Τοπικά

Ιατρεία σε οικονομική ασφυξία – Εξώδικο από Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας κατά ΕΟΠΥΥ 

Σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση βρίσκονται δεκάδες ιατρεία και εργαστήρια στη Μαγνησία, καθώς είναι υποχρεωμένα να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ αρκετές χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.

Οι γιατροί μετέβησαν χθες στον ΕΟΠΥΥ και κατέθεσαν ατομική δήλωση εναντίωσης στα ποσά που διεκδικεί ο ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας θα καταθέσει εξώδικο κατά του ΕΟΠΥΥ.

Στην τοπική ιατρική κοινότητα επικρατεί αναβρασμός με τους γιατρούς να είναι «στα κάγκελα».
Προχθές ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης συναντήθηκε μαζί με τους εργαστηριακούς και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και χθες προχώρησαν στην κατάθεση δήλωσης ατομικής εναντίωσης στον ΕΟΠΥΥ.

«Εκεί που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Τσάμη που πρόσθεσε πως «δεκάδες εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί ενημερώθηκαν πριν μερικές ημέρες μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών ταχυδρομείων από τον ΕΟΠΥΥ ότι αφενός θα τους επιστραφούν κάποια χρήματα από οφειλόμενα προηγούμενων ετών, αφετέρου θα πρέπει να πληρώσουν για παρακρατήσεις μέσω των απαράδεκτων μνημονιακών μηχανισμών όπως το clow back και rebate. Κάνοντας οι γιατροί τον συμψηφισμό αυτών που θα λάβουν και αυτών που θα δώσουν, έμειναν έκπληκτοι, καθώς καλούνται να πληρώσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Έχουμε ακούσει δυσθεώρητα ποσά, όπως 90.000 ευρώ, άλλος γιατρός πρέπει να δώσει 60.000 ευρώ, άλλος 20.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μεγάλα εργαστήρια που καλούνται να δώσουν από 250.000 ευρώ και πάνω. Είναι μια εξέλιξη που γονατίζει τα ιατρεία. Σε όλη την Ελλάδα επικρατεί αναβρασμός και εμείς ήδη προβήκαμε σε κάποιες κινήσεις μαζί με τους θιγόμενους γιατρούς που όλοι τους είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ».

Ο κ. Τσάμης συμπλήρωσε πως η παρακράτηση προκύπτει, όταν ένας γιατρός ξεπεράσει το πλαφόν στις εξετάσεις. Για όλη την Ελλάδα ο φετινός προϋπολογισμός στις εργαστηριακές εξετάσεις είναι 340.000.000 ευρώ. Δηλαδή για τον κάθε Έλληνα αναλογούν 34 ευρώ. Αυτή είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που θέλουμε; Οι γιατροί εξέταζαν κανονικά τους ασθενείς τους οι οποίοι πλήρωναν μια πολύ μικρή συμμετοχή και τώρα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ».

Ο κ. Τσάμης δεν αποκλείει κάποια ιατρεία να κλείσουν, ενώ άλλοι γιατροί ενδεχομένως να διακόψουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, άλλοι θα προσπαθούν να είναι εντός του πλαφόν και δεν θα δέχονται από ασθενείς να τους κάνουν εξετάσεις, αν δουν ότι κινδυνεύουν να ξεπεράσουν το πλαφόν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το