Ελλάδα

Η ειδική αποστολή και οι επαφές κορυφής

Σκληρή μάχη στο ανώτατο πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο δίνει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διαψεύσει στην πράξη τα διάφορα «καταστροφολογικά σενάρια» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα -και ενώ ο ίδιος συνεχίζει αδιάκοπα κύκλο επικοινωνιών με τους κορυφαίους «παίκτες» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης-, η βασική ομάδα του οικονομικού επιτελείου αναλαμβάνει να αναπτύξει γέφυρα συνεννόησης με τις Βρυξέλλες χωρίς να «προσπερνά» την 7η Απριλίου: την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, παρά τις προφανείς δυσκολίες για το «κλείδωμα» του staff level agreement, το Μέγαρο Μαξίμου προσεγγίζει με στόχο να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τη συνολική συμφωνία – για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους, την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές προς το τέλος του επόμενου εξαμήνου.

Πρωτοβουλία
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η έντονη κινητικότητα την οποία τροφοδοτούν με πρωτοβουλίες τους για τα επόμενα 24ωρα θα αποδώσει εγκαίρως καρπούς καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν πλέον τα όρια ενός έντιμου συμβιβασμού. Παρότι δε το Μέγαρο Μαξίμου ούτε επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε χθες αργά το βράδυ τις πληροφορίες ότι οι κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου αναχωρούσαν για την ειδική αποστολή στις Βρυξέλλες, στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας είχε ήδη διανύσει πολλά… χιλιόμετρα για την επικοινωνία με κορυφαίους Ευρωπαίους και -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες- και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου επέμενε, θέλοντας να αποφύγει να αποκαλύψει με ποιους είχε συνομιλήσει ήδη ο πρωθυπουργός, ότι δεν έχει σημασία ποιοι ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής αλλά η εξέλιξη που θα καταγραφεί στο πεδίο των διαπραγματεύσεων την ώρα που οργιάζουν οι φήμες περί ναυαγίου.

Ετσι η εντολή ήταν να διαψευστούν κατ΄ αρχάς από κυβερνητικούς κύκλους τα διάφορα σενάρια: «Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Είναι πασιφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε εκ των προτέρων διαβεβαιώσεις τόσο από την Κομισιόν, δηλαδή από τους κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί, όσο και από τη Γερμανίδα καγκελάριο για την προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχε κάθε λόγο να μην ανάβει εκ των προτέρων το «πράσινο φως» για τη δημοσιοποίηση των επικοινωνιών. Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν άλλωστε ότι η αυριανή επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα θα αποδειχθεί εν πολλοίς σημαντική γέφυρα συνεννόησης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή με τους Ευρωπαίους εταίρους, η οποία θα περάσει εκ νέου κρας τεστ από την τετ α τετ συνάντηση στο Μαξίμου την προσεχή Παρασκευή -ημέρα του Eurogroup- του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό πρόεδρο, κ. Σταϊνμάγερ.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται ακόμη και για ψήφιση της όποιας συμφωνίας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, εφόσον βέβαια υπάρχει έτοιμο πλάνο για τη διαχείριση του διαστήματος μέχρι τη Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 Απριλίου.

Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται η επιδιωκόμενη συμφωνία να αφήνει απέξω το καυτό θέμα της ΔΕΗ, αφού αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ στους επόμενους μήνες…

Το ΔΝΤ και τα αντίμετρα
Τις απαιτήσεις που προέβαλαν εκπρόσωποι της γερμανικής πλευράς στο τελευταίο EuroWorking Group ζητώντας να μην ψηφιστούν αντίμετρα -αλλά μόνον μέτρα- για την περίοδο μετά το 2019 ώστε να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, επικαλείται πλέον το ΔΝΤ. Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πως μία τέτοια αξίωση «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή» καθώς ακυρώνει το σύνολο της κατ’ αρχήν συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και προέβλεπε μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων και αντιμέτρων που θα προκαλέσουν τη δημοσιονομική ισορροπία την οποία επιζητεί το Μαξίμου.

Το ΔΝΤ στοιχήθηκε πίσω από τη νέα «πρόταση» των Γερμανών, δηλαδή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κι έκτοτε προβάλλει προσχήματα για να παραμείνει παγωμένη η διαπραγμάτευση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το