Τοπικά

Ιατρικός Σύλλογος για καύση σκουπιδιών: Παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμός είναι σαφές ότι οδηγεί σε απελευθέρωση τοξικών ρύπων

SOS  για τις επιπτώσεις της καύσης RDF στη δημόσια υγεία χτυπάει για ακόμη μία φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.  Μετά τη συγκέντρωση της βιβλιογραφίας και των μελετών που έχουν δημοσιευθεί διεθνώς,  μελέτησε τα στοιχεία γύρω από το θέμα της καύσης στις τσιμεντοβιομηχανίες και δίνει στη δημοσιότητα τα δεδομένα.  Στόχος του Συλλόγου είναι να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς για την διενέργεια περισσότερων ελέγχων, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων αλλά αποσκοπεί και στην ενημέρωση των πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε να συγκροτήσει  επιτροπή με μέλη του προκειμένου να διερευνήσει το θέμα που έχει προκύψει με την καύση RDF  στην πόλη του Βόλου.  Στις 11  Ιουνίου συγκροτήθηκε η επιτροπή που αποτελείται από τους: Ευθύμιο Τσάμη (πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας),Ματθαίο Δραμητινό (διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου), Δημήτρη Λύτρα (Επιμελητή Α΄ της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου) ,  Χαράλαμπο Μάνδρο (Επιμελητή Α΄ της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου),  Σάββα Σάρκο (Γεν.Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου) και Αποστολία Χατζηευθυμίου (πνευμονολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Τσάμης ανέφερε πως στο κείμενο που συνέταξαν υπάρχει κεφάλαιο για τα φουράνια,  και τα βαρέα μέταλλα, για τις επιδημιολογικές μελέτες σε μονάδες που χρησιμοποιούν το rdf  για την παραγωγή ενέργειας αλλά και μονάδες που το χρησιμοποιούν για την τσιμεντοβιομηχανία.  Παράλληλα εξετάζουν την περίπτωση του Βόλου βασισμένοι στο ανάγλυφό της.

«Τα μέλη του Συλλόγου δούλεψαν πολύ.  Μπορεί αυτά που συγκεντρώσαμε να αποτελέσουν  την αρχή για διάλογο.  Εμείς επιτελέσαμε την υποχρέωσή μας προς την κοινωνία για να μπορούμε να πούμε με τεκμηριωμένα στοιχεία την άποψη του ιατρικού συλλόγου»  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη της βιβλιογραφίας:

  • Η αποτέφρωση των απορριμμάτων αποτελεί τμήμα και όχι συνολική λύση της διαχείρισής τους και έπεται της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών.
  •  Τα εναλλακτικά καύσιμα (RDF, SRF) απελευθερώνουν ρύπους στο περιβάλλον ανάλογα με την σύνθεση τους και την τεχνολογία καύσης τους. Παλαιάς τεχνολογίας εξοπλισμός είναι σαφές ότι οδηγεί σε απελευθέρωση τοξικών ρύπων που επιβαρύνουν την υγεία του πληθυσμού και το περιβάλλον και στις ανεπτυγμένες χώρες η τεχνολογία αυτή έχει εγκαταλειφθεί και αντικατασταθεί.
  •  Οι επιδημιολογικές μελέτες για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων από την καύση του RDF ή SRFσε σύγχρονους αποτεφρωτήρες είτε για παραγωγή ενέργειας είτε στην τσιμεντοβιομηχανία είναι λίγες, δεδομένου ότι η πρακτική αυτή είναι σχετικά πρόσφατη και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τις επιπτώσεις της στην υγεία απαιτεί συστηματική και πολύχρονη έρευνα.
  • Ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και η σωστή τοποθέτηση της μονάδας στο περιβάλλον μετά από σοβαρότατες περιβαλλοντικές μελέτες ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και προστατεύουν το περιβάλλον από τους εκλυόμενους τοξικούς ρύπους.
  •  Προκειμένου να γνωρίζουμε την πιθανή προοδευτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την καύση RDF & SRF στις τσιμεντοβιομηχανίες, θεωρούμε αναγκαίο να υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, αρχής γενομένης από τον χώρο έναρξης της καύσης αυτών των υλικών.
  •  Στις τσιμεντοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υλικό RDF, είναι απαραίτητο να αναγράφεται στην συσκευασία του τελικού προϊόντος (τσιμέντο) η χρησιμοποίηση αυτού του καυσίμου για την παραγωγή του, λόγω της τοξικότητας της εμπεριεχόμενης τέφρας.
  •  Η ανησυχία των πολιτών για επιπτώσεις στην υγεία τους από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων είναι δικαιολογημένη. Η πολιτεία οφείλει λοιπόν να αποδείξει στους πολίτες, μέσα από επιστημονικά δεδομένα, περιβαλλοντικές μελέτες και διαβούλευση, ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους και το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν οι μονάδες αυτές δραστηριοποιούνται πλησίον ή εντός του ιστού της πόλης.

«Ο κ. Φάμελλος εξακολουθεί να λέει ότι καύση (που αυξήθηκε από 15.000 σε 200.000 τόνους), υπάρχει όμως δυσπιστία για τα συστήματα ασφαλείας καθώς ο εξοπλισμός που διαθέτει το εργοστάσιο του Βόλου είναι της δεκαετίας του ΄50» δήλωσε ο κ. Τσάμης και επεσήμανε την ανάγκη για μετρήσεις φουρανίων και διοξινών σε τακτά χρονικά διαστήμα τα ενώ έθιξε επίσης τη θέση του εργοστασίου στον ιστό της πόλης.
«Ο κ. Φάμελλος θα έπρεπε να είναι εδώ για να συγκαλέσει σύσκεψη μ ε φορείς παρουσία πολιτών και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του κόσμου.  Αυτό είναι διαβούλευση.  Αν επικαλούνται το παράδειγμα της Ευρώπης,  φοβόμαστε ότι δεν πληρούνται εδώ οι προϋποθέσεις» .

Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού περί κυκλικής οικονομίας μέσω της καύσης.
«Είναι κυκλική οικονομία να καίμε τα σκουπίδια από την Ιταλία.  Εμείς θα είμαστε ο αποτεφρωτήρας της Ευρώπης;»  διερωτήθηκε ο κ. Τσάμης.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μ.Δραμητινός τόνισε από την πλευρά του πως στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά άσχημη  η κατάσταση διαχείρισης των σκουπιδιών. «Το 90% των σκουπιδιών καταλήγει σε χωματερές.  Η αμέσως επόμενη λύση είναι η καύση.  Το rdf /srf  είναι το υπόλειμμα από την ανακύκλωση».”
Πρόσθεσε επίσης πως οι τσιμεντοβιομηχανίες δημιουργούν προβλήματα και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στις μελέτες.  Αναφορικά με τη χωροθέτηση του εργοστασίου ανέφερε ότι λόγω της θέσης του, οι ρύποι εγκλωβίζονται και για να φύγουν πρέπει να φυσήξουν άνεμοι 9 μποφόρ.

Ο κ. Μάνδρος σημείωσε πως είναι λίγες οι μελέτες επιπτώσεων καθώς η χρήση του rdf  άρχισε στην Ευρώπη το 2008 ενώ η κ. Παπαευθυμίου τόνισε πως  μόνο τρεις είναι οι μελέτες που αναφέρονται στις επιπτώσεις από την καύση σκουπιδιών (2 μελέτες στις ΗΠΑ και μία στην Ισπανία).  Τόνισε όμως πως καμία από τις μελέτες δεν αμφισβητεί  ότι από την καύση απελευθερώνονται διοξίνες και φουράνια.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος δεν θα πάρει θέση για το αν πρέπει να φύγει η τσιμεντοβιομηχανία από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.  Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική με αυτό το θέμα.  Προσωπικά όταν μπαίνει το δίλημμα της υγείας και της οικονομίας, εγώ παίρνω θέση υπέρ της υγείας»  ξεκαθάρισε ο κ. Τσάμης.
Τέλος, σε ερώτηση για τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις του Δημόκριτου,  ο κ. Τσάμης απάντησε πως δεν τα αμφισβητεί αλλά θεωρεί πως δεν είναι αρκετά.

Οι επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το