Κόσμος

Ειδικό στους τζιχαντιστές διόρισε ο Ομπάμα

obama

Στη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών διόρισε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Τζον Κέρι  στενό του σύμβουλο, τερματίζοντας μια μάχη παρασκηνίου μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ομπάμα επέλεξε τον Αντονι Μπλίνκεν, νυν αναπληρωτή σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφαλείας για να γίνει ο επόμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας, αντικαθιστώντας Γουίλιαμ Μπερνς, διπλωμάτη καριέρας που συνταξιοδοτείται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπλίνκεν εργάζεται από το 2009 στον Λευκό Οίκο, αρχικά ήταν σύμβουλος του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Παλαιότερα είχε εργαστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Κλίντον.

Ωστόσο, ο διορισμός του στα νέα του καθήκοντα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπως είναι ο κανόνας για αυτές τις θέσεις της ιεραρχίας.

Σε ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν είναι “ακριβώς ο τύπος του ανθρώπου που θέλουμε να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο εξωτερικό”.

Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, χαιρέτισε το διορισμό αυτό, τονίζοντας ότι ο αναπληρωτής της σύμβουλος είναι διπλωμάτης που ήξερε να “διαμορφώνει το πλαίσιο για συναίνεση σε ένα ευρύ φάσμα των ευαίσθητων ζητημάτων”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Μπλίνκεν είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της στρατηγικής της Ουάσιγκτον εναντίον της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Μπλίνκεν προήχθη στη δεύτερη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρατώντας της Γουέντι Σέρμαν η οποία ηγείται από αμερικανικής πλευράς των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Η Σέρμαν, πολιτική διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών και τρίτη στην ιεραρχία του είχε ωστόσο διοριστεί τη Δευτέρα αναπληρώτρια του Τζον Κέρι αλλά με τον τίτλο της “προσωρινής αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών”.

Ειδικευμένα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σκληρή μάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επικράτηση του Μπλίνκεν έναντι της Σέρμαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε τον διορισμό του νέου του αναπληρωτή λέγοντας ότι έχει τη “διπλωματία στο αίμα του”.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η Σέρμαν θα συνεχίσει να διατηρεί τις δύο θέσεις της πολιτικής διευθύντριας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της προσωρινής αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών μέχρι το 2015, πριν τη διαδεχθεί ο Μπλίνκεν.

πηγή www.tanea.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το