Τοπικά

Ιάσονας Αποστολάκης: Ανυπόληπτη η δημοτική αρχή Μπέου με τις ακροδεξιές κραυγές

Σε δήλωσή του για την αναστολή της απόφασης μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου Ιάσονας Αποστολάκης, επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον Βόλο», τονίζει τα ακόλουθα:

H απόφαση για αναστολή της μεταφοράς της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και θεωρούμε πώς με την υπεύθυνη στάση μας συμβάλαμε σε αυτή την εξέλιξη. Ακόμα και αν ισχύει η εκτίμηση ότι η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρεί πως επιχειρησιακοί λόγοι επιβάλουν την μελλοντική μεταφορά της μονάδας, τέτοιες αποφάσεις που έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία δεν μπορούν να παίρνονται χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Αντίθετα, πρέπει να εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες τους.

Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να έχει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη διάσταση. Η πρώτη αφορά είτε τη χρονική μετάθεση της μετεγκατάστασης, είτε την εξασφάλιση της μεταφοράς ισοδύναμων αριθμητικά στρατιωτικών μονάδων, μέχρι να αρχίσουν τα έργα που θα υλοποιούν την αναπτυξιακή χρήση του χώρου του στρατοπέδου.
Αυτή η πλευρά της υπόθεσης είναι σημαντική, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Δεν είναι δυνατόν σημαντικό τμήμα της τοπικής οικονομίας να εξαρτάται για πάντα από τα επιχειρησιακά σχέδια του Στρατού.

Η μεσοπρόθεσμη διάσταση αφορά από την μεριά της κυβέρνησης τη ρητή δέσμευση πως, σε περίπτωση που θα σταματήσει η χρήση του χώρου για στρατιωτικούς σκοπούς, αυτός θα παραχωρηθεί σε φορείς δημόσιου χαρακτήρα. Αυτή η μεσοπρόθεσμη πλευρά της υπόθεσης αφορά και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, με πρωταγωνιστικό το ρόλο του Δήμου Βόλου. Έχοντας αυτό το σκεπτικό επαναλαμβάνουμε τη θέση που είχαμε διατυπώσει σε παλιότερη ανακοίνωση μας για το θέμα αυτό.
Η υπόθεση της πιθανής μελλοντικής μετεγκατάστασης της ταξιαρχίας μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα σε ευκαιρία για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στηριγμένες σε στέρεες και σύγχρονες βάσεις.

Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να υπάρξει ένας εκτεταμένος δημόσιος διάλογος όλων των ζωντανών φορέων της πόλης μας. Την πρωτοβουλία και τον συντονισμό αυτής της διαδικασίας διαβούλευσης και συναπόφασης πρέπει να την έχει ο Δήμος Βόλου, πράγμα που προϋποθέτει την ήττα των δυνάμεων της παρακμής που διοίκησαν το Βόλο τα τελευταία πέντε χρόνια και την ανάληψη της Διοίκησης από μια σοβαρή Δημοτική Αρχή με όραμα, σχέδιο και διάθεση για συνεργασία με όλους.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή Μπέου, με τα fake news και τις ακροδεξιές κραυγές, όπως ότι «θα χυθεί αίμα άμα έρθουν πρόσφυγες στον Βόλο», τις εμπρηστικές αντιδημοκρατικές κορώνες και τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, απέδειξε ότι είναι ανυπόληπτη και ότι οι πολίτες του Βόλου δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα πια από αυτή.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των άλλων δημοτικών κινήσεων σ’ ένα γόνιμο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, μακριά από τρόπους τοποθέτησης που εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το θέμα στην προοπτική του και δεν εναρμονίζονται με το όραμα μιας σύγχρονης και έξυπνης πόλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το