Ελλάδα

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Η Ελλάδα ούτε φόβισε ούτε και φοβάται κανέναν

«Η Τουρκία ή θα ακολουθήσει τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου ή αν επιλέξει τον δρόμο της παραβατικότητας αυτό θα οδηγήσει σε συνέπειες», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν έχει φοβίσει κανένα, αλλά δεν φοβάται και κανένα» ήταν το σαφές μήνυμά του στη γείτονα.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως στο αυριανό συμβούλιο Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμείνουν στην πολιτική διττής προσέγγισης απέναντι στην Τουρκία. Ο ίδιος ανέφερε πως οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπορέλ και σημείωσε πως προς το παρόν στην νοτιανατολική Μεσόγειο έχει αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ. «Δεν είναι ασήμαντο γεγονός, απομένει να αποδειχθεί ότι θα έχει διάρκεια. Να βεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για ένα ελιγμό» σημείωσε. Τόνισε, μάλιστα, πως η Τουρκία είτε θα προχωρήσει στον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε της παραβατικότητας και θα έχει επιπτώσεις».

«Θα υπογραμμίσουμε την πραγματικότητα ότι η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου παραμένει υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας αλλά ουσιαστικά και την επανέναρξη των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Απόδειξη η συνεχιζόμενη άρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις για το καθεστώς των Βαρωσίων», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και παράλληλα έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία. «Προς το παρόν έχει αποσύρει τα ερευνητικά της πλοία από τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ. Δεν είναι ασήμαντο αλλά απομένει να αποδειχτεί αν θα έχει διάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, πετώντας το μπαλάκι στην Άγκυρα. Είναι, άλλωστε, κατά τον πρωθυπουργό στο χέρι της να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για μια ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και συμμόρφωσης ή για έναν παραπλανητικό ελιγμό. «Είτε θα ακολουθήσει το δρόμο δικαίου που όλοι προσβλέπουμε η αν θα επιλέξει το δρόμο της παραβατικότητα που θα οδηγήσει σε συνέπειές», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τον Νίκο Αναστασιάδη επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινή θέση και των δύο ότι η στάση της Άγκυρας δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Αθήνας ξεκαθάρισε ότι πάγια θέση αποτελεί ότι η λύση οφείλει να είναι στο «πλαίσιο του ΟΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια διεθνή προσωπικότητα μια κυριαρχία μια ιθαγένεια. «Συνεπώς δεν χρειάζεται να επανάλαβε ότι οι αξιώσεις περί λύση δύο κρατών απορρίπτονται χωρίς συζήτηση από την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε για να καταλήξει λέγοντας ότι «επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας, αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, χωρίς απειλές προκλήσεις».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Τετάρτης. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, έφτασε στη χώρα μας για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το