Κόσμος

Ηχηρή καταδίκη των πολέμων από τον Πάπα

Ο Πάπας σε στρατιωτικό κοιμητήριο στη Βενετία
Ο Πάπας σε στρατιωτικό κοιμητήριο στη Βενετία

Έκκληση να σταματήσουν οι πόλεμοι σε όλο τον πλανήτη έκανε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια λειτουργίας στη βορειοανατολική Ιταλία, στη Βενετία, με αφορμή την 100η επέτειο από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πάπας καταδίκασε τους πολέμους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο πόλεμος είναι μια τρέλα».
«Αφού θαύμασα την ομορφιά του τοπίου της περιοχής αυτής, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες εργάζονται (…), όπου τα παιδιά παίζουν ή οι ηλικιωμένοι ονειρεύονται (…), το μόνο που έχω να πω είναι το εξής: ο πόλεμος είναι μια τρέλα» είπε κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Ρεντιπούλια, το μεγαλύτερο της Ιταλίας, όπου έχουν ενταφιαστεί οι σοροί 100.000 και πλέον στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο παππούς του Φραγκίσκου είχε πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στις σφοδρές μάχες που εκτυλίχθηκαν σε αυτήν την περιοχή, στα περίχωρα του ποταμού Πιάβε μεταξύ 1917 και 1918.Χιλιάδες πιστοί παρέστησαν στη θρησκευτική τελετή αψηφώντας την κακοκαιρία και τη βροχή που έπεφτε σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας.
«Ο πόλεμος καταστρέφει. Ο πόλεμος παραμορφώνει τα πάντα, ακόμη και τους δεσμούς μεταξύ των αδελφών. Ο πόλεμος είναι τρέλα, το σχέδιό ανάπτυξής του είναι η καταστροφή» συνέχισε ο ποντίφικας καταδικάζοντας τις ένοπλες συρράξεις και το εμπόριο όπλων.
«Η απληστία, η μισαλλοδοξία, η φιλοδοξία για την εξουσία είναι κίνητρα που ωθούν (τον άνθρωπο) στο να αποφασίσει να κηρύξει τον πόλεμο και τα κίνητρα αυτά συχνά δικαιολογούνται από μία ιδεολογία» επισήμανε.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι σοροί των οποίων έχουν ενταφιαστεί εδώ, είχαν τα σχέδιά τους, τα όνειρά του: όμως οι ζωές τους διαλύθηκαν. Η ανθρωπότητα είπε: “και ποιόν ενδιαφέρει;” » τόνισε ο ποντίφικας.
«Σήμερα, επιπλέον, έπειτα από τη δεύτερη αποτυχία ενός άλλους παγκόσμιου πολέμου, μπορούμε, ίσως, να μιλάμε για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που εκτυλίσσεται αποσπασματικά, με εγκλήματα, σφαγές, καταστροφές» προσέθεσε ο Φραγκίσκος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το