Τοπικά

Ιατρικός Σύλλογος: Ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου Βόλου θα οδηγήσει σε σοβαρό υποβιβασμό της λειτουργίας του 

Τη δυσαρέσκειά της για την περικοπή αναγκαίων θέσεων ιατρών σε τομείς αιχμής, που προβλέπεται στον νέο Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου, εκφράζει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, επισημαίνοντας ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως, ενώ δημιουργούνται νέα τμήματα, αυτό δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση των θέσεων ιατρών. Ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για εκπτώσεις σε σοβαρά θέματα παροχής Υγείας και εκτιμά ότι οι βεβιασμένες κινήσεις της Διοίκησης του “Αχιλλοπούλειου” θα οδηγήσουν τελικά σε σοβαρό υποβιβασμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου, ενώ επί πλέον ακυρώνουν την συλλογική προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τους εργαζόμενους του για την δημιουργία εκσυγχρονισμένου, λειτουργικού και αναβαθμισμένου Οργανισμού Λειτουργίας.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) στην συνεδρίασή του την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 συζήτησε επί του νέου Οργανισμού Λειτουργίας που αποφάσισε το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Η διοίκηση διευκρίνισε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και καμία πρόθεση να εμπλακεί στην διοίκηση του Νοσοκομείου, παρόλο που πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου παραμένει η θεσμική συμμετοχή μελών των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων στις διοικήσεις των Νοσοκομείων.
Έκρινε, όμως, απαραίτητο να εκφράσει την γνώμη της επί του νέου Οργανισμού Λειτουργίας, αφού αυτό θα καθορίσει για τα επόμενα χρόνια τα δεδομένα της παροχής Υγείας από το Νοσοκομείο Βόλου προς τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, ο Οργανισμός Λειτουργίας του Νοσοκομείου Βόλου που αποφασίσθηκε από την προηγούμενη διοίκηση ήταν στην ορθή κατεύθυνση, αφού προέκυψε μετά από ευρεία και μακροχρόνια συζήτηση όλων των εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των επομένων χρόνων της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης στην περιοχή μας και είχε πολλές και σημαντικές καινοτομίες που εκσυγχρόνιζαν και αναβάθμιζαν με αποτελεσματικότητα την λειτουργία του.

Η διοίκηση του Συλλόγου επισήμανε πως δεν κατανοεί γιατί ο νέος Οργανισμός περικόπτει αναγκαίες θέσεις ιατρών σε τομείς αιχμής, όπως των Παθολογικών κλινικών και περιορίζει τις θέσεις από 14 σε 12, ενώ συγχρόνως δεν προβλέπεται η δημιουργία άλλων σημαντικών κλινικών και δομών όπως η Ογκολογική κλινική και το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα, που είναι διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας μας.

Εξέφρασε, επίσης, την έκπληξή της για το γεγονός ότι, ενώ δημιουργούνται νέα τμήματα (Υπερβαρικής Ιατρικής και Παρηγορητικής Ιατρικής ) αυτό δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση των θέσεων ιατρών, αλλά αντίθετα περικόπτονται θέσεις απαραίτητων ιατρών εις βάρος άλλων αναγκαίων και σημαντικών τμημάτων και κλινικών, προκειμένου να μην ξεπεραστεί ο προβλεπόμενος από τον προηγούμενο Οργανισμό Λειτουργίας αριθμός ιατρών, όπως διαμήνυσε η Διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. Τι είδους εκπτώσεις στα σοβαρά θέματα παροχής Υγείας είναι αυτές πάλι?

“Θεωρούμε ότι αυτές οι βεβιασμένες κινήσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου θα οδηγήσουν τελικά σε σοβαρό υποβιβασμό της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας, ενώ επί πλέον ακυρώνουν την συλλογική προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τους εργαζόμενους του για την δημιουργία εκσυγχρονισμένου, λειτουργικού και αναβαθμισμένου Οργανισμού Λειτουργίας”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κατά τον Ιατρικό Σύλλογο, οι οποιεσδήποτε προτάσεις για λειτουργία νέων δομών στο Νοσοκομείο θα πρέπει να υπόκεινται στην διαδικασία και στην βάσανο της ιεράρχησης των αναγκών του, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να εξασφαλίζουν και τον απαραίτητο αριθμό ιατρών προκειμένου να λειτουργήσουν, χωρίς βεβαίως να αφαιρούνται θέσεις ιατρών από άλλους ευαίσθητους τομείς.

Επίσης, με αφορμή τις συζητήσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος για την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των περιστατικών από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου, κατά την διάρκεια του δευτέρου κύματος της Πανδημίας που όλοι βιώσαμε, η διοίκηση του Συλλόγου ξεκαθάρισε ότι:

“Σύμφωνα με τα δεδομένα που λάβαμε υπόψη μας θεωρούμε ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας, αντιμετώπισε την σφοδρότητα της κατάστασης με αποτελεσματικότητα. Παρά την τεράστια υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας, κατάσταση που έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει, οι συνάδελφοί μας κατάφεραν και αντιμετώπισαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες την εξαιρετικά πιεστική κατάσταση που βίωσαν.

Αυτό ήδη καταγράφεται σε στατιστικές αναλύσεις που δημοσιοποιούνται σύμφωνα με τις οποίες η θνητότητα των νοσηλευθέντων ασθενών από κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου είναι παρόμοια των υπόλοιπων Νοσοκομείων της Θεσσαλίας και πολύ κατώτερη των Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδας.

Βεβαίως τα τελικά δεδομένα νοσηλείας και αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης περιστατικών COVID 19 στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Νοσοκομεία όλης της χώρας θα αποτιμηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα και οριστικά στο τέλος αυτής της Πανδημίας”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτες και επικίνδυνες τις όποιες συζητήσεις αλλά και πράξεις που ορισμένοι χρησιμοποιούν για απροσδιόριστους λόγους με αποτέλεσμα να πλήττουν την αξιοπιστία του Νοσοκομείου. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο ακόμη και να φωτογραφίσουν ασθενή που νοσηλεύονταν σε αυτό, μη σεβόμενοι την αξιοπρέπεια του και την ιδιαίτερη κατάσταση που βρίσκονταν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αρνητικές εντυπώσεις για την λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου.

Ο Ι.Σ.Μ. εκ του θεσμικού του ρόλου υπερασπίζεται την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου αλλά και την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν και καταβάλλουν οι ιατροί μέλη του και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα, παρά την υποστελέχωση που υπάρχει, τα μεγάλα προβλήματα υγείας των ασθενών που προσέρχονται σε αυτό, ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα εξ’ αιτίας της Πανδημίας COVID 19.

Καλεί όλους τους φορείς αλλά και τους κατοίκους της περιοχής μας να στηρίξουν και να προστατεύσουν με αποφασιστικότητα το Νοσοκομείο Βόλου από όσους θα θελήσουν να το πλήξουν και να το υποβαθμίσουν.

Καλεί όλες και όλους να απαιτήσουν το Νοσοκομείο να στελεχωθεί με τον απαραίτητο αριθμό ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και να αποκτήσει τις απαραίτητες δομές λειτουργίας που θα εξασφαλίζουν την ορθή, αποτελεσματική και αναβαθμισμένη παροχή υγείας στον πληθυσμό της περιοχής μας, μη αποδεχόμενοι καμία έκπτωση επί αυτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το