Κόσμος

Ηχηρές παρεμβάσεις από Μέρκελ-Ολάντ για τους πρόσφυγες

Μήνυμα με νόημα αναφορικά με τη μαζική εισροή προσφύγων στη Γερμανία απέστειλε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, δεσμευόμενη να εργασθεί ώστε οι αλλαγές στη χώρα λόγω των ροών αυτών να είναι «θετικές» για τη χώρα. Ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κρίση ο Φρανσουά Ολάντ.

OLANT

«Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, να μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλάγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάκρεια συνέντευξης Τύπου.

Η γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τους εθελοντές που διαχειρίσθηκαν την μαζική εισροή εξαντλημένων προσφύγων το σαββατοκύριακο και πρόσθεσε ότι μία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι επείγουσα.

Η εικόνα της Γερμανίας που έδωσαν αυτό το σαββατοκύριακο οι μέσοι Γερμανοί για την υποστήριξη των εισερχομένων προσφύγων μας κάνει υπερήφανους για τη χώρα μας, πρόσθεσε η Αγγελα Μέρκελ η οποία τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μαζί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι δεν πρόκειται λίγες ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου. Και οι δύο ζήτησαν να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην κρίση.

«Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, να μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλάγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε», δήλωσε σήμερα η Άγκελα Μέρκελ.

Ολάντ: Θα το κάνουμε
Στο μεγάλο αυτό θέμα, εξάλλου, αναφέρθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΦρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανακοίνωσε πως στα επόμενα δύο χρόνια η Γαλλία θα δεχθεί στο έδαφός της 24.000 πρόσφυγες, ενώ πρότεινε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι για την κρίση που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Η κρίση που προκαλείται από την συρροή προσφύγων και μεταναστών στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «μπορεί να ελεγχθεί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την κατανομή 120.000 προσφύγων (μεταξύ των χωρών της ΕΕ) κατά το διάστημα των επομένων δύο ετών, πράγμα που μεταφράζεται σε 24.000 ανθρώπους για τη Γαλλία. Θα το κάνουμε», είπε.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την υποδοχή 24.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια στο γαλλικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης την πραγματοποίηση από σήμερα αναγνωριστικών πτήσεων επάνω από τη Συρία, οι οποίες θα επιτρέψουν τον σχεδιασμό αεροπορικών επιδρομών κατά του Ισλαμικού Κράτους, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι το Παρίσι θα «διατηρήσει την αυτονομία των αποφάσεων και των ενεργειών».

Ο Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών.

«Θα ήταν ασυνεπές και μη ρεαλιστικό να στείλουμε γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος στη Συρία. Δεν θα πραγματοποιήσουμε χερσαία επέμβαση, όπως δεν το κάναμε στο Ιράκ», πρόσθεσε ο Ολάντ.

120.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη
Νωρίτερα, ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία) καθώς επιταχύνεται η μεταναστευτική κρίση.

Η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατανομή 120.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια για να αντιμετωπισθεί η μαζική εισροή μεταναστών. Η πρόταση αυτή θα προσταθεί στη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που ανακοινώθηκε τον Μάιο και η οποία δεν αφορά παρά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Γερμανία (26,2%), η Γαλλία (20%) και η Ισπανία (12,4%, δηλαδή 14.931 πρόσφυγες) πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων, σύμφωνα μ’ αυτή τη νέα πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στις ελληνικές ακτές, 10.800 που έφθασαν στην Ουγγαρία και 3.100 που έφθασαν στην Ιταλία.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα υποδεχθεί περίπου 13.200 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα, 14.100 στην Ουγγαρία και περισσότερους από 4.000 που έφθασαν στην Ιταλία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Επιβεβαιώνοντας τους αριθμούς που είχαν δημοσιευθεί στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant, η πηγή δήλωσε πως η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να θέσει την Τουρκία και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σ’ έναν νέο κατάλογο «ασφαλών» χωρών, ενδεχόμενα αιτήματα για άσυλο πολιτών των οποίων θα εξετάζονται με ταχύτητα ώστε να επιταχύνεται η απέλαση των περισσοτέρων εξ αυτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το