Τοπικά

Ιδιοκτήτες καταδυτικών κέντρων: Να καταστούν επισκέψιμα και τα υπόλοιπα ναυάγια στην Αλόννησο

Το μεγάλο στοίχημα για την Αλόννησο, έπειτα από τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Υποθαλάσσιου Μουσείου, είναι να καθιερωθεί στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να αξιοποιηθούν άμεσα και να καταστούν επισκέψιμα και τα υπόλοιπα ναυάγια που είναι σπαρμένα γύρω από το νησί των Βορείων Σποράδων. Η Χαρίκλεια Θεοδώρου, ο Κώστας Ευσταθίου και ο Πάνος Αναγνώστου, ιδιοκτήτες των τριών καταδυτικών κέντρων που έχουν αδειοδοτηθεί για την οργάνωση επισκέψεων στο αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας, μίλησαν για τη φετινή κίνηση και τις προοπτικές που διανοίγονται για τον τόπο τους.

Τον περσινό Αύγουστο το Υποθαλάσσιο Μουσείο, το οποίο εντοπίστηκε εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και είναι το πρώτο του είδους του στη χώρα μας, λειτούργησε πιλοτικά για λίγες μόλις εβδομάδες. Φέτος, όμως, έχει ανοίξει τις πύλες του από τις αρχές του καλοκαιριού και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό δυτών απ’ όλον τον κόσμο να επισκεφτούν το περίφημο ναυάγιο που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στη δυτική βραχώδη ακτογραμμή της νησίδας Περιστέρα εδώ και 2.500 χρόνια.

Η Χαρίκλεια Θεοδώρου

«Τους δύο τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον υπήρξε έντονο, ακόμη και από κόσμο που δεν έχει καταδυθεί, αλλά θέλει να δει από κοντά το ναυάγιο. Αρκετοί έχουν εκδηλώσει την προθυμία να βγάλουν τα δύο πρώτα επίπεδα εκπαίδευσης, που είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για να επισκεφτούν το Υποθαλάσσιο Μουσείο. Μέχρι στιγμής έχουμε αρκετούς Έλληνες, ενώ από το εξωτερικό υπερτερούν οι Ευρωπαίοι. Και όλοι όσοι καταδύονται, φεύγουν από την Αλόννησο με τις καλύτερες εντυπώσεις, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι μοναδικό», σημείωσε η κ. Χαρίκλεια Θεοδώρου.

Ο Πάνος Αναγνώστου

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Αναγνώστου, ο οποίος είναι και εκπαιδευτής καταδύσεων, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αξιοποίησης και των υπόλοιπων ναυαγίων στη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου, αν και τον προβληματίζει η έλλειψη σαφούς χρονοδιαγράμματος: «Υπάρχουν και άλλα ναυάγια, σε Σκάτζουρα, Περιστέρα και Κυρα-Παναγιά, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν για το κοινό. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το πότε θα γίνει αυτό. Θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα, να γίνουν μελέτες και για να δρομολογηθούν όλα αυτά, το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμη».

Ο Κώστας Ευσταθίου

Μονόδρομο για την τουριστική ανάπτυξη της Αλοννήσου και δη του καταδυτικού τουρισμού, θεωρεί την εκμετάλλευση του ενάλιου πλούτου που διαθέτει το νησί, ο κ. Κώστας Ευσταθίου, ο οποίος είπε: «Η φετινή σεζόν εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, παρότι δεν είμαστε σε επίπεδο κανονικότητας, λόγω Covid-19. Το αρχαίο ναυάγιο προσελκύει πολύ κόσμο, μέχρι από ΗΠΑ και Καναδά έχουμε εξυπηρετήσει δύτες. Η προβολή του Μουσείου στα ξένα μέσα ενημέρωσης έχει τεράστια ανταπόκριση στο κοινό και η εικόνα που έχουμε, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την περσινή προβληματική χρονιά. Για να «απογειωθεί», όμως, ο τουρισμός στην Αλόννησο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ανοίξουν όσο πιο σύντομα και τα υπόλοιπα ναυάγια. Μόνο τότε θα μπούμε στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη. Με την Περιστέρα έγινε το πρώτο βήμα. Η Ελλάδα αποκόμισε πολλά οφέλη διεθνώς. Οφείλουμε να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα προσφέροντας ένα υποβρύχιο σαφάρι στους τουρίστες, αλλά με προβληματίζει η στασιμότητα που διακρίνω από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το