Τοπικά

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας: Δεν συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο, δεν διατιθέμεθα να χρησιμοποιηθούμε από κανέναν…

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στο παμβολιώτικο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης της κινητοποίησης.
«Σεβόμαστε τις πρωτοβουλίες των άλλων φορέων και συλλόγων σε σχέση με τα ευαίσθητα θέματα της Δημόσιας Υγείας, αρκεί να μη υπερβαίνουν τα κοινωνικώς
αποδεκτά όρια δράσης, αλλά δεν διατιθέμεθα να χρησιμοποιηθούμε από κανέναν, διότι είμαστε υπέρ των ισότιμων συνεργασιών στην βάση του αλληλοσεβασμού», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου μία μόλις ημέρα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, “το εν λόγω συλλαλητήριο αναμφίβολα έχει την αξία και τη σημασία του, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σωστό σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίησή του από τους υπεύθυνους διοργανωτές του”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, με αφορμή το συλλαλητήριο του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2019, επιθυμεί να υπενθυμίσει τις πάγιες θέσεις του σε σχέση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου (και όχι μόνο):

1. Είμαστε υπέρ της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης των απορριμμάτων με προοπτική να μην παραμένει υπόλειμμα αυτών (zero waste).
2. Είμαστε εναντίον της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF- RDF από τον Δήμο Βόλου.
3. Είμαστε υπέρ της εγκατάστασης δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης και υπέρ των οφειλομένων δράσεων από τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου, Υπουργείο Περιβάλλοντος) για την εξάλειψη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.
4. Είμαστε εναντίον της καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE στην περιοχή μας για τους λόγους που εκφράσαμε στο δημοσιευμένο (και στην ιστοσελίδα μας) πόρισμά μας τον Ιούλιο του 2018.
5. Είμαστε υπέρ των συχνών μετρήσεων του περιβάλλοντος χώρου της τσιμεντοβιομηχανίας για την πιθανή επιβάρυνση από διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα.
6. Είμαστε υπέρ της αναγραφής στην τελική συσκευασία του τσιμέντου της ΑΓΕΤ ότι παρήχθη με καύση RDF-SRF, λόγω της πιθανής περιεκτικότητάς του σε τοξική τέφρα από την καύση αυτή.
7. Τέλος, διεκδικούμε την συνέχιση της επιδημιολογικής μελέτης για την θνησιμότητα και νοσηρότητα στην περιοχή μας, προκειμένου να διευκρινισθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα υγείας που καταγράφηκαν αλλά και οι αιτίες αυτών των προβλημάτων.

Τις σαφείς και πάγιες αυτές θέσεις μας τις έχουμε εκφράσει έγκαιρα και τις υποστηρίζουμε με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και με βάση την αρχή της πρόληψης για τα θέματα Δημόσιας Υγείας.
Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε αλλάξει καμία από τις θέσεις αυτές, οι οποίες έχουν προκύψει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Ι.Σ.Μ.
Ο Σύλλογός μας ως επιστημονικός φορέας και σύμβουλος της κοινωνίας σε θέματα υγείας διατηρεί το δικαίωμά του να αποφασίζει ο ίδιος κατά περίπτωση για τον τρόπο έκφρασης της επιστημονικής άποψής του, αλλά και για τις δράσεις του που αφορούν σε διάφορα θέματα Δημόσιας Υγείας και δεν καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών αποκλειστικά και μόνο από τη συμμετοχή του η όχι σε κινητοποιήσεις.

Σεβόμαστε τις πρωτοβουλίες των άλλων φορέων και συλλόγων σε σχέση με τα ευαίσθητα θέματα της Δημόσιας Υγείας, αρκεί να μη υπερβαίνουν τα κοινωνικώς
αποδεκτά όρια δράσης, αλλά δεν διατιθέμεθα να χρησιμοποιηθούμε από κανέναν, διότι είμαστε υπέρ των ισότιμων συνεργασιών στην βάση του αλληλοσεβασμού.

Με εκπεφρασμένες τις θέσεις μας επί των θεμάτων που αναφέραμε, θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει καίρια προς την κατεύθυνση ώστε τόσο τα μέλη μας όσο και το σύνολο των συμπολιτών μας να έχουν ενημερωθεί επαρκώς και να είναι σε θέση να κρίνουν και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή μη σε αυτή την κινητοποίηση.

Μολονότι δεν συμμετέχουμε ως Ι.Σ.Μ. και δεν έχουμε την ευθύνη για τη διοργάνωση της κινητοποίησης της 16ης Μαρτίου 2019 στον χώρο έξω από το Δημαρχείο του Βόλου, θεωρούμε ότι το εν λόγω συλλαλητήριο αναμφίβολα έχει την αξία και τη σημασία του, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σωστό σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίησή του από τους υπεύθυνους διοργανωτές του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το