Ελλάδα

Είχαν φτιάξει… στρατό, λεηλάτησαν 2.000 σπίτια

Ενας μικρός «στρατός» αποτελούσε την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία διέπραττε ληστείες «ρημάζοντας» σπίτια αλλά και εταιρείες τόσο στα βόρεια προάστια και στη Δυτική Αττική, όσο και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης.

Ογδόντα εννέα άτομα απάρτιζαν την οργάνωση, η οποία μπήκε στην «ενεργό» δράση στα μέσα του 2015 και έφτασε μέχρι σήμερα, βάζοντας στην τσέπη ?σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία? δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στόχος τα χρηματοκιβώτια, τα τιμαλφή και τα κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια έδιναν σε κλεπταποδόχους υπεράνω πάσης υποψίας. Εκείνοι με τη σειρά τους τα πωλούσαν, και όπως φαίνεται η ζήτηση ήταν τέτοια που προκαλούσε συνεχείς… κλοπές.

Αυτά όμως που εντυπωσιάζουν τις Αρχές είναι η δομή και ο επαγγελματισμός που είχε αναπτύξει η εγκληματική οργάνωση, όχι μόνο για να διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες κλοπές αλλά και για να μην πέσει στα χέρια της Αστυνομίας.

Οπως προκύπτει από την έρευνα ωστόσο, τρεις αστυνομικοί φαίνεται ότι είχαν «ενεργό» ρόλο στη… στήριξη της οργάνωσης και ως εκ τούτου από διώκτες έγιναν… κατηγορούμενοι.

Η εγκληματική οργάνωση ήταν χωρισμένη στα δύο. Για να χάνονται τα ίχνη της, όμως, η κάθε μεγάλη ομάδα ήταν χωρισμένη σε υπο-ομάδες.

Κεντρικό ρόλο έπαιζαν οι αρχηγοί τους, αφού εκτός από το διευθυντικό ταμπεραμέντο ήταν εκείνοι που συντόνιζαν το πού θα χτυπήσει η κάθε υπο-ομάδα, ώστε να μη συμπίπτει η μία με την άλλη!

Εκοβαν καλώδια
Πολλά από τα μέλη της μάλιστα είχαν ειδικευτεί στο… ξήλωμα συναγερμών ?τους οποίους τοποθετούσαν σε κουβάδες με νερό?, ενώ έκοβαν τα τηλεφωνικά καλώδια των σπιτιών για να μην υπάρχει πρόσβαση με εταιρεία φύλαξης και συνέχιζαν ανενόχλητοι τη δράση τους.

Τα κοσμήματα προωθούνταν αμέσως σε εργαστήρια χρυσοχοΐας, ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς χρυσού. Τα ακριβά ρολόγια παραδίδονταν σε γνωστό πρόσωπο της showbiz για να τα μεταπωλήσει
Τα κοσμήματα προωθούνταν αμέσως σε εργαστήρια χρυσοχοΐας, ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς χρυσού. Τα ακριβά ρολόγια παραδίδονταν σε γνωστό πρόσωπο της
showbiz για να τα μεταπωλήσει

«Αρωγός» στην πολυσχιδή δράση της οργάνωσης οι ασύρματοι, τους οποίους ρύθμιζαν στις συχνότητες της Αμεσης Δράσης και επέλεγαν δίαυλο που κάλυπτε γεωγραφικά τη δράση της κάθε ομάδας. Οταν οι συνεργοί τους βρίσκονταν εντός των στόχων τους για τη διάπραξη κλοπών τούς ειδοποιούσαν μέσω κινητών τηλεφώνων ότι η Αστυνομία είναι προ των πυλών και πρέπει να διαφύγουν.

Δεύτερος σύμμαχος της οργάνωσης τα πολυτελή και δυνατά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε, με οδηγούς εξειδικευμένους στην επικίνδυνη οδήγηση, που δεν δίσταζαν να εμβολίζουν αστυνομικά οχήματα.

Οταν τελείωνε η κάθε επιχείρηση τα αυτοκίνητα «άλλαζαν» χρώμα, ενώ τα πήγαιναν στο πλυντήριο για βιολογικό καθαρισμό (!) ώστε να μην υπάρχει ίχνος βιολογικού υλικού σε αυτά. Οταν ένα αυτοκίνητο ήταν αρκετό καιρό στην… ενεργό δράση το πωλούσαν για να μην «καεί» και αγόραζαν άλλο.

Οι δράστες δεν δίσταζαν μάλιστα να κλέβουν πινακίδες τυχαίων οχημάτων, να τις τοποθετούν στα δικά τους και να τα χρησιμοποιούν ως οχήματα διαφυγής, ρίχνοντας στάχτη στις αστυνομικές αρχές όταν έρχονταν αντιμέτωποι με αυτές.

Αξια λόγου όμως είναι και η εκδικητικότητα που έδειξαν σε κάποιες περιπτώσεις, με βανδαλισμούς σπιτιών, σπάζοντας μπανιέρες και πλακάκια, ενώ άφηναν ανοιχτές τις βρύσες για να πλημμυρίζουν!

Σε διάλεκτο
Η δυσκολία εντοπισμού και σύλληψής τους έγκειται στο γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι δράστες ανήκαν στη φυλή των Ρομά και μιλούσαν τη διάλεκτό τους, ενώ τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούσαν κωδικούς και ψευδώνυμα:

Σατανάς, Νενές, Πιν Πιν, Χαζούλης, Αράπος, Ντουντούκης, Παρταούλας, Πόντικας είναι μερικά από τα ονόματα της πρώτης υπο-ομάδας.

-Πάρε κασετόφωνο (εννοεί ασύρματο συντονισμένο στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ.) και φέρ’ το στο μπριζολάδικο.

-Γιατί;

-Εχει καλό θέμα, γι’ αυτό.

-Τι να βρω μου είπες;

-Κασετόφωνο.

Μπάμπης ο Φλου, Κουρασάν, Μαραντόνα και Ζάχος είναι κάποια από τα ψευδώνυμα της δεύτερης υπο-ομάδας.

Ο διάλογος που ακολουθεί δείχνει τα μέτρα προστασίας που έπαιρνε η οργάνωση με τα αυτοκίνητα που έβγαζε για κλοπές.

-Πήγαινε το αυτοκίνητο στον Μήτσο και ρώτα τον αν θα το τελειώσει σήμερα. Εγώ θα πάω να πάρω κινητό. Εσείς πάρτε κάρτες, πηγαίνετε πάρτε τον Ρόκυ και φτιάξτε τη λάμπα, και μετά πλύντε το.

-Το αυτοκίνητο ποιος θα πάει να το πάρει με την ΕΛΠΑ;

-Θα πάω εγώ. Είναι ο Κρουασάν εκεί. Θα πάει να πάρει λεφτά από τον Αρλία.

-Μόλις το πάρουμε να το πλύνουμε και να το κρύψουμε σε ένα πάρκινγκ, να του αλλάξουμε χρώμα, να κάνουμε 2-3 μεταβιβάσεις και μετά να ξαναδουλέψουμε. Γιατί θα έχω πρόβλημα με το αμάξι.

-Εντάξει. Πάω για κάτι δουλειές και θα τα πούμε.

Παχύς, Αλκης, Μπίνης, Χοσέ, Σαμψών είναι μερικά από τα ονόματα της τρίτης υπο-ομάδας.

-Εεε, μπορείς να μου βρεις ένα άτομο, να έρθει να τα δει τώρα, γιατί είναι πολλά και καλά; (εννοεί τα κλεμμένα)

-Πού;

-Αθήνα.

-Αθήνα, ε; Τι πράγματα είναι;

-Rolex, Cartier, Bulgari.

-Εδώ στον Αλκη είμαστε, έχει 500 με 700 γραμμάρια (κλοπιμαία).

-Εντάξει, θα έρθω.

-Ελα, μπαμ μπαμ.

-Τώρα, Ζάχο, πρόσεχε. Μην πηγαινοέρχεσαι. Αν μπορείς κρύψε κάπου το αυτοκίνητο.

-Καλώς.

-Ή βγάλε τον ουρανό και κάνε τον άσπρο.

-Μόνο έτσι, ε;

-Ναι, πήγαινε κάνε άσπρο τον ουρανό.

Οι περιοχές της Σταμάτας, του Διονύσου, της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας, της Εκάλης, του Κρυονερίου, της Γλυφάδας αλλά και του Περιστερίου είχαν «στενάξει» από τις κλοπές των μελών της οργάνωσης, οι οποίες σύμφωνα με τις Αρχές φθάνουν στις 2.000.

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Η λεία και οι υπεράνω υποψίας κλεπταποδόχοι

Τα κλοπιμαία παραδίδονταν ταχύτατα στους κλεπταποδόχους, δημιουργώντας μια σχέση «εξάρτησης» μεταξύ των δύο ομάδων. «Σχεδόν αμέσως μετά τη διάπραξη των αδικημάτων παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε κατ’ επάγγελμα κλεπταποδόχους, οι οποίοι έχοντας αναπτύξει κατάλληλο δίκτυο πελατών τα διέθεταν περαιτέρω, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομα οικονομικά οφέλη, τα οποία διαμοίραζαν με τους τροφοδότες τους. Η ως άνω κατ’ εξακολούθηση και συστηματική εγκληματική δράση οικοδόμησε μια διαρκή σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο, ώστε ανά πάσα στιγμή να διατηρούν τη δυνατότητα παράνομης παροχής και ζήτησης. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων δεν κατείχαν παρά για ελάχιστο χρόνο τα κλοπιμαία, με συνέπεια σε περίπτωση τυχαίου αστυνομικού ελέγχου να μην μπορούν να συνδεθούν άμεσα με αυτά» αναφέρεται σε έγγραφο της Αστυνομίας.

Με viber
Το ραντεβού για την παράδοση δινόταν τηλεφωνικά, και μάλιστα πολλές φορές οι δράστες έστελναν στο viber φωτογραφίες των κοσμημάτων και των ρολογιών για να εκτιμηθούν. Τα χρήματα δίνονταν στο χέρι και αμέσως, ενώ τα κοσμήματα προωθούνταν σε εργαστήρια χρυσοχοΐας, ενεχυροδανειστήρια αλλά και σε καταστήματα αγοράς χρυσού. Τα ακριβά ρολόγια παραδίδονταν κυρίως σε γνωστό πρόσωπο της showbiz, ο οποίος τα μεταπωλούσε. «Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι ανωτέρω κλεπταποδόχοι είχαν συστήσει επιμέρους εγκληματικές ομάδες, με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ειδικότερα δέχθηκαν στην κατοχή τους και συνέπραξαν στη συγκάλυψη της αληθούς προέλευσης περιουσίας, ενώ τελούσε σε γνώση τους ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα από διάπραξη κλοπών» σημειώνει η Αστυνομία.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ
Δίχτυ προστασίας είχαν απλώσει τρεις αστυνομικοί

«Σέφκης», «Εισαγγελέας», «Ράμπος», «Ρόκις», «Πόντικας» και «Τζόλο» είναι κάποια από τα κωδικά ονόματα άλλων μελών της εγκληματικής συμμορίας, με την οποία φαίνεται ότι οι τρεις αστυνομικοί είχαν αναπτύξει σχέσεις.

Η Ασφάλεια Αμαρουσίου έχει βάσιμες ενδείξεις ότι οι τρεις συνάδελφοί τους παρείχαν πληροφόρηση σε αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η σύλληψή τους και να επαυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας που έπαιρναν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ είχε σχεδιαστεί μια γιγαντιαία επιχείρηση σύλληψης των υπόπτων στις 2 Νοεμβρίου τα ξημερώματα, επιτελικά στελέχη της οργάνωσης αποχώρησαν άρον άρον από τα σπίτια τους, παίρνοντας μαζί τους και όλα τα κλοπιμαία. Μάλιστα, ήταν τέτοια η βιασύνη τους να εξαφανιστούν που είχαν αφήσει φώτα και τηλεοράσεις ανοιχτές!

«Αν δεν υπήρχε σχετική πληροφόρηση», αναφέρεται σε έγγραφο της δικογραφίας, δείχνοντας προς την πλευρά των τριών αστυνομικών, «είναι βέβαιο ότι θα είχαν συλληφθεί εντός των οικιών τους». Μάλιστα ένας εκ των συλληφθέντων αστυνομικών φέρεται ότι επικοινωνεί με μέλος της οργάνωσης μέσω του κινητού της συντρόφου του, η οποία τον ενημερώνει για το εάν αναζητείται από τις Αρχές.

Πυροβόλα όπλα, διαρρηκτικά εργαλεία, 600.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών και τιμαλφή, δεκάδες πλάκες χρυσού και ασημιού είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα που βρέθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων μετά την αστυνομική επιχείρηση… Οι δράστες θα απολογηθούν για σωρεία κακουργηματικών πράξεων τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το