Τοπικά

Είδος πολυτελείας θα γίνουν τα φάρμακα – Αναμένεται περαιτέρω μείωση της δαπάνης για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Είδος πολυτελείας θα κινδυνεύσει να αποτελέσει το φάρμακο μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογος Μαγνησίας αναμένεται και άλλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που θα μπορεί να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Τώρα η δαπάνη βρίσκεται στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου η μείωση μπορεί αν φτάσει το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όλο και πιο πολύ οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν φάρμακα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ματσιόλης «Αν η φαρμακευτική δαπάνη μειωθεί περαιτέρω, μόνο οι έχοντες και κατέχοντες θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, ο Έλληνας ασθενής θα ματώνει πλέον για να πληρώνει τα φάρμακά του.
Ειδικότερα η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί από τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό και οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι το φάρμακο θα καταστεί είδος πολυτελείας για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Ήδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 2 δισεκατομμύρια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς συμπεριλαμβάνουν τον ΦΠΑ και τη δαπάνη για τους εμβολιασμούς. Σημειωτέον ότι η δαπάνη αυτή εξαιρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Επιπρόσθετα, στα 2 δισεκατομμύρια είχε συμπεριληφθεί και η δαπάνη για τα δύο εκατομμύρια των ανασφάλιστων, η οποία, κατ’ εκτίμηση των Αρχών, ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η δαπάνη αυτή να καλυφθεί από άλλα κονδύλια, όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε».
Μάλιστα επίκειται ανατιμολογήσεις αλλά και ένταξη στην αρνητική λίστα φαρμάκων και άλλων σκευασμάτων.

Στα κοινωνικά φαρμακεία

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα αρκετά δύσκολα πλέον εξασφαλίζεται. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν πολλαπλασιασθεί τα κοινωνικά φαρμακεία, όπου οι νεόπτωχοι συμπολίτες μας απευθύνονται για τα φάρμακά τους. Αν η φαρμακευτική δαπάνη μειωθεί περαιτέρω, μόνο οι έχοντες και κατέχοντες θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Οι υπόλοιποι θα προσφεύγουν αναγκαστικά στη φιλανθρωπία των κοινωνικών φαρμακείων» κατέληξε ο κ. Ματσιόλης.
Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το