Άρθρα

Ιδιωτικό χρέος – Κόκκινα δάνεια και οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Του Δημήτρη Τσιμπανάκου
μέλους Κ.Π.Ε ΠΑ.ΣΟ.Κ

Με βάση τα επίσημα στοιχεία το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας σήμερα ξεπερνά τα 260 δισ. σε εφορία, ΕΦΚΑ και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στη χρονιά που διανύουμε τα χρέη στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν σε 3 μήνες κατά 590,4 εκατ. ευρώ, κατά 800.000 αυξήθηκαν οι οφειλέτες στην εφορία, ενώ και τα κόκκινα δάνεια έχουν ανοδική τάση.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης ώς σήμερα για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους έχουν αποτύχει. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών μέσα σε 14 μήνες λειτουργίας έχουν συμφωνηθεί 1.500 ρυθμίσεις, την ώρα που μόνο ο αριθμός των κόκκινων δανείων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Ταυτόχρονα δεν υφίσταται πλαίσιο προστασίας 1ης κατοικίας και ο Φορέας επαναπόκτησης ακινήτων δεν έχει συσταθεί. Στη ρύθμιση οφειλών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπήκε μόλις το 6% των οφειλετών, ενώ το 2022 ο αριθμός των πλειστηριασμών αναμένεται να ξεπεράσει τις 40.000. 

Υπολογίζεται πως περίπου το 80% των καθυστερήσεων οφείλονται στις διαδοχικές κρίσεις και στην αδυναμία έλλειψης πληρωμής λόγω έλλειψης ρευστότητας. Από την άλλη μεριά το τραπεζικό σύστημα δεν κατάφερε να διεκδικήσει τις μεγάλες εμπράγματες εγγυήσεις από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που υπολογίζονται περίπου στο 20% επί του συνόλου οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου και ενώ έχουν την απαραίτητη ρευστότητα και τον πλούτο επιλέγουν να μη καταβάλλουν τις οφειλές τους.

Σε αυτό το περιβάλλον αυτές είναι οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ για το ζήτημα του Ιδιωτικού χρέους της χώρας:

  • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά με βάση το Ν.3969/2010.
  • Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση.
  • Βελτίωση όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας οφειλέτη με εξάντληση δυνατότητας για 240 δόσεις. 
  • Αναβάθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για ουσιαστική συμμετοχή τραπεζών και των Εταιρειών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις για παροχή αιτιολογημένων και ενδεδειγμένων προτάσεων ρύθμισης.
  • Πρόβλεψη προσφυγής των δανειοληπτών σε μια ανεξάρτητη βαθμίδα (Συνήγορο του Καταναλωτή, Τραπεζικό Διαμεσολαβητή) προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω διευθέτηση της οφειλής και να εξεταστεί η βιωσιμότητα ή μη της ρύθμισης.
  • Σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα με διεύρυνση κριτηρίων ένταξης που δεν θα διασφαλίζει μόνο την παραμονή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην κατοικία τους, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα μέσω καταβολής μισθώματος αποπληρωμή της αξίας και επαναγοράς της.
  • Παροχή δυνατότητας στον οφειλέτη να πριν πωληθεί το δάνειό του, να το αγοράσει ο ίδιος, σε τιμή που θα λαμβάνει υπόψη και τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος. Η ίδια υποχρέωση θα ισχύσει, μεταβατικά, για τις εταιρείες απόκτησης απαιτήσεων όσον αφορά στα δάνεια που ήδη έχουν πωληθεί.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το