Τοπικά

Ιασ. Αποστολάκης: Η τηλεδιάσκεψη στο Δήμο Βόλου …λοιμώχθηκε

Αιχμές αφήνει με τοποθέτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» και δημοτικός σύμβουλος, Ιάσονας Αποστολάκης, για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο αντίθετα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και ενώ άλλοι Δήμοι λειτουργούν εδώ και καιρό αξιοποιώντας μέσα τηλεδιάσκεψης. Επίσης, επικρίνει τη Δημοτική Αρχή για καθυστέρηση σχετικά με τη λήψη μέτρων υπέρ της τοπικής οικονομίας, όπως προβλέπουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει εγρήγορση και δράση και όχι επικοινωνιακή διαχείριση».

Η τοποθέτηση του κ. Αποστολάκη:

«Η τηλεδιάσκεψη στο Δήμο Βόλου…λοιμώχθηκε
Ειδικά στα ζητήματα χρήσης νέων τεχνολογιών, αυτό που λέμε “έξυπνη πόλη”, ο Δήμος Βόλου οργανωτικά έχει μαύρα μεσάνυχτα. Η συνθήκη της πανδημίας επιβάλλει μιαν άλλη οργάνωση της καθημερινότητάς μας και θα περίμενε κανείς καλύτερα αντανακλαστικά από τη Δημοτική Αρχή.

Αντίθετα, δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ο Δήμος Βόλου, που πρωτοπορεί όπως λέει ο Δήμαρχος, δεν έχει κατορθώσει να πραγματοποιήσει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεδιάσκεψη). Και αν ως τώρα η λύση είχε βρεθεί με συνεδριάσεις δια περιφοράς (με προβλήματα στη διαφάνεια, ενημέρωση των πολιτών και την άσκηση ελέγχου) τώρα η ανικανότητα σπάει ρεκόρ.

Καλούμαστε λοιπόν, να συνεδριάσουμε δια ζώσης… Μα ακόμα δεν βγήκε η κοινωνία από την καραντίνα και αμέσως να χαλαρώσουμε τα μέτρα προστασίας;
Ειλικρινά, είναι τόσο δύσκολο για ένα τόσο μεγάλο Δήμο να χρησιμοποιήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα;

Ας μην γίνουν συγκρίσεις με αντίστοιχου μεγέθους Δήμους, όπως της Λάρισας (αυτού που είναι πίσω από εμάς υποτίθεται), που όλη αυτή την περίοδο συνεδριάζουν τα δημοτικά συμβούλια αλλά και οι επιτροπές με τηλεδιάσκεψη. Ο μικρότερος Δήμος Σκιάθου ή ο Δήμος Αγιάς τι παραπάνω πρωτοποριακό έχουν;
Η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως θα διασκορπιστούν οι παρευρισκόμενοι(χωρίς κοινό) στο χώρο και πως τα τετραγωνικά επαρκούν. Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως η απόσταση των 1,5μ ανά άτομο (περιμετρικά του καθενός) μπορεί στην πράξη να τηρηθεί σε κλειστό χώρο, με δύο μόνο εισόδους στην αίθουσα, σε μια συνεδρίαση κάποιων ωρών και με κοινή χρήση τουαλετών για παράδειγμα;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να αποφεύγονται συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και ο αναγκαίος συγχρωτισμός πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Γι’ αυτό άλλωστε και έχει δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που μάλιστα δεν επιβαρύνει τους Δήμους.

Αν ο Δήμαρχος δεν το γνωρίζει-ούτε αυτό-ας απευθυνθεί σε φίλη του τοπική βουλευτή, η οποία πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες τηλεδιάσκεψη σχετικά με την πανδημία.
Και κάτι ακόμα, πιο σοβαρό και ουσιώδες για την πληττόμενη τοπική οικονομία και κοινωνία, μπορεί να ενημερώσει η Δημοτική Αρχή ποτέ σκοπεύει να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο μέτρα ελάφρυνσης; Έχουν περάσει 50 μέρες από την έκδοση της ΠΝΠ, ενώ μεσολάβησε και η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη του Δήμου που “αποφάσισε” κάποια μέτρα ελάφρυνση (που ήταν ίδια με εκείνα της ΠΝΠ), τα οποία όμως πρέπει να εγκριθούν από το ΔΣ. Ως δημοτική κίνηση πριν από ενάμιση περίπου μήνα είχαμε κάνει τις πρώτες προτάσεις μας. Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει εγρήγορση και δράση και όχι επικοινωνιακή διαχείριση.»

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μητέρα δολοφόνησε την κόρη της και πέταξε το πτώμα της σε κάδο απορριμάτων

Μια μητέρα από το Φοίνιξ των ΗΠΑ φέρεται να δολοφόνησε την παραμονή των Χριστουγέννων την…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντης: Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα

Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το…

27 Δεκεμβρίου 2023

Μοντέλο πήγε τόπλες βόλτα τον σκύλο της, συνελήφθη και καταγγέλλει μεροληψία της αστυνομίας

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη συμπεριφορά της αστυνομίας στο πρόσωπό της αφού την συνέβαλαν…

27 Δεκεμβρίου 2023

Καλαμάτα: Νεκρός ο χειριστής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που έπεσε

Νεκρός ο χειριστής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της 120 ΠΕΑ που έπεσε στην Καλαμάτα. Ειδικότερα, όπως…

27 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Πλήθος κόσμου από Ελλάδα και εξωτερικό για το τελευταίο αντίο στην Καβάλα

Η γενέτειρα του Βασίλη Καρρά και ο τόπος που αγάπησε αλλά και αγαπήθηκε ο μεγάλος…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πληρωμές από e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ – Ποιοι πάνε ταμείο από σήμερα

Μια σειρά πληρωμών θα γίνουν σε 57.700 δικαιούχους από e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από σήμερα,…

27 Δεκεμβρίου 2023