Πολιτισμός

«Ιδεατή Ολότητα», ένα εξαιρετικό βιβλίο από τη Χαριτίνη Μαλισσόβα

της Μαρίας Αλμπανίδου*

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα εξαιρετικό βιβλίο, στην παρουσίαση του οποίου είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ στις 27 Νοεμβρίου 2019, στις 7.00 μ.μ., στον όμορφο χώρο της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου. Εκεί η ποιήτρια, αγαπημένη φίλη και παλιά συμμαθήτριά μου, Χαριτίνη Μαλισσόβα, παρουσίασε το βιβλίο της «Ιδεατή Ολότητα», από τις εκδόσεις Αρμός, παρουσία πολλών που την τίμησαν. Ήταν μια όμορφη βραδιά.
Η Χαριτίνη Μαλισσόβα γεννήθηκε και κατοικεί στον Βόλο. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2014 αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Θεσσαλία» της Μαγνησίας, στην οποία διατηρεί σελίδα στο κυριακάτικο φύλλο, όπου δημοσιεύονται συνεντεύξεις, άρθρα, κριτικές της και ρεπορτάζ για το βιβλίο, τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση. Από το 2016 συνεντεύξεις και κριτικές της δημοσιεύονται στο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr. Έχει φιλοξενήσει, σε περισσότερες από διακόσιες συνεντεύξεις, λογοτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες. Έχει γράψει τέσσερα παραμύθια, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε σχολικές παραστάσεις διασκευασμένα σε θεατρική μορφή κι έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Θήτα Week και στο ένθετο «Διαδρομές» της εφημερίδας «Θεσσαλία». Η ποιητική συλλογή «Ιδεατή Ολότητα» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Τι να πει κανείς γι’ αυτό το υπέροχο, συναρπαστικό βιβλίο που έχει αφετηρία τον Παλαμά και τον Ελύτη και καταλήγει στο πώς η Αγάπη, το Πάθος, η Σαγήνη και η Ηδονή μετουσιώνουν την ύπαρξή μας, την ανθρώπινη υπόστασή μας για την ακρίβεια, σε Ιδεατή Ολότητα ή πώς η Στοργή εξανθρωπίζει, απαλύνει πληγές, χτίζει τοίχους -και τείχη- προστασίας και σώζει.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Χαριτίνη Μαλισσόβα μέσα σε πενήντα δύο ποιήματα και επτά ενότητες, μιλά με δεξιοτεχνικό τρόπο για όλα τα σημαντικά της ζωής, γι’ αυτά που είναι μέσα μας και μας κυριεύουν, αλλά και γι’ αυτά που είναι έξω από μας και τ’ αγαπούμε. Μέσα από τα ποιήματά της μας μεταφέρει με πολύ εύστοχο τρόπο σ’ αυτόν τον Ολισμό (Ολότητα) που όλοι καλούμαστε να βιώσουμε, προκειμένου να εξελιχθούμε ως άνθρωποι και να συνομιλήσουμε κάποια στιγμή με τα βαθύτερα στρώματα του είναι μας, τον Ανώτερο Εαυτό μας, Αυτόν τον Υψηλό Εαυτό. Αλλά ταυτόχρονα να γίνουμε και πιο συνειδητοποιημένα μέλη της κοινωνίας είτε ως γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι, κόρες, γιατί στην ενότητα Καμβάς Προσώπων αναφέρεται σ’ αυτές τις ιδιότητες, είτε γενικότερα ως άνθρωποι, αφού όπως λέει στο ποίημά της Πλάνες:

«Προτού τα βάλουμε
με τους αδύναμους, κακούς και άσχημους
του ζωικού βασιλείου,
ας αναρωτηθούμε
μήπως κακώς πιστεύουμε
ότι είμαστε δυνατά και δίκαια λιοντάρια».
Η Χαριτίνη Μαλισσόβα σε κάθε ποίημά της δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τον ορθό λόγο της, με την ολοκληρωμένη και καλοδουλεμένη γραφή της και την πραγματικά ρέουσα ποιητικότητα και αισθητική της. Είναι ένα καλαίσθητο βιβλίο, που αξίζει να του δώσετε τη δέουσα προσοχή, αφού αν το διαβάσετε θα σας γλυκάνει και θα σας ταξιδέψει πολύ όμορφα. Θα βρείτε κομμάτια της δικής σας ζωής και γιατί όχι, της δικής σας ψυχής.

*ποιήτριας, νομικού MSc,
blogger blog:
Υάκινθος (mariaalbanidou.blogspot.com)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το