Ελλάδα

Ειδομένη: Στις σιδηροδρομικές γραμμές οι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τα κλειστά σύνορα

eidomeni
Συνεχίζεται έως αυτή την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Δεκάδες πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις γραμμές και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Στα χαρτόνια που κρατούν αναγράφονται συνθήματα, όπως «Μέρκελ, μας απογοήτευσες», «Αν δεν θέλετε να μας δώσετε ανθρώπινα δικαιώματα, δώστε μας τουλάχιστον τα δικαιώματα που θα δίνατε στα ζώα», ενώ όλοι μαζί φωνάζουν ρυθμικά «Όχι τροφή, όχι νερό ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα».

Νωρίτερα, Κούρδοι Γεζίντι πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο χωριό της Ειδομένης θέλοντας, όπως έλεγαν, να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στο δικό τους ξεχωριστό ζήτημα, ότι δηλαδή πρόκειται για μια μειονότητα που διώκεται βάναυσα από τον ISIS, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διωγμούς και απαγωγές και γι’ αυτούς ο μόνος δρόμος επιβίωσης είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Πάνω από 50.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, επισήμως, διασώθηκαν συνολικά 2.093 πρόσφυγες την τελευταία εβδομάδα (15-21/3) από λιμενικούς, σε 39 περιστατικά σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους.

Την παροχή επιπλέον 1.500 αστυνομικών και 50 εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα, ζητά η Frontex

Την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα παρέχουν επιπλέον αξιωματικούς. Τις δύο προηγούμενες ημέρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Europol, διεξήγαν εντατικές συνομιλίες για το πώς να συντονίσουν καλύτερα τις εργασίες τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου.

Η Frontex θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επιτήρηση των συνόρων, την έρευνα και διάσωση, την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών, ενώ θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές και στην επιστροφή και επανεισδοχή από τα hot spots.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Frontex μπορεί να επιστρέψει ανθρώπους μόνο όταν οι ελληνικές αρχές θα έχουν αναλύσει διεξοδικά κάθε μεμονωμένη περίπτωση και θα έχουν εκδώσει τελική απόφαση επιστροφής», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λεγκέρι αποφάσισε, επίσης, να παρατείνει την Επιχείρηση Ταχείας Επέμβασης «Ποσειδών» μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το