ευξεινούπολη υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που μετακινούνται προς το Γενικό Λύκειο Αλμυρού και που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να διανύουν ακόμη και δυόμιση χιλιόμετρα με τα πόδια για να πάνε σχολείο. Στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές και επιπλέον υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν λυκειακές τάξεις χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο», δήλωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το