Ελλάδα

Ιδιοκτήτες καναλιών: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν απολύτως νόμιμα

tileoptikoi-stathmoi-708

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), κατά την οποία τοποθετήθηκαν για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αφορά τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών ενώ επιχείρησαν να απαντήσουν σε διάφορα ζητήματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο κατά καιρούς.

Τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιέχει πολλές αστοχίες και αοριστίες, κάτι που ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έκανε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς πριν καταθέσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Επομένως δεν έλαβε υπόψη τι ισχύει στην πραγματικότητα, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο πλαίσιο ανεφάρμοστο. Μάλιστα, η ΕΙΤΗΣΕΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης που έχει εκπονήσει η PWC, συγκρίνοντας το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας μας με το ευρωπαϊκό και τα ισχύονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος, τοποθετούμενος για όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για τους τηλεοπτικούς σταθμούς τόνισε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν απολύτως νόμιμα και με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ορίσει η πολιτεία από του 1989. Υπογράμμισε ότι η ίδια η Πολιτεία έχει προκηρύξει τέσσερις φορές διαγωνιστικές διαδικασίες, τις οποίες ποτέ δεν ολοκλήρωσε με απόλυτα δική της ευθύνη.

Ανέφερε δεν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, έπαψαν να είναι πάροχοι δικτύων, είναι πλέον πάροχοι περιεχομένου. Μάλιστα, απαντώντας σχετικά με τα όσα ακούγονται ότι ήταν χαμηλό το τίμημα στη χώρα μας για τον πάροχο δικτύου, τόνισε ότι όπως προκύπτει από τη μελέτη της PWC, το τίμημα στα 18,3 εκ. ευρώ είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, καθώς είναι 3,5 φορές πιο υψηλό από το μέσο όρο, ενώ την ίδια στιγμή χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία έχουν μηδενικό τίμημα.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη φημολογία που ακόμα και μέλη της κυβέρνησης έχουν υιοθετήσει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρωστούν πολλά εκατομμύρια στο Ελ. Δημόσιο απάντησε ότι πρόκειται για μύθο, καθώς η πραγματικότητα είναι ότι έχουν αποδοθεί όλοι οι φόροι και όλα τα τέλη που προβλέπονται από τη νομοθεσία, άμεσα και μετά από την έκδοση κάθε πράξης ετήσιου καθορισμού και ειδικότερου καταλογισμού. Μάλιστα τόνισε ότι η συνεισφορά του τηλεοπτικού κλάδου στην ελληνική οικονομία είναι τεράστια, καθώς από την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης έχουν αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο 8 δισ ευρώ, ενώ η ετησία συνεισφορά φτάνει στα 350 εκτ.

Ενδεικτικά παρέθεσε ότι :

Το σύνολο των άμεσων και έμμεσων φόρων του κλάδου της τηλεόρασης είναι 2,15 δισ. ευρώ με μέσο όρο κατά έτος 93 εκ. ευρώ
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία (με Αγγελιόσημο) 73 εκ. ευρώ ανά έτος και συνολικά για όλα τα χρόνια που δραστηριοποιούνται οι σταθμοί 1,7 δισ. ευρώ.
Ο κλάδος έχει επενδύσει 4,1 δισ ευρώ και κατά μέσο όρο επενδύει 175 εκ ευρώ ετησίως μέσα από τη διαδικασία των παραγωγών τηλεοπτικού προγράμματος.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Αντ1 Στρατής Λιαρέλης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η νομιμότητα δεν μπορεί να τηρείται α λα καρτ και σίγουρα όχι μέσα από γενικόλογους αφορισμούς που αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα και ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι πλείστες όσες σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί από έγκυρους οίκους, όπως η PWC, αλλά και άλλους φορείς.

Ακομα, ο κ. Λιαρέλλης τόνισε ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ επιθυμεί την ρύθμιση του κλάδου με τρόπο που δεν αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας όποτε αλλάζει και η κυβέρνηση, ωστόσο το παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αρκετές αοριστίες και πολλά προβληματικά σημεία, που δεν ρυθμίζουν το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Κλείνοντας τόνισε ότι το επόμενο διάστημα, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς και Αρχές για τις θέσεις και τις προτάσεις τους, με στόχο να ξεκινήσει ένας γόνιμος κι ωφέλιμος διάλογος, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση του τηλεοπτικού κλάδου που θα βελτιώσει το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος δήλωσε: «Όσοι μπορούν να επιχειρήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων που σέβεται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τις φορολογικές υποχρεώσεις και το κυριότερο, το δικαίωμα, το πλαίσιο που έχει κατακτηθεί σε όλη την Ευρώπη για την παιδική τηλεθέαση, την προσωπικότητα και τα ατομικά δικαιώματα, όλοι αυτοί μπορούν να εκπέμψουν, μπορούν να επιχειρήσουν. Φυσικά με έναν στοιχειώδη έλεγχο της προέλευσης των χρημάτων που επενδύονται».

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το