Τοπικά

Ιδιώτης επενδύει στο υπό κατάρρευση «Τιτάνια»

Επένδυση στο «Τιτάνια» για να «σταθεί» όρθιο, αφού δεν διαθέτει ούτε στατική επάρκεια γίνεται από ιδιώτη.
Η εταιρεία που νοικιάζει τους χώρους και χρησιμοποιεί σήμερα ως αποθήκη το «Τιτάνια», από τον Ιανουάριο του 2020 ζήτησε από το Νοσοκομείο Βόλου που είναι συνιδιοκτήτης του ακινήτου, την αναδρομική απαλλαγή της από την καταβολή του μισθώματος για το χρονικό διάστημα που χρειάσθηκε από την έναρξη της μισθώσεως μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών έκδοσης άδειας μικράς κλίμακας, για να προχωρήσει σε επισκευές.
Η εταιρεία ζήτησε την παράταση του χρόνου εκμίσθωσης του κτιρίου κατά 10 έτη μετά τη λήξη της, δηλαδή μέχρι 10-4- 2039, με τους ίδιους όρους και το ίδιο μειωμένο μίσθωμα, τη συμμετοχή των εκμισθωτών (νοσοκομείου και συνιδιοκτητών) κατά ποσοστό 50% σε μέρος των επιπλέον δαπανών για εργασίες και τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά.

Κατάρρευση
Η Επιτροπή Διαχείρισης της περιουσίας του Νοσοκομείου είχε αποφασίσει με τους τρεις συνιδιοκτήτες να νοικιάσει το κτίριο και η διάρκεια της μίσθωσης ορίσθηκε δεκαετής (αρχομένη την 11-4-2019 και λήγουσα την 10-4-2029), με δυνατότητα επιπλέον παράτασης ενός έτους μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου. Το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα ορίσθηκε για τα δύο πρώτα έτη της μισθώσεως ή για τους είκοσι τέσσερις πρώτους μήνες, στο ποσό των 1.025 Ευρώ.
Ακολούθησε από τους μηχανικούς της μισθώτριας εταιρείας αυτοψία και διαπιστώθηκαν εκτεταμένες και μη επιδιορθώσιμες ζημιές στο κτίριο, το οποίο δεν είχε καμία απολύτως στατική επάρκεια και είχαν διαβρωθεί όλα τα σίδερα της πλάκας επικάλυψης. Οι οπλισμοί του κτιρίου κατασκευάσθηκαν από μαλακό χάλυβα σε αραιή διατομή έτσι ώστε να θεωρούνται οι διατομές σχεδόν άοπλες, υπάρχει διάβρωση των οπλισμών και οξειδώσεις. Κατατέθηκε Τεχνική έκθεση-εκτίμηση υφιστάμενης κατάστασης του παλαιού κινηματογράφου ΤΙΤΑΝΙΑ από τον πολιτικό μηχανικό Νίκο Χατζηνικολάου όπου καταγράφηκε ότι το κτίριο χρειαζόταν πλήρη και πολύ δαπανηρή ανακατασκευή (εκτός από τη στέγη, με κατασκευή υδρορροών και μόνωσης με πετροβάμβακα), όπως, των επιχρισμάτων (εσωτερικών και εξωτερικών), πλήρη υδραυλική, αποχετευτική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση, σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης (που δεν διαθέτει), κατασκευή δαπέδων, μόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, κατασκευή τουαλετών, κουζίνας, πλήρη εγκατάσταση θέρμανσης, υδροχρώματα, ελαιοχρώματα, στεγάνωση με το διπλανό κτίριο, στο οποίο εμφανιζόταν διαρροή, κ.α. Η συνολική δαπάνη που απαιτείται για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου και την ολική ανακατασκευή αυτού (δαπέδων, επιχρισμάτων, πλήρους υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, κατασκευής έργου για σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης, τουαλετών, κουζίνας, δαπέδων, κουφωμάτων, εγκατάσταση θέρμανσης, υδροχρώματα, ελαιοχρώματα, κ.α.), πιθανόν θα ξεπεράσει το ποσό των 100.000 Ευρώ (και όχι το ποσό των 25.000 Ευρώ που εκτίμησε η αρμόδια επιτροπή του Νοσοκομείου). Επιπλέον, οι διαδικασίες που απαιτήθηκαν για τη διεκπεραίωση της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών (στατική μελέτη, άδεια μικράς κλίμακος από Υπηρεσία Δόμησης, μελέτη και εγκατάσταση πυρασφάλειας, κ.α.) ήταν χρονοβόρες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει ακόμη ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασής του και να μην εκμεταλλεύεται το κτίριο, παρά το ότι ο ιδιώτης ανελλιπώς καταβάλλει τα μηνιαία μισθώματα. Έτσι αναγκάστηκε να υπερβεί κατά πολύ τον προϋπολογισμό του έργου που ανέλαβε διότι το κτίριο παρουσίαζε κρυμμένα ελαττώματα και σοβαρότατα προβλήματα, που ανακάλυψε εκ των υστέρων. Το γεγονός αυτό καθιστά ανέφικτη την επικερδή εκμετάλλευσή του και κινδυνεύει η μισθώτρια εταιρεία, όχι μόνο να μην έχει κανένα κέρδος από τη μίσθωση αυτή, αλλά να κινδυνεύει να καταστραφεί οικονομικά. Αντίθετα, το κτίριο, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο, στατικά επικίνδυνο και εστία μολύνσεως και κατοικίας τρωκτικών και εντόμων, μετά την πλήρη αποκατάστασή του, αποκτά μεγάλη εμπορική αξία.
Η Επιτροπή Διαχείρισης του Νοσοκομείου δεν αμφισβήτησε την έκθεση του πολιτικού μηχανικού Νικολάου Χατζηνικολάου. Εξάλλου, οι ανάλογες διαπιστώσεις προκύπτουν από τις εκθέσεις επικινδύνου οικοδομής της αρμόδιας Πολεοδομικής Αρχής.
Για το κληροδότημα-μίσθιο ακίνητο, συνιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, επί της οδού Αργοναυτών-Όγλ, βάσει των όρων της ισχύουσας σύμβασης μίσθωσης, η μισθώτρια προκειμένου να αναπτύξει την επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία εκμίσθωσε το εν λόγω ακίνητο και σύμφωνα με τη συναφθείσα σύμβαση, υλοποίησε εργασίες σύνδεσης με τα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, φυσικού αερίου και εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του ακινήτου όπως διαπιστώθηκε μετά από την αυτοψία στο ακίνητο στις 13/5/2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το