Τοπικά

Ιατρική αλληλεγγύη για την Ελλάδα από εθελοντές στις Βρυξέλλες 

Η κ. Μαρία Γουρνή, κοινωνική λειτουργός σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στα Καλά Νερά, φιλοξενούμενη της κ. Άννας Βαρδάκη, εθελόντριας και συντονίστριας της άτυπης ομάδας People for Greece. Η ίδια βρέθηκε στο Βέλγιο το 1956 με την οικογένειά της ως μετανάστρια, ενώ είναι εθελόντρια ενός συλλόγου με έδρα τις Βρυξέλλες, της «Ιατρικής Αλληλεγγύης για την Ελλάδα».
Η κ. Μαρία Γουρνή βρέθηκε στη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Καλά Νερά για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου και των πυρόπληκτων της Αττικής. Η ίδια ασχολείται ενεργά ως εθελόντρια στην «Ιατρική Αλληλεγγύη για την Ελλάδα», ενός συλλόγου στις Βρυξέλλες, που άρχισε τη δράση του μετά από πρόταση ενός Βέλγου γιατρού, φίλου της κ. Μαρίας Γουρνή.
«Δουλεύω ως κοινωνική λειτουργός σε νοσοκομεία του Βελγίου. Όταν ήμουν στο Νοσοκομείο Σαν Ντιέ Βρυξελλών ένας φίλος μου, Βέλγος, γιατρός, μου είπε ότι πρέπει κάτι να κάνουμε για τη χώρα, προτείνοντάς μου να συμμετάσχω στην καμπάνια βοήθειας» ανέφερε η ίδια.

Η κ. Μαρία Γουρνή θυμάται ότι στις 6 Δεκεμβρίου του 2015 η καμπάνια πήρε σάρκα και οστά. «Θέλαμε να βρούμε κάποιον Έλληνα γιατρό που εργάζεται στο Βέλγιο, ώστε να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ελλάδα για να μπορούμε να στέλνουμε ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο κ. Θοδωρής Πλεύρης συμφώνησε να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια» συμπλήρωσε η ίδια.
Η αρχή έγινε με την αποστολή μίας κινητής μονάδας στο Μαντούδι Ευβοίας τον Φεβρουάριο του 2016. «Βέλγοι γιατροί επισκέφτηκαν το Μαντούδι με σκοπό να δωρίσουν ένα ασθενοφόρο. Όμως διαπίστωσαν από κοντά τα προβλήματα πρόσβασης των κατοίκων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών κι έτσι δώρισαν τελικά μία κινητή μονάδα» σημείωσε η ίδια.

Δύο γιατροί από το Βέλγιο με πληρωμένα όλα τα έξοδα επισκέφτηκαν το Μαντούδι Ευβοίας για να δουν από κοντά την κινητή μονάδα και πώς λειτουργεί, ενώ δύο ραδιολόγοι θα το επισκεφτούν συντόμως.
«Δυστυχώς σε δύο χρόνια που βρίσκεται η κινητή μονάδα στο Μαντούδι, ζήτημα είναι αν έχει βγει 10 φορές για τις ανάγκες για την οποία στάλθηκε. Από ό,τι έχω καταλάβει υπάρχει πρόβλημα με τον στόλο των ασθενοφόρων και χρησιμοποιείται για να καλύψει κενά, ενώ και το προσωπικό δεν επαρκεί, ώστε να επισκεφτεί τα ορεινά χωριά και να εξυπηρετήσει τους κατοίκους» επισήμανε η κ. Μαρία Γουρνή.
Η «Ιατρική Αλληλεγγύη για την Ελλάδα» πρόσφερε ιατρικό εξοπλισμό στο Κέντρο Υγείας Δικαιών Έβρου και στέλνει σχεδόν κάθε μήνα πολλά φάρμακα στους Γιατρούς του Κόσμου.
«Με την κ. Άννα Βαρδάκη θα έρθουμε σε επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να προσφέρουμε ιατρικό εξοπλισμό μέχρι το επόμενο καλοκαίρι» σημείωσε η ίδια.
Τέλος η κ. Μαρία Γουρνή τόνισε πως «ο σύλλογος αποτελείται κατά το ήμισυ από Βέλγους εθελοντές, οι οποίοι είναι φιλέλληνες και αγαπούν πάρα πολύ τη χώρα μας, όπως και Έλληνες που ζουν στο Βέλγιο».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το