Ελλάδα

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Σάλος μετά την ματαίωση της παρασημοφόρησης του διασώστη – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Eντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί τις τελευταίες ώρες εξαιτίας της ακύρωσης της βράβευσης του διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο, Ιάσονα Αποστολόπουλου. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέχρι που λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, μία δημόσια παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, «ανακοίνωσε» την ακύρωση της βράβευσης, πριν καν το υπουργείου Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε η παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για να μην παρασημοφορηθεί ο διασώστης προσφύγων Ιάσονας Αποστολόπουλος.
«Αλγεινή εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα ότι η ΠτΔ ανακάλεσε την τιμητική διάκριση στον Ιάσονα Αποστολόπουλο διότι σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του για τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τόσο η ΠτΔ όσο και η κυβέρνηση οφείλουν μια καθαρή απάντηση», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Το θέμα της ανάκλησης της τιμητικής διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο φέρνει στη Βουλή, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποβάλλοντας σχετική ερώτηση.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει: «Είναι δυνατόν να ανακλήθηκε στο και πέντε απόφαση παρασημοφόρησης; Είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να επέβαλε παρόμοιο εξευτελισμό στην Προεδρία; Για ποιο λόγο; Την Δευτέρα θα υποβάλω σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΜεΡΑ 25
«Η ακύρωση της βράβευσης ενός διασώστη με διεθνώς αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο πλήττει την ίδια την Δημοκρατία μας. Ένα ακόμα περιστατικό που πλήττει την Δημοκρατία μας έλαβε -με τραγική ειρωνεία- χώρα με αφορμή την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, έναν διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο και τον Βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί από την ΠτΔ ότι θα λάμβανε τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την δεξίωση για την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μέχρι που λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, μία δημόσια παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας «ανακοίνωσε» την ακύρωση της σχετικής βράβευσης, πριν καν το υπουργείου Εξωτερικών που μοιράζεται την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων ενημερώσει το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο, και χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Αυτή η ανακοίνωση του κ. Μπογδάνου, ο οποίος διαβεβαιώνει τους αναγνώστες του στα σχόλια ότι «έγιναν τα δέοντα», γεννάει μια σειρά από ζητήματα:

Η alt right ρητορικη του κ. Μπογδάνου (oι βίαιες επαναπροωθήσεις θαλασσοδαρμένων ψυχών βαφτίζονται «πολιτική υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας».) ξεβάφει επάνω στον κορυφαίο θεσμό της χώρας με ευθύνη της σιωπής της τρέχουσας εκπροσώπου του για το θέμα.
Ο κ. Μπογδάνος δε μαρτυρά μόνο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη βράβευση του διασώστη, το γεγονός ότι υποκαθιστά το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ου μην και της Κυβέρνησης, δείχνει ενεργή εμπλοκή στην ίδια τη διαδικασία ματαίωσης της συγκεκριμένης βράβευσης.
Τίθεται επιτακτικά ζητήματα της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, ανήμερα της γιορτής της, επαναφέροντας σκοτεινές μνήμες, και αναζωπυρώνοντας το ανατριχιαστικό ερώτημα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας:
“Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;», αναφέρει το κόμμα.

Ποιος είναι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος
Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια για την πλούσια δράση του στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, όντας διασώστης και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans, καθώς και των πλοίων Mare Jono και Alex. Η δράση του Αποστολόπουλου εκτείνεται και πέραν των ελληνικών συνόρων, με πλήθος ταξιδιών του σε πληρώματα που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με τον ίδιο να έχει δει από κοντά το καθεστώς της Ευρώπης – φρούριο να υψώνεται.

Σάλος στο twitter μετά την παρέμβαση Μπογδάνου
Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η ανάρτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και στο Twitter για την ακύρωση παρασημοφόρησης.

«Ο κος Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί» ανέφερε, συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, προκαλώντας «βροχή» σχολίων.

Πράγματι, η ανάρτησή του «πυροδότησε» πλήθος αντιδράσεων στο Twitter, με τους χρήστες να σπεύδουν να σχολιάσουν και το trend «#Μπογδανος» να «σκαρφαλώνει» στην κορυφή.
Εν τω μεταξύ, σε δεύτερη ανάρτησή του και εν μέσω των αντιδράσεων, ο βουλευτής της ΝΔ, τοποθετήθηκε εκ νέου, σημειώνοντας: «Αν πιστεύετε ότι κάποιος που βρίζει τα Σώματα Ασφαλείας ή επικαλείται όσους “δίνουν” τα στίγματα πλωτών των ΛΣ-ΠΝ, πρέπει να τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία, διαφωνώ. Κι αν πιστεύετε ότι δεν είναι δουλειά βουλευτή να ζητήσει σχετική ενημέρωση, έχετε μεσάνυχτα από Δημοκρατία.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το